Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Activitats extraescolars : Aprenentatge i diversió en sortir de classe

L'activitat, l'han de triar els mateixos xiquets, preferiblement segons els seus gustos, el seu caràcter i les seues habilitats

Activitats acadèmiques

L’objectiu principal és l’èxit de coneixements. L’aprenentatge d’algun idioma, el reforç de les assignatures del col.legi i la informàtica en són les més importants.

 • Idiomes. Segons desvelen estudis neurològics, els xiquets poden aprendre dues llengües al mateix temps i les dues són recollides en la mateixa àrea del cervell. Ara bé, si l’aprenentatge es porta a terme quan són grans, el segon idioma és recollit per una zona cerebral diferent de la de l’idioma matern. Per això, els infants que són exposats precoçment a un segon idioma creixen adquirint els dos com si fossen llengües estanques i no hi ha risc de contaminació lingüística. A més, la utilitat futura tant en l’acompliment professional com en la vida personal és indiscutible. Indicat a partir dels 3 anys. Preu: Entre 10 i 37 euros.
 • Informàtica. Els xiquets d’avui en dia pertanyen a l’era d’Internet i per a ells les noves tecnologies són una eina d’ús quotidià. La informàtica ha de ser utilitzada com un recurs didàctic per a afavorir l’aprenentatge i la consecució dels objectius en les diverses etapes educatives. Indicat a partir dels 6 anys. Preu: Entre 14 i 37 euros.

Com podem encertar en l’elecció

 • Les activitats extraescolars es realitzen en el temps d’oci de l’infant, per la qual cosa han de ser prou atractives per a despertar el seu interès. Però abans de res, preguntem al nostre fill o filla si l’interessa practicar-ne alguna. Motivem-lo però no li imposem res.
 • Per a triar una activitat, cal tenir en compte els gustos, el caràcter i les habilitats de l’infant. Si no ho fem així, al cap de poc temps el xiquet o xiqueta podria sentir-se aclaparat per assistir a les classes i podria acabar detestant aquesta activitat. A partir dels quatre anys els xiquets ja saben què els agrada i en quina activitat es troben més còmodes.
 • No fem prevaler les nostres frustracions: no intentem que el nostre fill o filla destaque en una activitat que a nosaltres se’ns va resistir. I evitem el sexisme. Hi ha estudis que demostren que es tendeix a inscriure els xiquets en judo i les xiquetes en ballet.
 • No el sobrecarreguem. Siga quina siga l’opció escollida, no el saturem. Les classes extraescolars no han de superar les 3-4 hores setmanals. No oblidem que el nostre fill necessita temps lliure.
 • Si veiem que l’activitat l’aclapara perquè no arriba intel·lectualment o físicament, busquem-ne una altra que s’adiga millor al seu caràcter.
 • No utilitzem l’activitat extraescolar per a aconseguir alguna cosa o per a penalitzar una actitud.
 • Mostrem interès pels èxits del nostre fill. Se sentirà recolzat i valorat.

Una activitat per a cada infant

 • Per als infants tímids i introvertits, les millors activitats són les que es practiquen en grup, ja que l’ajudaran a relacionar-se amb els seus companys i a vèncer les seues pors i temors. En són desaconsellades les competitives. Dansa, ballet o teatre són algunes de les activitats més recomanades.
 • Els infants mandrosos han de practicar activitats individuals, que els obliguen a esforçar-se, com per exemple tocar algun instrument musical, l’esquí, el tennis, el patinatge o la pintura.
 • Per als nerviosos o agressius, les més adequades són aquelles que els obliguen a dominar-se en situacions en què hi ha una certa tensió, com ara les arts marcials, la natació, l’hípica o els escacs.
 • Els xiquets amb problemes per a relacionar-se han de fer activitats de grup, en què hagen de formar part d’un equip. Bàsquet, futbol, handbol, gimnàstica rítmica o voleibol en són algunes de les pràctiques més adequades.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions