Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gestió de residus urbans : Deixalles: poca informació i gestió diferent segons la ciutat

Uns ajuntaments ignoren o prefereixen no comunicar la proporció de residus que reciclen, uns altres no cobren pel servei i els equipaments entre els uns i els altres difereixen molt

/imgs/20051101/contenedores.jpg
La recollida i el tractament posterior de les deixalles domèstiques, tècnicament denominades residus sòlids urbans (RSU), preocupa les autoritats locals i els ciutadans. Es calcula que prop d’un euro de cada cinc que gestionen els nostres ajuntaments es destina a aquesta funció que, segons tots els indicis, continuarà requerint una inversió creixent: si el 1995 cada espanyol va generar una mitjana de 378 quilos de residus a l’any (poc més d’un quilo diari), l’any 2003 la xifra va arribar als 502 quilos anuals per habitant (1,4 quilos de residus al dia per persona), gairebé un 33% més, de manera que ens acostem als nivells europeus (1,5 quilos diaris per habitant).

Per pal·liar aquesta situació s’ha creat un entramat legal exigent. I encara que la llista de normes elaborades per les diverses administracions (europea, estatal, autonòmica i municipal) en matèria de residus és completa, destaquen la Llei 11/97 d’Envasos i Residus d’Envasos, la Llei 10/98 de Residus i el Pla Nacional de Residus Urbans (PNRU), aplicable entre els anys 2000 i 2006. Segons el Pla, al final de 2006 s’haurà de compostar (descomposició bioquímica en calent de residus orgànics) la meitat de la matèria orgànica i reciclar el 75% del paper, el cartró i el vidre, entre altres objectius.

CONSUMER EROSKI ha estudiat els sistemes de recollida i gestió dels residus urbans en 17 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Màlaga, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. Encara que Múrcia també figurava en la llista, l’actitud de l’empresa concessionària del servei i del mateix Ajuntament (es van negar a facilitar les dades requerides) va fer impossible que Múrcia figurés en l’estudi.

A un any vista del final de l’aplicació del Pla Nacional sobre Residus Urbans la situació queda lluny de ser òptima. Cada vegada generem més residus: la mitjana de les 17 ciutats és de gairebé 1,3 quilos de deixalles al dia per habitant, encara que a Barcelona arriben fins als 1,52 quilos i a Valladolid es queden en 1,03 quilos. Les diferències es donen també en les infraestructures per a la recollida selectiva de residus. Pamplona i Còrdova destaquen pel seu ampli desplegament de contenidors (molt per sobre dels mínims exigits pel Pla Nacional per a l’acabament de 2006), mentre que Barcelona, Saragossa i Madrid són les pitjor equipades i tenen molt a millorar.

Crida l’atenció, així mateix, que els ajuntaments de la meitat de les ciutats afirmen no disposar de dades suficients sobre la quantitat de residus que reciclen, per la qual cosa el ciutadà es pot preguntar si el seu esforç a separar els diferents tipus de deixalles serveix d’alguna cosa.
En els sistemes de recollida hi ha diferències: en gairebé totes les ciutats s’utilitzen contenidors, encara que sovint es compta amb un recurs complementari: la recollida pneumàtica, la que es fa porta per porta…

La forma de cobrament de la taxa que han de pagar els ciutadans per les deixalles mostra diferències tan importants entre unes i altres ciutats que dificulten la comparació: en la majoria es cobra a l’any (excepte a Sevilla i Granada, que ho fan al mes), en unes la quantitat que s’ha d’abonar és fixa i en d’altres és variable, i quant als criteris aplicats per al cobrament, són tan diversos (la categoria fiscal del carrer, el consum d’aigua, la grandària de l’habitatge…) com la factura final: des d’un mínim d’1,79 euros al mes de Sevilla (equival a poc més de 21 euros anuals) fins als 148 euros que com a màxim cobren a l’any a Bilbao.

Els habitants de les 17 ciutats generen, de mitjana, gairebé 1,3 quilos de residus al dia per habitant. A Barcelona, Bilbao, Granada, Alacant i Còrdova cada habitant produeix més de 500 quilos de deixalles a l’any, mentre que a Vitòria i Valladolid no arriba als 400 quilos anuals.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Infraestructures »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions