Sota la lupa: salsitxes Campofrío doble de llet

En aquestes salsitxes cuites es destaca el contingut en llet amb imatges, com un got a vessar, i frases com “40% de llet”. Es pot interpretar que la quantitat d’aquest ingredient és elevada. Però res més lluny de la realitat: només aporta un 5% de llet en pols.
1 Gener de 2022

Sota la lupa: salsitxes Campofrío doble de llet

Què és realment aquest producte

La denominació de venda és “salsitxes cuites amb llet (40%)”. Això vol dir, segons la normativa, que ens trobem davant d’un derivat carni pasteuritzat –sotmès a un tractament tèrmic que requereix refrigeració per a conservar-lo–, elaborat amb trossos de carn no identificables anatòmicament o a partir de carn, o carn i greix; sotmès a una picada intensa fins a formar una pasta fina que s’emboteix. Només amb aquest nom ja sabem que és una carn processada i, com a tal, l’Organització Mundial de la Salut recomana evitar-ne el consum.

Percentatges que enganyen: d’un 40% a un 5%

Tant en la denominació de venda com en el frontal de l’envàs podem llegir un percentatge: 40% llet. Però, si girem el paquet i observem la llista d’ingredients, el percentatge de llet en pols declarada és només del 5%.

L’asterisc aclareix que aquest 40% es refereix a l’“equivalent de llet a partir de llet concentrada en pols”. Això sembla indicar que, si es reconstituís la llet en pols que s’utilitza en l’elaboració, arribaria a suposar el 40% de la recepta. La normativa recull la possibilitat d’indicar la quantitat dels ingredients utilitzats en forma concentrada o deshidratada –com en aquest cas amb la llet en pols–, segons la proporció abans de la concentració. Per a poder fer-ho, s’han hagut de reconstituir en el moment de la fabricació. És a dir, a la fàbrica s’hauria d’haver afegit aigua a la llet en pols per a obtenir llet líquida i utilitzar-la com a ingredient en la recepta. No és el cas, ja que en la llista d’ingredients s’identifica amb el nom “llet en pols”, i això indica que s’ha utilitzat en aquest format. Per tant, no expressa la quantitat d’ingredients en la forma que requereix la normativa.

Doble de què? Una comparació sense fonament

El nom comercial d’aquest producte inclou “doble de llet”. No obstant això, no indica respecte de quin altre aliment similar es fa aquesta comparació. Potser es refereix a la versió anterior de salsitxes cuites amb llet d’aquest fabricant, on s’utilitzava llet desnatada com a ingredient en una proporció del 20%. En canvi, en aquest cas s’utilitza llet en pols, per tant no és el mateix ingredient.

De què es compon aquest producte

L’ingredient principal és la carn de pollastre separada mecànicament (CSM). Aquest processament suposa la pèrdua de l’estructura de la fibra muscular de la carn, així se n’obté una pasta. El segon component és l’aigua, seguit de greix de porc i carn de gall dindi separada mecànicament, amb les mateixes característiques que la de pollastre. La llet en pols suposa un 5% del pes en la recepta. També conté una petita quantitat de midó. La resta d’ingredients són minoritaris, ja que són additius i aromes.

Quins nutrients es prenen amb aquestes salsitxes

Greixos. És el nutrient principal. Conté 17 g de greix que aporten el 70% de les quilocalories de l’aliment. Un terç, a més, són greixos saturats, és a dir, els que cal evitar.

  • Proteïnes. Els 13 g de proteïnes suposen el 24% de l’energia que aporta el producte i procedeixen de la carn separada mecànicament. Són proteïnes completes de bona qualitat, però no compensen la resta d’ingredients que el converteixen en un producte poc recomanable.
  • Hidrats de carboni. Només n’hi ha 3 g, que aporten el 5,5% de les calories del producte. No és un nutrient interessant perquè prové del midó i de la lactosa de la llet en pols.
  • Sal. En té un 2%, un valor molt elevat. El Ministeri de Sanitat considera molt alts en sal els aliments que en tenen a partir d’1,25 g per cada 100 g de producte.
  • Calci. És el nutrient més interessant. En té 120 mg procedent tant de les carns separades mecànicament (el calci se separa de l’os en el processament) com de la llet en pols. Cobreix el 15% dels valors de referència diaris de nutrients, que és suficient per a poder destacar-ho en l’etiquetatge. Malgrat això, és la mateixa quantitat de calci que podem trobar en mig got de llet, en una ració de créixens o en un iogurt de 125 g, amb l’avantatge que no ingerirem la sal ni els greixos de baixa qualitat d’aquestes salsitxes.

Conclusió

Producte ultraprocessat elaborat principalment amb carn separada mecànicament d’aviram i greix de porc i amb un contingut en greixos i sal elevadíssim. Malgrat el que es pugui interpretar sobre el contingut en llet, només conté un 5% de llet en pols. La composició i els valors nutricionals són molt similars als de qualsevol salsitxa cuita del mercat, però el preu és un 145% superior al de les salsitxes d’altres varietats.

Nutri-Score

La valoració obtinguda és D. Aquesta nota és deguda a l’alta quantitat de sal i de greixos saturats. No declara el contingut en fibra, per tant no s’ha tingut en compte per a la valoració, però pels ingredients que s’hi utilitzen s’entén que el contingut és zero.