Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Continua vivint de lloguer sense renovar el contracte

Estic vivint de lloguer en el mateix pis cinc anys. Vaig fer un primer contracte de dos anys. Quan va caducar, el propietari em va dir que es refiava de mi i que no calia la renovació. Han passat ja tres anys i continue vivint al mateix lloc sense contracte, puc demostrar amb justificants bancaris que continue pagant el lloguer i que els rebuts de llum vénen al meu nom. La pregunta és: Quins drets tinc? Quines conseqüències poden causar al propietari o a l'inquilí, que sóc jo?

/imgs/20050201/consultorio.02.jpgLa Llei 29/1994 d'arrendaments urbans regula els drets i les obligacions de les parts en l contracte d'arrendament de vivenda. D'acord amb aquesta llei, la durada de l'arrendament serà pactada lliurement per les parts, però si el pacte és per un període inferior a cinc anys, el contracte es prorrogarà obligadament fins que arribe el període mínim d'aquests cinc anys. Aquesta seria la situació que es planteja, en la qual per contracte escrit s'ha acordat un període inferior a cinc anys, en concret per a dos anys, i l'arrendament s'ha prorrogat anualment fins que s'ha arribat a l'actualitat, els cinc anys.

Complerts els cinc anys de durada mínima d'un contracte d'arrendament de vivenda, el propietari arrendador pot notificar a l'inquilí la seua voluntat de no renovar el contracte, però ho ha de fer amb una antelació d'almenys un mes a la data de venciment. Si en aquest cas ja han transcorregut els cinc anys sense haver rebut cap notificació, el contracte es considera prorrogat obligatòriament per un altre any i així fins a un màxim de tres anys. Per tant, es pot considerar que el contracte continuarà vigent tres anys més, excepte que l'inquilí manifeste a l'arrendador la seua voluntat de no renovar-lo amb un mes d'antelació a la data de cada venciment anual.

Respecte dels drets i les obligacions, són els mateixos que els acordats en el primer contracte escrit, més aquells que establisca la llei i que no es recullen expressament en el document contractual. Cal conservar aquest document i tenir en compte la data del venciment. La renda continuarà sent l'acordada en el contracte inicial, i s'actualitzarà o s'incrementarà anualment segons els pactes que hi consten. L'arrendador només pot actualitzar la renda d'acord amb l'IPC. Però si el contracte conté alguna estipulació en un altre sentit per a les pròrrogues, es podrà incrementar la renda, però només a partir del sisè any.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions