Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Els peixos blaus són la font més saludable d'Omega-3

Ous, galetes i productes lactis enriquits en Omega-3 (greix saludable el consum del qual s'associa a la reducció del risc de patir certes malalties, entre les quals hi ha les cardiovasculars) formen part d'un ampli grup d'aliments, denominats funcionals, que contenen ingredients afegits (a més d'Omega-3, hi ha aliments enriquits en calci, en fibra, etc.) que, al marge de la funció nutritiva que tenen, exerceixen un efecte beneficiós (demostrat científicament) per a la salut.
CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori 15 aliments enriquits en Omega-3: quatre mostres de lactis enriquits i una de beguda de soja, dues de galetes, dues d'ous, tres d'olis i greixos, dues d'olives farcides d'anxova i una de nèctar de taronja i préssec.
La manera més saludable i econòmica per a assegurar una ingesta suficient de greixos Omega-3 és incloure en la dieta habitual peixos blaus: l'anàlisi va demostrar que 100 grams de salmó fresc proporcionaven 5.175 mg de greixos EPA i DHA (els Omega-3 que protegeixen contra les malalties, les cardiovasculars entre d'altres), en el bonítol l'aportació és de 2.326 mg i en la truita, 1.473 mg, mentre que l'aliment enriquit amb un contingut més alt d'aquests Omega-3 (el greix per a untar La Masía) conté només 528 mg/100 g, poc més de la tercera part que la truita, menys de la quarta que el bonítol i gairebé deu vegades menys que el salmó. Si es prefereix no consumir peix blau i es necessita una aportació extra d'aquests greixos d'ingesta tan convenient, es pot recórrer als aliments enriquits en Omega-3, especialment als ous, als productes lactis i greix per a untar i als condiments alimentaris, els quals contenien més quantitat d'aquests greixos. De totes maneres, poden substituir els seus equivalents no enriquits però no el peix blau, font també d'altres nutrients essencials dels quals aquests aliments enriquits manquen.

Una anàlisi reveladora

El 25% de la mostra (un producte lacti, una beguda de soja, un preparat gras a base d'olis refinats i un nèctar de fruites), encara que siguen efectivament aliments enriquits en Omega-3, no contenen greixos EPA i DHA; només tenien àcid linolènic, que no tenen efecte protector demostrat contra les malalties cardiovasculars. I el 40% dels aliments enriquits analitzats (un producte lacti, les dues mostres d'ous, dues de condiments alimentaris i una de les dues d'olives farcides d'anxova) es troben fora de norma per oferir una quantitat de greixos Omega-3 menor a la declarada en les etiquetes.

En els 11 aliments funcionals que contenien EPA i DHA les diferències van ser rellevants: el greix sòlid per a untar La Masía aportava 528 mg/100 g de DHA i EPA i la barreja d'olis de la mateixa marca 455 mg/100 g, però en la resta d'aliments enriquits els continguts van variar des dels 32 mg/100 g de la beguda làctia fermentada Puleva fins als 245 mg/100 g dels ous Coren. Respecte d'això, no s'ha fixat encara una QDR (quantitat diària recomanada) de DHA i EPA, però si s'estima que podria establir-se en uns 200 mg al dia, els aliments que en contenien complirien el precepte de proporcionar com a mínim en cada 100 grams el 15% de la QDR (seria de 30 mg/100 g). Si la QDR superés els 200 mg (és probable que abaste els 500 mg), diversos productes haurien d'augmentar el contingut d'aquests greixos per a continuar denominant-se "enriquits en Omega-3".

Els aliments enriquits en Omega-3 costaven (excepte en un cas) entre un 11% (condiment alimentari a base d'oli) i un 97% (greix sòlid per a untar) més que els "normals" de les mateixes marques.

Omega-3, no tots són iguals

Els Omega-3 es troben de forma natural i abundant en els peixos blaus (tonyina, bonítol, truita, sardines, sorell, anxoves i salmó) però també en els aliments enriquits en Omega-3. Són àcids grassos poliinsaturats essencials, l'organisme no pot produir-los i han de ser subministrats amb la dieta.
Tan Omega-3 és el linolènic com ho són el EPA (eicosapentanoic) i el DHA (docosahexanoic), però EPA i DHA es diferencien del linolènic en la funció que fan en el nostre organisme. El linolènic (Omega-3 de cadena curta) és imprescindible per al funcionament del nostre organisme, però només als EPA i DHA (de cadena llarga) s'atribueix la capacitat de prevenir o minimitzar l'efecte de malalties, entre d'altres les cardiovasculars. Per això, quan s'adquireixen aliments enriquits en Omega-3 és fonamental assegurar-se que contenen EPA i DHA i no tan sols linolènic (quatre dels 15 estudiats no contenien EPA i DHA).
La comunitat científica no ha arribat encara a l'acord que establirà la QDR (dosi diària recomanable) de greixos EPA i DHA, de la qual s'obtindrà la dosi mínima que han de contenir els aliments enriquits en aquests greixos perquè els seus efectes sobre la salut siguen reals. Es preveu que la futura norma de la UE (es publicarà el 2006), "Reclams nutricionals i de salut en els productes alimentaris", resolga la indefinició normativa que hi ha a hores d'ara.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions