Cafeteres exprés

Diferències notables en el sabor

Són molt diferents en la qualitat del cafè que elaboren i en el preu, però les més cares no són millors
1 Febrer de 2005

Diferències notables en el sabor

/imgs/20050201/analisis-2.01.jpg
S’han analitzat set cafeteres exprés amb preus que van des dels 89 euros d’Ariete Cremissimo i Ufesa Presto fins als 140 euros de Saeco Via Venetto.

La millor relació qualitat-preu és Rowenta Adagio ES170, perquè fa el millor cafè i perquè és la més senzilla d’usar, tot això a un preu que se situa en la mitjana de les mostres estudiades. Una de les dues més barates, Ariete Cremissimo, és una bona opció: fa un cafè tan bo o millor que el de les més cares, i és la que menys energia consumeix. Les cafeteres exprés fan la infusió fent passar aigua molt calenta pel cafè mòlt a gran pressió durant un espai de temps curt. Així, s’emulsionen substàncies greixoses que, d’una altra manera, es perdrien: la funció d’aquests greixos és donar cos al cafè, preservar elements aromàtics que fan que el sabor perdure en la boca i formar a la superfície del líquid una fina capa de crema. És per això que el cafè exprés s’ha de consumir immediatament després de ser preparat.

Les set cafeteres analitzades disposen de dipòsit d’aigua extraïble per a facilitar-ne l’ompliment i incorporen també vaporitzador per a escalfar llet (que també pot ser utilitzat per a bullir aigua i fer te o altres infusions). El cabal de vapor no és regulable en Krups Exprés Line i Rowenta Adagio ES170. D’altra banda, les set disposen de pilots per a indicar que es troben en ús i safata plegagotes. En Rowenta, aquesta safata no és extraïble, fet que en dificulta la neteja.

Per poder guardar-les

Les diferències de mida van ser notables: la cafetera més petita és Delonghi (18,6 x 28,8 x 21,7cm). Ariete (un 54 % més gran que la més petita), Saeco (un 57 % més), Rowenta (un 68 % més) i, sobretot, Ufesa (un 87 % més) són considerablement més voluminoses. Un cable llarg significa més llibertat per a col.locar la cafetera lluny de l’endoll. El de Krups és el més llarg, amb 127 centímetres, seguit dels d’Ufesa (123 cm) i Ariete (122 cm). El cable més curt és el de Rowenta, amb només 82 centímetres. Això sí, aquesta cafetera (igual que Krups i Saeco) ofereix un útil sistema enrotllacables que en facilita l’emmagatzemament. Quant al consum elèctric real d’aquests petits electrodomèstics, la de consum més moderat és Ariete, amb 931 W, mentre que les de més consum són Ufesa (1.120 W) i Rowenta (1.112 W).

Els dipòsits d’aigua incorporen un indicador de nivell d’aigua per a saber quan cal omplir-los excepte Rowenta, que té un dipòsit transparent. Tanmateix, això no resulta efectiu per a saber quanta aigua hi ha perquè el nivell no es troba a la vista. Quant a la capacitat, Rowenta és la que té el dipòsit més petit, amb només 12 tasses (de 43 cm3 cada una), menys de la meitat que la millor en aquest apartat, Saeco, amb 26 tasses. Però el més sorprenent és que els resultats d’aquesta prova no coincideixen amb el que indiquen els etiquetatges: les tres cafeteres que informen de la capacitat anuncien volums que no es corresponen amb la realitat: Solac indica 23 tasses quan només arriba a 20 i Ufesa n’anuncia 20 en comptes de les 18 reals, encara que el cas més inacceptable és el de Delonghi, que anuncia 30 tasses i només n’ofereix 18. Les altres quatre cafeteres no informen d’aquesta dada.

Elements afegits

Quant als accessoris, totes inclouen una cullera dosificadora, filtre per a fer al mateix temps una o dues tasses i un portafiltres de cafè mòlt amb adaptador que serveix per fer cafè amb crema. Krups i Saeco són les úniques cafeteres sense picó per a xafar el cafè en el filtre, útil perquè la infusió tinga un sabor i una aroma més intensos. Rowenta tampoc no inclou picó, però no en necessita perquè el mateix aparell pressiona el cafè mòlt quan s’hi introdueix. A més, en Rowenta és més senzill treure els solatges de cafè. Krups és capaç de mantenir les tasses de cafè calentes.

Totes les cafeteres poden fer dues tasses al mateix temps, però en Krups, Delonghi i Saeco la quantitat dispensada en cada tassa és diferent. En Delonghi arriba a haver-hi fins a 26 mil.lilitres de diferència entre les dues tasses. Quant al temps d’erogació (el que transcorre des que es prem el botó fins que el cafè completa la tassa) arriba a variar fins a un 100 % en la mateixa cafetera, com en Krups o Delonghi. Solac i Rowenta són les més ràpides i Rowenta és també la que ofereix una temperatura de la infusió més elevada i uniforme.

Prova d’ús

Sis usuaris habituals van provar cada una d’aquestes cafeteres per tenir una idea de la utilitat real d’aquests petits electrodomèstics.
Les set cafeteres aproven amb un “bé” i hi ha poques diferències entre totes.

El manual d’Ariete va suspendre perquè és incòmode i poc clar, tot el contrari que el de Krups, que va destacar per la utilitat i claredat i pel fet que ofereix fins i tot un petit llibre de receptes. Ariete també falla per què el vaporitzador és incòmode. El millor disseny (encara que una mica voluminós) és per a Ufesa, amb 4,3 punts sobre 5. Rowenta va fallar en facilitat de manteniment i neteja per ser l’única que no disposa de safata plegagotes extraïble, però és també l’única amb mecanisme d’ejecció de solatges (la qual cosa en facilita l’expulsió). Solac i Ufesa (4,2 i 4 punts sobre 5, respectivament), són les més ben valorades per a escalfar líquids. En formació d’escuma destaca Ariete.

En la valoració general dels equips les diferències són mínimes, a penes dues dècimes entre la millor i la pitjor: des de 3,5 punts sobre 5 possibles fins a 3,7 punts.

La informació al consumidor és correcta, excepte dues de les garanties. La de Solac ofereix només un any de garantia quan el mínim legal en són dos (cosa que no obsta perquè el consumidor estiga protegit per aquests dos anys de garantia, diga el que diga el document), i la d’Ariete per estar escrita únicament en italià. Quant a la seguretat elèctrica, totes les cafeteres van superar les nombroses i exigents proves de laboratori.

En el sabor, influeix la mòlta?

Cada sistema per a fer cafè té la seua mòlta: com més curt siga el contacte entre el cafè i l’aigua, més fins hauran de ser triturats els grans. Els cafès exprés necessiten una mòlta molt fina, les cafeteres italianes una mòlta fina, les de filtre (“melitta” o de goteig) una mòlta grossa i si el cafè es prepara en una cafetera d’èmbol o en olla, una mòlta molt grossa.
El cafè és un dels pocs productes, juntament amb l’oli o el vi, que es jutja professionalment mitjançant un tast molt estandartitzat; per això, a fi de comprovar si el resultat final realment varia en canviar la mòlta, quatre experts van analitzar les qualitats organolèptiques de dues tasses per cada cafetera: una amb mòlta específica per a cafeteres exprés i una altra amb mòlta estàndard.

La conclusió principal és que val la pena utilitzar cafè amb una mòlta específica per a aquestes cafeteres. Quant al resultat amb cada cafetera, l’única que aconsegueix el “molt bé” és Rowenta (en mòlta genèrica, només “bé”), seguida de Solac (“bé” amb les dues mòltes). En canvi, els pitjors cafès (amb un mediocre “correcte” amb mòlta especial, i un suspens amb mòlta estàndard) són els fets amb Krups i Delonghi.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat set cafeteres exprés que costen des dels 89 euros d’Ufesa Presto i Ariete Cremissimo fins als 140 euros de Saeco Via Venetto. Les cafeteres exprés són les adequades per a fer un cafè aromàtic, amb cos i amb crema a la superfície.
 • Les set cafeteres van superar les exigents proves de seguretat, però les garanties de Solac (per la durada) i d’Ariete (per estar en italià) no eren correctes.
 • No hi ha grans diferències tècniques: Ariete és la que menys consumeix, Delonghi la més petita i Ufesa la més gran i la que més consumeix. També en la prova d’ús les diferències són mínimes, només varien dels 3,5 punts sobre 5 de Krups als 3,7 punts de Solac.
 • En opinió dels experts, el millor cafè el fan Rowenta (‘molt bé’ amb la mòlta específica, ‘bé amb la genèrica’) i Solac (‘bé’ amb les dues mòltes) i el més pobre Krups i Delonghi, on el cafè fet amb mòlta genèrica ni tan sols arriba a l’aprovat. En tots els casos el cafè fet amb mòlta específica és millor que el fet amb mòlta genèrica.
 • La millor relació qualitat-preu és Rowenta, per fer el millor cafè, per ser la més senzilla d’utilitzar i per treure’n els pòsits amb més facilitat. Una altra bona opció és Ariete, de les més barates i amb una qualitat de cafè més que acceptable.
Marca
Model
ROWENTA
ADAGIO ES170
ARIETE
CREMI- SSIMO
SOLAC
PROFE- SSIONAL EXPRESO
UFESA
PRESTO
SAECO
VIA VENETO
DELONGHI
CAFFÉ TREVISO
KRUPS
EXPRESSO LINE
Preu (euros) 124,89 89,68 116,75 88,98 140,12 95,34 130,82
Informació i protecció al consumidor Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Garantia producte Correcte (segons país) Incorrecte (1 any) Incorrecte (1 any) Correcte Correctes Correcte Correcte (segons país)
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques tècniques
– Dimensions (cm) 270×298 x243 263×291 x234 222×305 x184 220×320 x309 246×300 x248 186×288 x217 215×275 x259
– Consum màxim (W) 1112 931 1002 1120 1004 1070 1098
– Longitud del cable (cm) 82 122 98 123 120 115 127
– Enrotllacables No No No No
– Capacitat dipòsit indicat (nre. tasses) No ho indica No ho indica 23 20 No ho indica 30 No ho indica
– Capacitat dipòsit mesurat (nre. tasses) 12 16 20 18 26 18 16
– Regulador de vapor No No
– Indicador del nivell d’aigua No
– Safata escalfatasses No No No No No No
Tast de cafè
– Amb mòlta específica Molt bona Bona Bona Bona Bona Correcta Correcta
– Amb mòlta genèrica Bona Correcta Bona Correcta Correcta Deficient Deficient
Prova d’ús (escala d’1 a 5) 3,6 3,5 3,7 3,6 3,7 3,5 3,5

Un per un

Una per una, set cafeteres exprés

Rowenta Adagio ES170

 • /imgs/20050201/analisis-2.02.jpg124,89 euros
 • La millor relació qualitat-preu. Portafiltres molt fàcil d’usar, sistema de pressió automàtica del cafè i d’ejecció de pòsits (millor neteja). Una de les dues més ràpides a fer una tassa de cafè. La temperatura del cafè més alta i homogènia. No permet regular el cabal de vapor. El dipòsit d’aigua més petit (12 tasses), i amb nivell d’aigua no visible. El cable més curt. La safata plegagotes no és extraïble.
 • Segons els experts l’única que fa un cafè ‘molt bo’.

Ariete Cremissimo

 • /imgs/20050201/analisis-2.03.jpg89,68 euros, de les més barates
 • Una altra bona opció. La garantia està en italià, per la qual cosa incompleix la norma. La que menys electricitat consumeix. Manual incòmode i amb expressions difícils d’entendre. El seu vaporitzador és més incòmode que els de la resta.
 • Segons els experts el cafè elaborat amb mòlta genèrica és “correcte”, i el de mòlta específica és “bo”.

Solac Professional Expreso

 • /imgs/20050201/analisis-2.04.jpg116,75 euros
 • Només ofereix un any de garantia, en comptes dels dos d’obligatoris. La més sorollosa. Ofereix 23 tasses per dipòsit però només en surten 20. Una de les més ràpides.
 • Segons els experts, el segon millor cafè: “bo” tant amb mòlta genèrica com amb l’específica.

Ufesa Presto

 • /imgs/20050201/analisis-2.05.jpg88,98 euros, la més barata
 • És la més voluminosa, però destaca pel disseny acurat. La de més consum energètic. Ofereix 20 tasses per dipòsit d’aigua, però en realitat només en surten 18 tasses.
 • Segons els experts, el cafè elaborat amb mòlta genèrica és “correcte”, i el fet amb mòlta genèrica és “bo”.

Saeco Via Venetto

 • /imgs/20050201/analisis-2.06.jpg140,12 euros
 • El dipòsit amb més capacitat (26 tasses). Serveix quantitats diferents de cafè en cada una de les tasses.
 • Segons els experts, el cafè elaborat amb mòlta genèrica és “correcte”, i el fet amb mòlta genèrica és “bo”.

Delonghi Caffé Treviso

 • /imgs/20050201/analisis-2.07.jpg95,34 euros
 • La més petita. Ofereix 30 tasses per dipòsit però en realitat en són només 18. En el portafiltres caben 12 grams de cafè mòlt, i no 14 grams com en les altres. Serveix diferents quantitats de cafè en cada una de les tasses.
 • Segons els experts, un dels pitjors cafès: “deficient” amb mòlta genèrica (està lluny de ser un cafè exprés) i només “correcte” amb mòlta específica.

Krups Expresso Line

 • /imgs/20050201/analisis-2.08.jpg130,82 euros, la segona més cara
 • No es pot regular el cabal de vapor, però és l’única amb safata addicional escalfatasses. Serveix diferents quantitats de cafè en cada una de les tasses.
 • Segons els experts, un dels pitjors cafès: “deficient” amb mòlta genèrica (està lluny de ser un cafè exprés) i només “correcte” amb mòlta específica.