Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Fluïdesa del trànsit urbà : En algunes ciutats el trànsit és tres vegades més lent que en d'altres

Comparada la fluïdesa del trànsit en 18 ciutats: l'autobús autobús va ser el mitjà de transport més lent en totes, excepte a Bilbao

/imgs/20051001/img.tema-portada.jpg
CONSUMER EROSKI ha investigat, mitjançant una prova pràctica i un sistema propi d’anàlisi, la fluïdesa del trànsit en 18 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Cadis, la Corunya, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Santander, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria.

Tècnics de la revista van efectuar el passat mes de juny una sèrie preestablerta de desplaçaments en cada una d’aquestes ciutats, a fi de comparar el temps invertit i la despesa que suposava a l’usuari dels diversos mitjans de transport públic i privat: autobús, moto, taxi i metro (en les ciutats que en disposen), d’una banda, i cotxe propi, d’una altra. En total, es van cobrir una mitjana de 39 quilòmetres en cada ciutat durant els mateixos intervals horaris i en recorreguts semblants. En el registre de temps es va anotar no tan sols el trajecte en cada mitjà de transport, sinó també el temps necessari per a accedir-hi (parada d’autobús, de taxi, etc.) i, si és procedent, per a aparcar-los.

Conclusió: se circula molt lent, especialment en autobús

A les ciutats del nostre país se circula molt lent (8 minuts costa, de mitjana en aquestes 18 ciutats, cobrir un quilòmetre amb cotxe privat; es roda, per tant a una mitjana de 7,5 quilòmetres per hora), es registren enormes diferències en la fluïdesa del trànsit segons quina siga la ciutat, i no sempre són explicables per la grandària o la població de la ciutat: a Alacant i Santander es requereix gairebé el doble de temps que a Barcelona (15 minuts, enfront de 8) per a recórrer un quilòmetre amb cotxe privat. La ciutat en què menys temps es va necessitar per a salvar aquest quilòmetre de distància va ser Pamplona: n’hi va haver prou amb quatre minuts. La mitjana de les 18 ciutats va ser de poc més de 8 minuts, però va haver-hi grans diferències. Hi van destacar positivament, després de Pamplona i de menys a més temps invertit: la Corunya (6 minuts i 3 segons), Màlaga, València, Vitòria, Granada, Oviedo i Cadis; en aquestes set ciutats van ser necessaris entre 6 i 7 minuts per a fer un quilòmetre amb cotxe privat. Prop en va quedar Bilbao, amb 7 minuts i 10 segons. Les ciutats menys compassives amb l’usuari que utilitza el seu propi cotxe van ser Alacant i Santander, on es van necessitar més de 15 minuts per a cobrir cada quilòmetre. Li van al darrere Madrid (11 minuts i 40 segons) i Sevilla (gairebé 9 minuts i mig). La resta de les ciutats s’acostaven al valor mitjà: 8 minuts per cada quilòmetre.

/imgs/20051001/img.tema-portada.01.JPG L’estudi ha comparat també l’eficàcia amb què responen els mitjans de transport a les presses dels usuaris. I va sorgir alguna sorpresa, que no va ser que el mitjà més ràpid resultés, en totes les ciutats, la moto. Però sí que ho va ho ser el fet que el segon lloc correspongués al metro només a Barcelona i Bilbao; i no a Madrid (on va ser més àgil el taxi) ni a València (taxi i cotxe privat, més ràpids). El taxi ocupa el segon lloc en rapidesa en 13 de les 18 ciutats (a la Corunya, Vitòria i Múrcia va ser més ràpid el cotxe privat). El tercer lloc del podi és per al cotxe en 13 ciutats, i el quart (el cinquè a les ciutats amb metro) s’adjudica a l’autobús, l’últim de la cua en totes les ciutats menys a Bilbao, on aquest lloc se l’adjudica el cotxe privat.

En definitiva, que l’autobús, el transport urbà per antonomàsia a les ciutats sense metro, continua sent molt lent: a Santander, Múrcia i Alacant van ser necessaris al voltant de 20 minuts per a recórrer un quilòmetre, i no constitueixen un cas extrem: la mitjana de l’autobús a les ciutats estudiades va ser d’11 minuts i mig, quan la moto només en va necessitar 4 i mig, el taxi 6, el metro 7 minuts i el cotxe privat 8 minuts (en tots els casos es tracta de les mitjanes de les 18 ciutats). La ciutat en què es va circular més ràpidament en autobús va ser Bilbao (poc més de sis minuts per cada quilòmetre), i també van obtenir molt bons registres els autobusos de Pamplona i Cadis (entorn de 7 minuts), Màlaga i Valladolid (menys de 9 minuts). I van ser molt lents els d’Oviedo, la Corunya i Madrid, que van necessitar més de 13 minuts per a cobrir un quilòmetre.

També es pot comparar la fluïdesa del trànsit en general de cada ciutat fent una mitjana aritmètica del temps necessitat per tots els mitjans de transport utilitzats en la prova pràctica. I es constata que la més condescendent amb els usuaris que es desplacen en un mitjà motoritzat és Pamplona, i a certa distància quedaria el grup format per Bilbao, Cadis i Màlaga. En l’altre extrem, les de trànsit més lent serien Alacant, Santander i Múrcia, seguides (a notable distància) de Madrid. L’altra gran ciutat, Barcelona, queda en una posició intermèdia.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions