Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Diferències notables en el sabor

/imgs/20050201/analisis-2.01.jpg S'han analitzat set cafeteres exprés amb preus que van des dels 89 euros d'Ariete Cremissimo i Ufesa Presto fins als 140 euros de Saeco Via Venetto.

La millor relació qualitat-preu és Rowenta Adagio ES170, perquè fa el millor cafè i perquè és la més senzilla d'usar, tot això a un preu que se situa en la mitjana de les mostres estudiades. Una de les dues més barates, Ariete Cremissimo, és una bona opció: fa un cafè tan bo o millor que el de les més cares, i és la que menys energia consumeix. Les cafeteres exprés fan la infusió fent passar aigua molt calenta pel cafè mòlt a gran pressió durant un espai de temps curt. Així, s'emulsionen substàncies greixoses que, d'una altra manera, es perdrien: la funció d'aquests greixos és donar cos al cafè, preservar elements aromàtics que fan que el sabor perdure en la boca i formar a la superfície del líquid una fina capa de crema. És per això que el cafè exprés s'ha de consumir immediatament després de ser preparat.

Les set cafeteres analitzades disposen de dipòsit d'aigua extraïble per a facilitar-ne l'ompliment i incorporen també vaporitzador per a escalfar llet (que també pot ser utilitzat per a bullir aigua i fer te o altres infusions). El cabal de vapor no és regulable en Krups Exprés Line i Rowenta Adagio ES170. D'altra banda, les set disposen de pilots per a indicar que es troben en ús i safata plegagotes. En Rowenta, aquesta safata no és extraïble, fet que en dificulta la neteja.

Per poder guardar-les

Les diferències de mida van ser notables: la cafetera més petita és Delonghi (18,6 x 28,8 x 21,7cm). Ariete (un 54 % més gran que la més petita), Saeco (un 57 % més), Rowenta (un 68 % més) i, sobretot, Ufesa (un 87 % més) són considerablement més voluminoses. Un cable llarg significa més llibertat per a col.locar la cafetera lluny de l'endoll. El de Krups és el més llarg, amb 127 centímetres, seguit dels d'Ufesa (123 cm) i Ariete (122 cm). El cable més curt és el de Rowenta, amb només 82 centímetres. Això sí, aquesta cafetera (igual que Krups i Saeco) ofereix un útil sistema enrotllacables que en facilita l'emmagatzemament. Quant al consum elèctric real d'aquests petits electrodomèstics, la de consum més moderat és Ariete, amb 931 W, mentre que les de més consum són Ufesa (1.120 W) i Rowenta (1.112 W).

Els dipòsits d'aigua incorporen un indicador de nivell d'aigua per a saber quan cal omplir-los excepte Rowenta, que té un dipòsit transparent. Tanmateix, això no resulta efectiu per a saber quanta aigua hi ha perquè el nivell no es troba a la vista. Quant a la capacitat, Rowenta és la que té el dipòsit més petit, amb només 12 tasses (de 43 cm3 cada una), menys de la meitat que la millor en aquest apartat, Saeco, amb 26 tasses. Però el més sorprenent és que els resultats d'aquesta prova no coincideixen amb el que indiquen els etiquetatges: les tres cafeteres que informen de la capacitat anuncien volums que no es corresponen amb la realitat: Solac indica 23 tasses quan només arriba a 20 i Ufesa n'anuncia 20 en comptes de les 18 reals, encara que el cas més inacceptable és el de Delonghi, que anuncia 30 tasses i només n'ofereix 18. Les altres quatre cafeteres no informen d'aquesta dada.

Elements afegits

Quant als accessoris, totes inclouen una cullera dosificadora, filtre per a fer al mateix temps una o dues tasses i un portafiltres de cafè mòlt amb adaptador que serveix per fer cafè amb crema. Krups i Saeco són les úniques cafeteres sense picó per a xafar el cafè en el filtre, útil perquè la infusió tinga un sabor i una aroma més intensos. Rowenta tampoc no inclou picó, però no en necessita perquè el mateix aparell pressiona el cafè mòlt quan s'hi introdueix. A més, en Rowenta és més senzill treure els solatges de cafè. Krups és capaç de mantenir les tasses de cafè calentes.

Totes les cafeteres poden fer dues tasses al mateix temps, però en Krups, Delonghi i Saeco la quantitat dispensada en cada tassa és diferent. En Delonghi arriba a haver-hi fins a 26 mil.lilitres de diferència entre les dues tasses. Quant al temps d'erogació (el que transcorre des que es prem el botó fins que el cafè completa la tassa) arriba a variar fins a un 100 % en la mateixa cafetera, com en Krups o Delonghi. Solac i Rowenta són les més ràpides i Rowenta és també la que ofereix una temperatura de la infusió més elevada i uniforme.

Prova d'ús

Sis usuaris habituals van provar cada una d'aquestes cafeteres per tenir una idea de la utilitat real d'aquests petits electrodomèstics. Les set cafeteres aproven amb un "bé" i hi ha poques diferències entre totes.

El manual d'Ariete va suspendre perquè és incòmode i poc clar, tot el contrari que el de Krups, que va destacar per la utilitat i claredat i pel fet que ofereix fins i tot un petit llibre de receptes. Ariete també falla per què el vaporitzador és incòmode. El millor disseny (encara que una mica voluminós) és per a Ufesa, amb 4,3 punts sobre 5. Rowenta va fallar en facilitat de manteniment i neteja per ser l'única que no disposa de safata plegagotes extraïble, però és també l'única amb mecanisme d'ejecció de solatges (la qual cosa en facilita l'expulsió). Solac i Ufesa (4,2 i 4 punts sobre 5, respectivament), són les més ben valorades per a escalfar líquids. En formació d'escuma destaca Ariete.

En la valoració general dels equips les diferències són mínimes, a penes dues dècimes entre la millor i la pitjor: des de 3,5 punts sobre 5 possibles fins a 3,7 punts.

La informació al consumidor és correcta, excepte dues de les garanties. La de Solac ofereix només un any de garantia quan el mínim legal en són dos (cosa que no obsta perquè el consumidor estiga protegit per aquests dos anys de garantia, diga el que diga el document), i la d'Ariete per estar escrita únicament en italià. Quant a la seguretat elèctrica, totes les cafeteres van superar les nombroses i exigents proves de laboratori.

En el sabor, influeix la mòlta?

Cada sistema per a fer cafè té la seua mòlta: com més curt siga el contacte entre el cafè i l'aigua, més fins hauran de ser triturats els grans. Els cafès exprés necessiten una mòlta molt fina, les cafeteres italianes una mòlta fina, les de filtre ("melitta" o de goteig) una mòlta grossa i si el cafè es prepara en una cafetera d'èmbol o en olla, una mòlta molt grossa.
El cafè és un dels pocs productes, juntament amb l'oli o el vi, que es jutja professionalment mitjançant un tast molt estandartitzat; per això, a fi de comprovar si el resultat final realment varia en canviar la mòlta, quatre experts van analitzar les qualitats organolèptiques de dues tasses per cada cafetera: una amb mòlta específica per a cafeteres exprés i una altra amb mòlta estàndard.

La conclusió principal és que val la pena utilitzar cafè amb una mòlta específica per a aquestes cafeteres. Quant al resultat amb cada cafetera, l'única que aconsegueix el "molt bé" és Rowenta (en mòlta genèrica, només "bé"), seguida de Solac ("bé" amb les dues mòltes). En canvi, els pitjors cafès (amb un mediocre "correcte" amb mòlta especial, i un suspens amb mòlta estàndard) són els fets amb Krups i Delonghi.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions