Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Prova pràctica: turisme urbà : Les ciutats pensen poc en el turista

El pitjor, la informació oferida en les oficines de turisme: només aproven les visitades en cinc de les tretze ciutats estudiades

/imgs/20030701/img.tema-portada.01.jpg
Aquest estiu, més de 16 milions d’espanyols faran un viatge de vacances i, si es manté la tendència de l’any anterior, el 97% triaran una destinació nacional. I optaran preferentment per una destinació dins de la seva pròpia comunitat autònoma o una de pròxima. El mitjà de transport més utilitzat pels turistes espanyols és el cotxe: quasi vuit de cada deu hi recorren per a arribar al punt elegit per a les seves vacances, mentre que un de cada deu recorre a l’autobús i la resta ho fa a l’avió (6%) i el tren (5%). I se sap que planifiquem poc: la meitat de nosaltres a penes no planegem res fins 15 dies abans del viatge. En resum, que el perfil del turista espanyol és el d’una persona o grup que no viatja a l’estranger, que es desplaça amb cotxe i que quan arriba al punt de destinació necessita informació, perquè a penes l’ha demanat abans de marxar de viatge.

CONSUMER ha calibrat en quina mesura Madrid, Barcelona, la Corunya, Màlaga, València, Vitòria, Bilbao, Sant Sebastià, Pamplona, Múrcia, Cadis, Castelló i Burgos pensen en el turista, en quin grau informen (oficina de turisme) sobre el que ofereixen al viatger i fins a quin punt li resulta senzill (senyals per a arribar als llocs d’interès, trànsit viari i transport públic) arribar als punts d’interès de cada ciutat. Per a dur a terme aquesta prova sobre el terreny, tècnics de CONSUMER que no coneixien la ciutat van recrear l’itinerari possiblement més comú quan el turista arriba a una capital que pretén visitar: després d’arribar-hi amb cotxe, van anar a un hotel cèntric de tres estrelles, des d’on es van dirigir a l’oficina de turisme més pròxima. La destinació següent va ser el museu més emblemàtic de la ciutat, i després d’aquest van anar a una zona d’oci o de compres recomanada en l’oficina de turisme. En aquesta prova, tots els desplaçaments es van fer en cotxe.

/imgs/20030701/img.tema-portada.02.jpg
Les conclusions de la investigació no deixen en bon lloc els qui treballen per a aconseguir que la ciutat resulti acollidora i còmoda per als viatgers que intenten gaudir de la seva oferta turística però no la coneixen. En altres paraules, que les ciutats pensen poc en els qui les visiten amb intencions turístiques o culturals. Vegem-ne les dades: només aproven l’examen de CONSUMER quatre ciutats, Madrid (excel·lent), Pamplona, Vitòria i València (les tres, només acceptables). Un gran grup compost (de millor a pitjor) per la Corunya, Bilbao, Barcelona, Múrcia i Burgos freguen, sense aconseguir-lo, l’aprovat, mentre que Sant Sebastià i Màlaga obtenen un “malament”, i Castelló i Cadis s’han de conformar amb un “molt malament”. Per apartats, només han aprovat el 40% de les oficines de turisme (i àmpliament, només la de Madrid). I quant a la facilitat per a localitzar les destinacions i transitar per la ciutat, només aproven el 30% de les ciutats (hi destaquen positivament Madrid i la Corunya). L’apartat amb millors resultats és el referit al desplegament de transport públic pròxim als llocs turístics elegits: hi aprova més de la meitat de les ciutats; les pitjors van ser Burgos, Castelló i Cadis.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions