Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Malbaratament d'aliments: analitzades més de 400 famílies i enquesta a 3.400 consumidors en 17 comunitats autònomes : Cada família analitzada llença a l'any 76 quilos d'aliments a les escombraries

Tan sols un 9% dels entrevistats reconeix que sol llençar el menjar sobrant directament o al cap d'un temps

Data de caducitat i de consum preferent

/imgs/20130101/tema4.jpg
La data de caducitat indica en quin moment el producte deixa de ser segur per al consum alimentari. La data de consum preferent assenyala en quin moment el productor deixa de garantir que les seves qualitats organolèptiques estaran intactes, sense que això suposi un risc per a la salut. Els consumidors distingeixen aquests dos conceptes? Saben que és segur consumir alguna cosa fora de la data de consum preferent, però no de la data de caducitat? Per esbrinar-ho, es va preguntar als responsables dels aliments de cada família sobre aquestes dues dates, incloent en les opcions de resposta el significat correcte de cadascuna i un tercer -fals- que també està estès en l’opinió pública.

Es va comprovar així que només un de cada deu entrevistats atribueix als dos conceptes un significat fals. En canvi, un de cada quatre confon els dos conceptes. D’una banda, un 26% creu que la data de caducitat vol dir que a partir d’aquesta data l’aliment ja no conserva les qualitats específiques, però que és segur menjar-lo, un error que pot repercutir a consumir aliments en mal estat. I de l’altra, un altre 25% de les famílies analitzades opina que la data de consum preferent significa que a partir d’aquesta data no és del tot segur menjar aquest producte, una creença que pot provocar que una gran quantitat d’aliments perfectament vàlids per al consum vagin a parar al cubell de les escombraries.

Un altre dels objectius era conèixer el comportament dels responsables de la gestió dels aliments a casa, respecte d’aquestes dues dates que mesuren la vida del producte. Només el 15% dels responsables d’aliments de les famílies llencen tots els aliments caducats. Però gairebé sis de cada deu en rebutgen alguns depenent del tipus d’aliment o del temps transcorregut. Quant al comportament dels entrevistats quan el que ha expirat és la data de consum preferent, el 7% afirma que llença tots els aliments, el 44% tan sols alguns (depenent del tipus o del temps transcorregut) i gairebé la meitat declara que mai o gairebé mai els rebutgen i els aprofiten. En tots dos casos, els aliments que no es llencen són derivats làctics i es guien per l’olor o el gust per comprovar si el producte està en bon estat.

Ben conservats

A més de planificar i observar les etiquetes amb rigor, una conservació adequada dels aliments pot ajudar a no malbaratar-los. En aquest sentit, només un 5% dels responsables de les famílies consultades reconeix que llença molt o bastant de menjar per conservar-lo de forma inadequada (mal envasat, mal congelat…). La gran majoria declara que no llença cap aliment o gairebé cap per aquesta raó. Per tant, els enquestats no creuen que hagin de canviar en aquest aspecte.

Són uns altres els hàbits que creuen que haurien de millorar per controlar el malbaratament alimentari. En concret, planificar millor la compra d’acord amb el consum a casa (un 27% creu que seria la clau), aprendre a aprofitar les sobres dels menjars cuinats (un 20% assenyala aquesta opció), planificar els menús setmanals (15%) i controlar més les dates de consum dels aliments (un altre 15%).

Com podem generar menys residus alimentaris

Prop de 9 milions de tones d’aliments acaben a les escombraries cada any. Si bé és cert que uns 6 milions de tones els llencen els productors i distribuïdors, també ho és que les famílies en són responsables de la resta. Què podem fer els consumidors per reduir aquesta xifra? Heus aquí alguns consells.

  • Planifiquem la compra: elaborem un menú setmanal i, després de comprovar el que ens cal per a elaborar-lo, fem una llista de la compra només amb el que necessitem. No anem a la botiga amb gana i anem amb cura de no deixar-nos temptar per les ofertes. Comprem la fruita i verdura per peces en comptes de preenvasada per comprar-ne la quantitat justa.
  • Comprovem la data de caducitat: si no tenim previst consumir un article immediatament, retardem-ne la compra o triem el que caduqui més tard.
  • Tinguem en compte el pressupost: llençar menjar equival a llençar diners.
  • Mantinguem la nevera en ordre: comprovem-ne les juntes i la temperatura de l’interior. Per garantir la frescor i la longevitat dels aliments, hem de conservar-los a una temperatura compresa entre 1 i 5° C.
  • Emmagatzemem els aliments seguint les instruccions que figuren en l’envàs.
  • Rotem els aliments al rebost i a la nevera: posem al davant els que caduquin abans i darrere els que acabem de comprar.
  • Servim quantitats petites de menjar, per donar a entendre que tothom pot repetir una vegada que hagi acabat el que té al plat.
  • Aprofitem les restes: utilitzem-les per al dinar de l’endemà, aprofitem-les com a ingredients per al sopar o congelem-les. La fruita massa madura es pot utilitzar per a fer batuts o pastissos i les verdures, per a cremes o sopes.
  • Congelem: si mengem poc de pa, congelem-lo llescat i descongelem-ne la quantitat de llesques que necessitem. Congelem aliments cuinats, així tindrem el sopar llest per a aquelles nits en què estem massa cansats per a cuinar.
  • Convertim els residus en adob per al jardí: examinem la possibilitat de convertir els residus en compost per a les plantes. Hi ha compostadores domèstiques molt senzilles d’utilitzar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions