Cura de la pell

Aigua, vitamines i minerals, aliats de la pell

La pell es renova constantment, per això requereix una aportació incessant de nutrients
1 Juliol de 2003
Img alimentacion listado 221

Aigua, vitamines i minerals, aliats de la pell

/imgs/20030701/img.alimentacion.01.jpg
Mantenir la pell en bon estat no tan sols depèn de factors hereditaris o de no patir alteracions cutànies com dermatitis, psoriasis o semblants. Gran part del seu aspecte obeeix directament a les atencions que li dispensem. Entre el que convé evitar destaquen l’exposició al sol sense protecció, l’aire condicionat, el tabac, la contaminació ambiental o un estil de vida inadequats (mala alimentació, sedentarisme, estrès emocional…). Al contrari, una dieta i un estil de vida equilibrats seran grans aliats perquè llueixi sana. A més de l’aigua, les vitamines (com la A, B, C i E) no han de faltar en la nostra alimentació i el mateix pot dir-se de minerals com el seleni, el zinc o el ferro.

Alteracions en la pell

La pell es renova constantment: mudem la nostra pell cada 28 dies. Es calcula que una persona produeix uns cent quilos de cèl·lules d’epidermis al llarg de la seva vida. Aquesta renovació permanent requereix una aportació continuada de nutrients, perquè són essencials per a la pell i el seu dèficit en la dieta ocasiona alteracions en el seu creixement i en l’aparença. Per tant, una alimentació que asseguri l’aportació correcta de tots aquests contribueix a mantenir en perfecte estat de salut, a prevenir o a disminuir les arrugues en gran manera i a mantenir la frescor del cutis.

L’aigua, fonamental

La hidratació, tan necessària per a la pell, s’aconsegueix per mitjà de l’aigua dels aliments que ingerim i de l’aigua que bevem. En la majoria de verdures i fruites més de 90 grams per cada 100 grams del producte són aigua, per la qual cosa és interessant incloure aquests aliments en la dieta, ja que així ingerim, quasi sense adonar-nos-en, gran part de l’aigua que necessitem. Cal no oblidar que hem de prendre diàriament prop d’1,3 litres d’aigua i altres líquids per a equilibrar les pèrdues i mantenir el nivell adequat d’hidratació. D’aquesta manera, la pell es manté perfectament hidratada i s’eliminen més fàcilment les toxines que la perjudiquen.

Quins aliments i nutrientes necessita la pell?

Aliments grassos

Subministren nutrients imprescindibles per a mantenir una pell ben estructurada i llisa.

On es troben?

 • Àcids grassos monoinsaturats: en l’oli d’oliva i l’alvocat.
 • Àcids grassos poliinsaturats: en els olis de llavors, fruits secs oleaginosos i el peix (sobretot el blau).
 • Vitamina E: en olis vegetals i fruits secs, en el germen de blat, en l’oli d’onagràcia o prímula, en el germen de cereals o cereals integrals i en alguns vegetals de fulla verda. La vitamina E, d’acció antioxidant, neutralitza l’acció danyosa dels radicals lliures que a l’estiu augmenten a causa dels rajos solars i que són una de les causes de les denominades “taques d’envelliment”.

Fruites i verdures

Què aporten i on es troben?

 • Provitamina A o betacarotè: es transforma en vitamina A en el nostre organisme a mesura que aquest en necessita i té, a més, acció antioxidant. Abunda en verdures de fulla verda i de coloració vermella, ataronjada o grogosa (pastanaga, carabassa…) i en certes fruites (albercocs, cireres, meló, préssecs, nectarines…).
 • Vitamina A: present només en els aliments d’origen animal, com el fetge, els greixos lactis (nata i mantega), el rovell d’ou i els lactis complets. Exerceix un paper essencial en la renovació de la pell i de les mucoses.
 • Licopè: és un pigment antioxidant que confereix el seu color característic al tomàquet i que també és present en la polpa de la poma, l’albercoc, la síndria, la papaia i el pomelo rosat.
 • Vitamina C: de potent acció antioxidant i relacionada amb la producció de col·lagen; proteïna que manté la pell llisa i sense arrugues. La millor forma d’incorporar aquesta vitamina és a través de fruites i verdures fresques, en amanides, per exemple. Abunda en: pebrots, kiwi, cítrics, meló, maduixes, móres, fruites tropicals, col, tomàquet…

Vegetals i aliments d’origen animal

Contenen vitamines, minerals i proteïnes, entre altres nutrients, necessaris per a mantenir la salut de la pell.

Vitamines del grup B

Intervenen en el bon estat de la pell i en els processos de renovació cel·lular.Apareixen en la majoria d’aliments d’origen vegetal: verdures, fruita fresca, fruits secs, cereals, llegums, llevat de cervesa, i en els d’origen animal: carn i vísceres, peix i marisc, ous i lactis.

On es troben?

 • Àcid fòlic o vitamina B9: està relacionada amb la renovació cel·lular i es troba majoritàriament en la verdura de fulla verda, els llegums verds, en diversitat de fruites, cereals de desdejuni enriquits, fetge i llevat de cervesa.
 • Vitamina B2 o riboflavina: actua contra la seborrea. Es troba en la llet i els seus derivats (iogurt, formatge…), ous, carn, peix, fetge, llegums i fruits secs (ametlles, anous…).
 • Vitamina B3 o niacina: participa en la síntesi de la queratina. Es troba en: carn, peix, vísceres i cereals integrals i fruites dessecades (préssec, orellanes, figues, dàtils, etc).
 • Vitamina B5 o àcid pantotènic: exerceix un paper destacat en la salut de la pell. Està àmpliament distribuït en la naturalesa i és molt rar que en sorgeixi una carència.
 • Vitamina B6 o piridoxina: està relacionada amb el metabolisme correcte del zinc, mineral que forma part de l’epidermis. Abunda en: peix blau, carn, ous, fruits secs, cereals integrals, plàtan, espinacs, llevat de cervesa i germen de blat.

Minerals

Quins són els més destacables?

 • Seleni: mineral amb acció antioxidant, relacionat amb un risc menor d’aparició de certs tumors, entre ells el de pell o melanoma. Es troba en: carn, peix, marisc, cereals, ous, fruites i verdures.
 • Zinc: forma part de la nostra epidermis i és present en els següents aliments: carn, vísceres, peix, ous, cereals integrals i llegums.
 • Ferro: el seu dèficit sol ser la causa que la pell estigui pàl·lida per la disminució de l’hemoglobina (transportador d’oxigen i anhídrid carbònic en sang) circulant. Es troba en: vísceres, carn, peix i ous, llevat de cervesa, fruits secs i dessecats, cereals de desdejuni, llegums i verdures de fulla verda. En l’ou i en els aliments d’origen vegetal es troba en la seva forma química no hemo, l’aprofitament de la qual per l’organisme és més baix, si bé els aliments rics en vitamina C augmenten el seu grau d’absorció.
 • Sofre: un mineral indispensable en la síntesi de queratina i que també exerceix una acció antiseborreica. Abunda en: ous, llet i derivats, cereals integrals, llevat de cervesa.

Proteïnes

Són constituents bàsics de la pell.

On es troben?

 • Una ingesta adequada de carn, peix, ous i els seus derivats i de lactis, així com de llegums, cereals i fruits secs, d’acord amb els criteris de dieta equilibrada, és fonamental per a la renovació i el bon aspecte de la nostra pell.