Dormir poc influeix en la nostra alimentació

Descansar menys hores de les necessàries es relaciona amb una elecció d’aliments menys recomanables.
1 Gener de 2022

Dormir poc influeix en la nostra alimentació

Dormir per sota de les nostres necessitats pot tenir impacte sobre la regulació de la sensació de gana i sacietat, ja que estimula la secreció de grelina –l’hormona que estimula la gana– i inhibeix l’alliberament de leptina, que la redueix. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi del juny de 2021 publicat al Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, que aporta noves evidències que dormir poc afecta al tipus d’aliments que triem, ja que tendim a buscar els més hipercalòrics i agradables al paladar.

Segons aquest estudi, on es van analitzar les dades de gairebé 20.000 persones, la falta de son afecta així mateix les nostres eleccions alimentàries. S’ha observat que, tant en nens com en adults, dormir poques hores es relaciona amb una ingesta més desordenada en els àpats principals i un increment de consum d’aperitius i de menjar ràpid. Les persones que dormen menys tendeixen a picar aliments hipercalòrics i d’escàs valor nutricional.

Estar més hores despert també ofereix més oportunitats per a menjar, ja que disposem de més temps, i això predisposa a picar de nit, i també es relaciona amb un major sedentarisme en nens. Tots són factors de risc per al desenvolupament de malalties no transmissibles, com l’obesitat o la diabetis de tipus 2.