Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Diferències importants: des de quasi un grau fins a 0,03 graus d'alcohol

/imgs/20030701/img.analisis.01.jpg La cervesa és la beguda que s'obté de la fermentació alcohòlica -per mitjà de llevats seleccionats- d'un most de malt d'ordi, sol o mesclat amb altres cereals, al qual s'afegeix llúpol o els seus derivats, i és sotmès a un procés de cocció. Es consideren cerveses sense alcohol aquelles que tenen una graduació alcohòlica inferior a l'1% en volum. Les tradicionals tenen entre 4 i 5 graus d'alcohol (4%-5%/vol). El consum de cervesa sense alcohol contribueix a la hidratació del nostre cos i enriqueix la dieta en vitamines, minerals i substàncies d'acció antioxidant, per la qual cosa és una beguda adequada en una dieta equilibrada i fins i tot en dietes adaptades a certes alteracions o malalties, a causa del seu baix valor calòric i a la quasi absència d'alcohol i sodi.

Per a elaborar la cervesa sense alcohol, els fabricants parteixen de la cervesa tradicional, a la qual s'elimina l'alcohol una vegada que aquest s'ha format (destil·lació i ultrafiltració), o per mitjà de processos específics que redueixen la formació de l'alcohol en la fermentació, utilitzant llevats especials o disminuint-ne el contingut en el most original.

Els ingredients

/imgs/20030701/img.analisis.02.jpg La cervesa s'elabora a partir d'aigua, malt d'ordi, llúpol i llevats. Però els llevats, encara que són essencials perquè realitzen la fermentació de la matèria primera, en no trobar-se presents en el producte final no es consideren ingredient. Tot i que aquestes quatre matèries primeres són suficients per a elaborar una bona cervesa, alguns fabricants utilitzen a més cereals no maltats, antioxidants (sulfits, àcid cítric, àcid ascòrbic) i estabilitzadors de l'escuma (alginats, entre d'altres). Bavaría, River i Ambar Green són les úniques sense additius, ja que contenen exclusivament aigua, malt i llúpol. San Miguel i Laiker empren antioxidants, Damm-Bier estabilitzadors de l'escuma (E-405) i Buckler i Kaliber antioxidants i estabilitzadors (E-405 i E-224).

El malt utilitzat per Bavaria prové de l'ordi, mentre que River, Ambar Green, Laiker i Damm-Bier utilitzen altres cereals, com l'arròs i el blat de moro.

Buckler, d'altra banda, és l'única que, segons la seva llista d'ingredients, afegeix aromes i Ambar Green indica els llevats com a ingredient tot i que no es troben en el producte.

Alimenta la cervesa?

La cervesa sense alcohol aporta menys calories que la tradicional, a causa de la reducció del contingut en alcohol. Una botelleta de 250 ml de cervesa "sense" té entre 37 i 50 calories, davant de les 115 calories de les tradicionals. Per això, el consum moderat de cerveses sense alcohol és compatible amb dietes d'aprimament.

La cervesa és fonamentalment aigua (95%), amb pocs hidrats de carboni (2,6%-4%) i encara menys proteïnes (0,2-0,3%), estos dos procedents del malt.

En minerals, hi destaquen el potassi, el fòsfor, el calci, el magnesi i el silici. La cervesa té molt poc de sodi (uns 11 mg per botelleta), una quantitat semblant a la de l'aigua potable, per la qual cosa s'admet el seu consum en dietes baixes en sodi indicades per als qui pateixen de retenció de líquids, hipertensió o alteracions cardiovasculars. A més, la relació que hi ha entre les quantitats de potassi i sodi confereix a la cervesa una acció diürètica important.

El seu contingut en vitamines és modest, ja que només és bona font d'àcid fòlic (folats o vitamina B9). Una botelleta aporta el 6% de la quantitat diària recomanada d'àcid fòlic per a persones adultes i cobreix el 3% de les necessitats de vitamina B9 de la dona embarassada i un 4% de les de la mare lactant. L'àcid fòlic s'associa a la reducció del risc d'anèmia i malformacions en la medul·la espinal del fetus durant l'embaràs; és a dir, redueix el risc d'espina bífida.

Què en va dir l'anàlisi

Segons la norma aplicable, les cerveses han de complir algunes característiques analítiques: graduació alcohòlica (inferior a l'1% del volum i compliment de 0,0% i 0% en els productes en què així s'indiqui), acidesa total (màxim 0,3% expressat en àcid làctic), anhídrid sulfurós (màxim: 20 mil·ligrams per litre), cendres (màxim: 0,4% en massa) i pH (valors entre 3,5 i 5). Totes van complir amb els valors fixats en el reglament, a excepció d'Ambar Green, que va presentar un 1,1% d'alcohol quan ha de ser inferior a l'1%. Per això, Ambar Green no pot ser considerada en sentit estricte una "cervesa sense alcohol".

Kaliber (0,95%), Laiker (0,85%) i Damm-Bier (0,85%) van presentar un percentatge pròxim al màxim, mentre que River en tenia un 0,35%. Les de menor contingut alcohòlic van ser les que es comercialitzen com a 0,0%: Bavaria amb un 0,04%, San Miguel amb 0,03% i Buckler amb un 0,05% de contingut alcohòlic. És a dir, que aquestes tres tenen un contingut alcohòlic molt inferior al de les altres cinc.

D'altra banda, River i Ambar Green van ser les de més proteïnes, amb 0,38 grams cada 100 mil·lilitres. Quant al contingut en cendres, que ens dóna una idea del contingut en minerals dels aliments, les majors quantitats es van registrar en Damm-Bier, San Miguel i River, amb 0,12 grams cada 100 mil·lilitres.

Un altre paràmetre analitzat va ser l'anhídrid sulfurós (sulfits), que fa la funció d'antioxidant i la presència del qual es pot deure al seu ús com a additiu, però també a un compost natural derivat de la fermentació i present en quantitats ínfimes. La quantitat màxima admesa de sulfits en les cerveses és de 20 mg/litre; si és inferior a 10 mg/l, es considera com a absència de sulfits. No obstant això, la legislació estableix que quan el contingut d'alcohol sigui inferior a 1,2% (com en aquestes vuit mostres) s'han d'assenyalar tots els ingredients, additius inclosos. Les vuit cerveses van presentar una quantitat d'anhídrid sulfurós inferior a 10 mg/litre, per la qual cosa els fabricants no tenen l'obligació d'indicar-ho en l'etiquetatge. Però, segons la seva llista d'ingredients, San Miguel, Laiker, Buckler i Kaliber contenen l'additiu E-224.

De totes maneres, i a manera de resum, es pot dir que aquestes vuit cerveses són semblants des del punt de vista analític.

Etiquetatge: incorreccions en l'embalatge

Totes les mostres analitzades han sigut adquirides en un lot de 6 unitats. En conseqüència, en ser aquesta la unitat de venda (no es pot trencar el cartró i comprar les botelletes soltes), la informació obligatòria ha de figurar també en el cartró que embolica les 6 botelletes. Aquesta informació consta de la denominació de venda, la quantitat neta, la llista d'ingredients en ordre decreixent, la data de consumició preferent, el nom i l'adreça del fabricant i el número de lot. No és obligatori indicar la graduació alcohòlica, ja que només han de fer-ho les begudes amb més d'un 1,2% d'alcohol.

Una vegada revisats els etiquetatges, s'hi van detectar prou irregularitats. Bavaria no indica en el cartró l'empresa fabricant; Bavaria i Damm-Bier no indiquen la llista d'ingredients en l'embalatge, i Damm-Bier, River i Ambar Green no indiquen la data de consumició preferent en l'embalatge. Malgrat que està indicada en les botelletes, aquesta última no era visible en totes elles, llevat que es trenqués el cartó. Per tant, tampoc presenten en el mateix camp visual la denominació de venda, la quantitat neta i la data de consumició preferent, de manera que incompleixen un altre aspecte de la normativa. Damm-Bier, River i Ambar Green tampoc no indiquen el número de lot, tot i que és obligatori. S'entén per lot el conjunt d'unitats de venda d'un producte alimentari, produït, fabricat o envasat en circumstàncies pràcticament idèntiques.

Buckler i San Miguel tampoc indiquen en l'embalatge el lot, però segons la norma, aquesta indicació pot ser substituïda per la data de consumició preferent o de caducitat sempre que tingui el dia i el mes indicats clarament i en ordre, que era el cas de Buckler i San Miguel.

Continuant amb les irregularitats, Ambar Green no indica la llista d'ingredients en ordre decreixent de quantitat, ja que inclou l'aigua en últim lloc, quan representa el 95% del producte. A més, assenyala els llevats com a ingredient quan no estan presents en el producte final.

En resum, només Kaliber, Laiker, Buckler i San Miguel llueixen un etiquetatge d'acord amb la norma.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions