Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Dubtes més habituals sobre telefonia fixa i mòbil : Persisteixen els dubtes i augmenten les queixes

El sector de la telefonia, tan indispensable com desconegut per als consumidors, suscita una de cada deu reclamacions

/imgs/20051101/informe.jpg
El procés de liberalització de les telecomunicacions i la lliure competència entre les operadores de telefonia no han comportat tots els avantatges que s’esperaven per al consumidor. Any rere any, la telefonia ha escalat fins als primers llocs en la llista de les reclamacions. Segons el Baròmetre de Consum 2004 de Fundación Eroski, un de cada quatre consumidors que durant 2003 van fer alguna reclamació la van dirigir a l’àrea de la telefonia. Les últimes dades de l’Institut Nacional de Consum (INC) corroboren aquesta tendència. Així, el sector de les telecomunicacions va rebre prop de cent deu mil reclamacions i consultes en 2004, un 22 % més que en 2003, i ja acapara el 10 % de les consultes i les reclamacions totals. Aquest total de queixes només va ser superat per les motivades davant de les actuacions dels serveis financers i els vinculats a l’habitatge. Les principals queixes dels consumidors respecte d’aquest sector van ser, segons l’INC, Internet i els telèfons de tarificació addicional (prefixos 803, 806 i 807). Només els números 800 van generar prop del 50 % de les denúncies. La preselecció d’operador no consentida per l’usuari, les dificultats per a donar-se de baixa en els serveis, la falta d’atenció al client i les factures incorrectes són uns altres dels motius de queixa de consumidors i usuaris.

Donar-se’n de baixa

Es pot sol·licitar la baixa del servei en qualsevol moment?
Tots els usuaris tenen dret a resoldre el seu contracte amb l’operador en qualsevol moment, si ho notifiquen a la companyia amb quinze dies d’antelació. A partir de llavors, l’operador no podrà continuar facturant el servei encara que no l’haja interromput, sempre que no siga per causa imputable a l’usuari.

Què ocorre si en el contracte figura un període mínim de permanència?
L’existència d’una clàusula de permanència no impedeix exercir el dret a donar-se de baixa, amb independència que la baixa puga comportar un altre tipus d’efectes, com ara la pèrdua d’avantatges o d’ofertes vinculades a la permanència.

Com s’ha de comunicar a l’operador la intenció de donar-se de baixa?
En la forma prevista en el contracte, en el qual ha de figurar el telèfon d’atenció al públic, una adreça de correu electrònic i la pàgina web de l’operador, a més de l’adreça postal de l’oficina comercial de l’operador i del departament d’atenció al client. Si sol·licita la baixa per telèfon, l’operador ha de facilitar-li un número de referència que permetrà verificar el dia de la sol·licitud de baixa per a tenir-ne constància.

/imgs/20051101/movil.jpg

Interrupció, suspensió temporal del servei i desconnexió

Dóna lloc a reclamació la interrupció del servei per part de l’operador?
La llei preveu el dret de l’usuari a una indemnització per interrupció del servei. La quantitat que percebrà serà la més alta de les que s’obtinguen amb les fórmules següents:

  • Es multiplica per cinc la quantitat de la quota d’abonament mensual i es calcula la indemnització en funció del temps d’interrupció. Exemple: si el servei s’ha vist interromput durant dues setmanes, la indemnització seria l’equivalent a cinc vegades la part proporcional de dues setmanes d’abonament mensual.
  • Es fixa la mitjana de facturació dels tres últims mesos i es calcula la indemnització depenent del temps d’interrupció. Si el servei s’ha vist interromput durant dues setmanes, la indemnització seria l’equivalent a la part proporcional de dues setmanes de facturació atenent la mitjana dels tres últims mesos.

La legislació vigent preveu l’obligació de l’operador d’indemnitzar automàticament l’abonat, en la factura següent a la interrupció, quan la quantia més gran d’aquestes siga superior a un euro.
Si l’avaria és deguda a causes de força major, l’operador ha de compensar automàticament l’abonat amb la devolució de l’import de la quota d’abonament proporcional al mateix temps que dure la interrupció.

Pot sol·licitar l’abonat la suspensió temporal del servei?
Si, però per un període que no serà inferior a un mes ni superior a tres mesos. Que no podrà superar, en cap cas, els 90 dies per any natural. En cas de suspensió, es deduirà de la quota d’abonament que paga el consumidor la meitat de l’import. Aquesta deducció tindrà efecte només durant el temps que dure la suspensió.

Es pot demanar la desconnexió de determinats serveis?
Els abonats tenen dret a la desconnexió de determinats serveis, com ara el de telefonades internacionals i el de telefonades a serveis de tarifes superiors, en especial, telefonades a serveis de tarificació addicional. Després de la petició de l’abonat, l’operador ha d’executar la desconnexió en el termini de 10 dies com a màxim.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent Factures »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions