Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Els canvis que arriben per als pròxims jubilats

Ja s’agafa com a base per al càlcul els últims 25 anys i l’edat de jubilació passa a ser a 66 anys i dos mesos. Aquestes són dues de les novetats per a les pensions del 2022, un any en què les prestacions s’han incrementat. Els mesos vinents es poden concretar reformes que afectaran les cotitzacions i la posada en marxa de nous instruments d’estalvi.

Les pensions i les successives novetats o propostes fa mesos que acaparen titulars als mitjans de comunicació. És comprensible, ja que les enquestes del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) recullen que és una de les qüestions que més preocupen als espanyols. Als més joves, si arribaran a cobrar-la, i als qui tenen la vista posada en la jubilació, de quin import serà.

A Espanya hi ha 8,9 milions de pensionistes. Enguany tots cobraran més que el 2021. Aquesta millora es deriva de la nova fórmula per a calcular la revaloració i que vol garantir que els jubilats no perdin poder adquisitiu. Segons el nou mecanisme, la quantia de les pensions contributives el 2022 serà un 2,5% més alta; és a dir, l’IPC mitjà dels últims 12 mesos calculat al desembre. A més, si algun any aquesta taxa és negativa, l’estipulat és no aplicar la rebaixa.

Pel que fa a les pensions mínimes i les no contributives, és a dir, les destinades als ciutadans que no hagin cotitzat mai o els 15 anys mínims per a obtenir les prestacions, la pujada d’aquest any és del 3%.

Així es fa el càlcul de la pensió

Un altre assumpte és la quantia de les pensions dels que es jubilen a partir d’ara. Per a calcular l’import es té en compte el nombre d’anys treballats, la base de cotització i, a més, la situació familiar; per exemple, si té cònjuge a càrrec seu. Es pot consultar una estimació de la pensió que tindrà d’aquí a uns anys al portal electrònic Tu Seguridad Social (tu.seg-social. gob.es), però hi ha canvis en marxa, per tant la simulació potser no serà gaire precisa.

Com es va acordar fa una dècada, el 2022 és el primer exercici on es tindran en compte les cotitzacions dels últims 25 anys treballats per a fer el còmput de la prestació. És a dir, 12 mesos més que el 2021 i 10 anys més que el 2012, quan va engegar una reforma que ha anat incrementant progressivament el període que serveix de base. Aquesta modificació fa que moltes vegades la quantia de la prestació sigui una mica més baixa que fins ara. Els experts diuen que el normal és que el sou d’una persona augmentarà al llarg de la seva vida laboral, de manera que si calculem la mitjana del que han cotitzat els últims 15 anys serà més alta que si fem l’estimació sobre 25 anys. De tota manera, aquesta no és una regla fixa, ja que al llarg de la nostra vida laboral hem pogut tenir períodes de desocupació o rebaixa en el salari en la fase final, que farien beneficiosa l’ampliació del temps de càlcul.

Encara més, els 25 anys vigents avui podrien augmentar si es compleix la reclamació de Brussel·les d’allargar encara més el període de còmput. De fet, “la tendència és considerar tota la vida laboral per al càlcul de la pensió de jubilació de la Seguretat Social”, apunta l’economista Carlos Herrera, membre del Comitè de Serveis d’EFPA, l’associació espanyola d’assessors i planificadors financers.

Un altre possible canvi que es valorava al tancament d’aquesta edició era un augment en el percentatge que aporten empleats i ocupadors per a millorar les bases de cotització.

Quan s’ha de sol·licitar el cobrament, on i com

Quan. Sol·licitar la pensió és un tràmit senzill i que té uns terminis clars: s’ha de fer dins dels tres mesos anteriors o posteriors al cessament en el treball. En qualsevol cas, els efectes per a rebre la prestació s’apliquen a partir de l’endemà del cessament de l’activitat.

On. Per a la sol·licitud es pot acudir, prèvia cita, a qualsevol Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social repartits per tot el país, o fer-ho mitjançant el portal Tu Seguridad Social (tu.seg-social. gob.es).

Com. Per a iniciar els tràmits només cal: el DNI; un número de compte on es pugui rebre la prestació; el llibre de família per a acreditar l’aplicació de possibles bonificacions i complements, segons les circumstàncies familiars.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions