Activitats extraescolars

Aprenentatge i diversió en sortir de classe

L'activitat, l'han de triar els mateixos xiquets, preferiblement segons els seus gustos, el seu caràcter i les seues habilitats
1 Octubre de 2005
Img informe listado 363

Aprenentatge i diversió en sortir de classe

Gimnàstica, dansa, judo, natació, informàtica, idiomes, teatre, pintura, música… Les activitats extraescolars s’han convertit en un complement de la jornada escolar de molts infants i, fins i tot, en una assignatura més i en un alleujament per als pares amb una agenda laboral ajustada. Es porten a terme fora de l’horari escolar i contribueixen a despertar inquietuds, a reforçar els coneixements en alguna àrea, a fomentar la creativitat i a desenvolupar valors. Es poden dur a terme tant als mateixos centres educatius com en acadèmies o clubs esportius, encara que en general les activitats solen ser les mateixes. La diferència es troba en el cost, que sol ser menor en els col.legis perquè normalment estan subvencionades.

Pel que fa a preferències, segons el primer informe del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport en què s’usa el nou mètode del Ministeri per a avaluar la qualitat de l’ensenyament, cal destacar que el 65 % dels alumnes espanyols practiquen esport -futbol, judo i gimnàstica rítmica són els més demanats-, mentre que només un 17 % està interessat en la informàtica com a activitat extraescolar, un 15 % en el ballet i un 35 % en els idiomes, majoritàriament l’anglès.

Els experts assenyalen que les activitats extraescolars són útils en la mesura en què afavoreixen el desenvolupament personal del xiquet, i que aquest les ha de viure com una experiència lúdica, com un temps dedicat al joc, diferent de les classes convencionals. A l’hora de triar una activitat educativa o esportiva per al nostre fill, és fonamental comptar amb la seua opinió favorable; en cas contrari, al cap de poc temps se sentirà desmotivat i acabarà detestant aquesta activitat. Tampoc no se’n pot abusar: un xiquet no està preparat per a suportar una jornada d’adult i una sobresaturació li pot ocasionar estrès emocional.

Activitats esportives

Contribueixen a un desenvolupament físic adequat i amplien capacitats com la percepció espacial, la coordinació motora, l’agilitat i l’equilibri. A nivell social, els menors aprenen a assumir responsabilitats, comprenen les normes establertes, viuen èxits i afronten fracassos. Així i tot, és necessari prendre certes precaucions, ja que quan aquesta activitat supera els límits màxims permesos -amb posicions i execucions incorrectes o càrregues excessives-, es poden produir efectes indesitjables. Per això és indispensable que l’esport infantil siga impartit per educadors especialitzats, que adapten l’activitat a l’edat i a la condició física del menor. A més, la pràctica de l’esport de competició no es pot iniciar fins als 10 anys.

 • Bàsquet. Ajuda a controlar les accions individuals per a adaptar-les a la resta del grup. Practicat amb regularitat, prevé l’aparició de problemes en l’aparell locomotor i ajuda a controlar el pes corporal. Desenvolupa la rapidesa, la flexibilitat i l’agilitat. Se sol iniciar als 7-8 anys com a joc. L’entrenament més regular per a aconseguir un bon nivell es fa a partir dels 12 anys. Preu: Entre 15 i 20 euros.
 • Arts marcials. .Afavoreixen el desenvolupament mental i psicomotriu, alhora que harmonitzen cos i ment. Incentiven la concentració, fet que els permet aprendre a dominar els impulsos. Milloren la coordinació, la resistència, la força, la velocitat, la flexibilitat i l’autodisciplina. Aconsellable tant per a infants tímids, ja que els dóna seguretat, com per a agressius, perquè poden descarregar l’excés d’energia. Preu: Entre 15 i 20 euros.
 • Patinatge artístic: Millora la coordinació, l’equilibri i l’habilitat motriu. Desenvolupa els músculs de les cames i augmenta la força. Les articulacions adquireixen més elasticitat. Indicat a partir dels 6 anys. Preu: Entre 15 i 21 euros.
 • Futbol. Millora la velocitat i la capacitat de reflexos. Fomenta el treball en equip. Abans dels 11 anys cal practicar aquest esport només com a joc, sense que es competisca. A partir dels 12 anys es pot participar en competicions infantils, amb una duració més curta, una pilota especial i en un camp més petit. A partir dels 15 anys ja es pot competir de forma més real, però deixant transcórrer prou de temps entre partit i partit (almenys 48-72 hores). Preu: Entre 15 i 20 euros.
 • Tennis. Millora els reflexos, la coordinació i la psicomotricitat. Els permet descarregar l’agressivitat. Indicat a partir dels 5 anys. Preu: Entre 15 i 31 euros.
 • Gimnàstica rítmica. Contribueix a millorar les habilitats motrius, el coneixement del seu cos, el ritme i el moviment dins d’un component artístic. Afavoreix el treball en equip. Indicat a partir dels 5 anys. Preu: Entre 14 i 20 euros.
 • Voleibol. Incentiva la tolerància, l’esportivitat, el respecte als companys i a les regles del joc. Millora l’agilitat, els reflexos, la força i la velocitat. Permet aconseguir una bona forma física, ja que es treballen tant els músculs dels membres inferiors com els dels superiors. Indicat a partir dels 10 anys. Preu: Entre 15 i 20 euros.
 • /imgs/20051001/nata.jpgNatació. És una de les activitats esportives més completes. Es treballen i s’exerciten els músculs, la coordinació motora i el sistema circulatori i respiratori. Els exercicis suaus combinats amb l’aigua a una temperatura agradable relaxen el xiquet, estimulen la gana, el fan menjar i dormir millor i, en conseqüència, fan que millore el seu caràcter i el comportament. L’entrenament més intens no s’ha d’iniciar abans dels 10-12 anys, segons el grau de desenvolupament de l’infant. Preu: Entre 15 i 20 euros.
 • Escacs. Aprenen a pensar desenvolupant la memòria, el raonament lògic, la intuïció, la concentració i la imaginació. Ensenya a prendre decisions, assumint els encerts i els errors. Desenvolupa el sentit de la responsabilitat. Incrementa la paciència. Indicat a partir dels 7 anys. Preu: Entre 13 i 23 euros.

Activitats artístiques

Potencien el gust per l’estètica, la creativitat, la reflexió i l’afany de superació. La música, el cant, l’escriptura, la pintura, l’escultura, la fotografia o els treballs manuals són algunes de les opcions. La música i el ball, a més, tenen un paper fonamental en l’estimulació del desenvolupament psicomotor, i estudiar un instrument musical fomenta el raonament espacial i ensenya valors com l’autodisciplina, la perseverança i la responsabilitat.

 • Pintura. Desenvolupa la creativitat, la destresa manual i visual, l’expressió plàstica i el gust per les coses belles. Indicat a partir dels 6 anys. Preu: Entre 17 i 33 euros.
 • Teatre. Estimula la memòria, la imaginació, la creativitat i el control del moviment corporal. Fomenta la lectura. Indicat a partir dels 8 anys. Preu: Entre 14 i 27 euros.
 • /imgs/20051001/musica.jpgMúsica. Estimula la imaginació i ajuda a desenvolupar la creativitat. Ajuda a desenvolupar la memòria, el sentit de l’ordre, la capacitat d’atenció sostinguda i de l’anàlisi. Millora la capacitat de concentració i desenvolupa la sensibilitat i la memòria. Facilita el procés d’aprenentatge perquè activa un enorme nombre de neurones. Els instruments més recomanables per als infants són el piano, la flauta i els de percussió. Indicat a partir dels 4 anys. Preu: Entre 15 i 33 euros.
 • Dansa. Influeix positivament en l’expressió i la comunicació corporal, ja que desenvolupa el sentit musical, la coordinació i el treball en equip. La dansa els dóna consciència del seu cos, sentit del ritme, desenvolupa les capacitats motrius i la coordinació, millora l’habilitat sensorial, potencia la ment i la memòria i estimula la sociabilitat. Indicat a partir dels 4 anys. Preu: Entre 13 i 20 euros.

Activitats acadèmiques

L’objectiu principal és l’èxit de coneixements. L’aprenentatge d’algun idioma, el reforç de les assignatures del col.legi i la informàtica en són les més importants.

 • Idiomes. Segons desvelen estudis neurològics, els xiquets poden aprendre dues llengües al mateix temps i les dues són recollides en la mateixa àrea del cervell. Ara bé, si l’aprenentatge es porta a terme quan són grans, el segon idioma és recollit per una zona cerebral diferent de la de l’idioma matern. Per això, els infants que són exposats precoçment a un segon idioma creixen adquirint els dos com si fossen llengües estanques i no hi ha risc de contaminació lingüística. A més, la utilitat futura tant en l’acompliment professional com en la vida personal és indiscutible. Indicat a partir dels 3 anys. Preu: Entre 10 i 37 euros.
 • Informàtica. Els xiquets d’avui en dia pertanyen a l’era d’Internet i per a ells les noves tecnologies són una eina d’ús quotidià. La informàtica ha de ser utilitzada com un recurs didàctic per a afavorir l’aprenentatge i la consecució dels objectius en les diverses etapes educatives. Indicat a partir dels 6 anys. Preu: Entre 14 i 37 euros.

Com podem encertar en l’elecció

 • Les activitats extraescolars es realitzen en el temps d’oci de l’infant, per la qual cosa han de ser prou atractives per a despertar el seu interès. Però abans de res, preguntem al nostre fill o filla si l’interessa practicar-ne alguna. Motivem-lo però no li imposem res.
 • Per a triar una activitat, cal tenir en compte els gustos, el caràcter i les habilitats de l’infant. Si no ho fem així, al cap de poc temps el xiquet o xiqueta podria sentir-se aclaparat per assistir a les classes i podria acabar detestant aquesta activitat. A partir dels quatre anys els xiquets ja saben què els agrada i en quina activitat es troben més còmodes.
 • No fem prevaler les nostres frustracions: no intentem que el nostre fill o filla destaque en una activitat que a nosaltres se’ns va resistir. I evitem el sexisme. Hi ha estudis que demostren que es tendeix a inscriure els xiquets en judo i les xiquetes en ballet.
 • No el sobrecarreguem. Siga quina siga l’opció escollida, no el saturem. Les classes extraescolars no han de superar les 3-4 hores setmanals. No oblidem que el nostre fill necessita temps lliure.
 • Si veiem que l’activitat l’aclapara perquè no arriba intel·lectualment o físicament, busquem-ne una altra que s’adiga millor al seu caràcter.
 • No utilitzem l’activitat extraescolar per a aconseguir alguna cosa o per a penalitzar una actitud.
 • Mostrem interès pels èxits del nostre fill. Se sentirà recolzat i valorat.

Una activitat per a cada infant

 • Per als infants tímids i introvertits, les millors activitats són les que es practiquen en grup, ja que l’ajudaran a relacionar-se amb els seus companys i a vèncer les seues pors i temors. En són desaconsellades les competitives. Dansa, ballet o teatre són algunes de les activitats més recomanades.
 • Els infants mandrosos han de practicar activitats individuals, que els obliguen a esforçar-se, com per exemple tocar algun instrument musical, l’esquí, el tennis, el patinatge o la pintura.
 • Per als nerviosos o agressius, les més adequades són aquelles que els obliguen a dominar-se en situacions en què hi ha una certa tensió, com ara les arts marcials, la natació, l’hípica o els escacs.
 • Els xiquets amb problemes per a relacionar-se han de fer activitats de grup, en què hagen de formar part d’un equip. Bàsquet, futbol, handbol, gimnàstica rítmica o voleibol en són algunes de les pràctiques més adequades.