La textura d’un aliment afecta la percepció

A més d’atributs evidents com el sabor i l’aspecte, la textura dels aliments té un paper fonamental en les nostres preferències.
1 Gener de 2022

La textura d’un aliment afecta la percepció

El concepte de textura engloba les característiques mecàniques, tàctils, visuals i auditives del producte, és a dir, gairebé tot el que podem apreciar amb els sentits. Un estudi britànic del 2020 fet amb galetes de civada va concloure que la textura que apreciem visualment, sense arribar a tocar el producte, influeix en la percepció de saludable.

En l’estudi, les galetes més rugoses es van interpretar com que eren més bones per a la salut. Però, paradoxalment, pot ser un desavantatge per a aliments com les galetes, perquè el consumidor espera que siguin dolces i saboroses, i l’aspecte saludable es relaciona amb un gust més dolent. L’estudi proposa que la textura es tingui en compte per a crear aliments saludables més atractius per al consumidor.

La carn se sala abans o després de cuinar-la?

La millor opció és salar-la almenys 40 minuts abans de cuinar-la. Durant els primers minuts, la sal fa que l’aigua de la carn surti i s’acumuli a la superfície. Als 10-15 minuts, la salmorra formada per la sal i l’aigua trenca algunes de les fibres musculars i la carn és capaç de reabsorbir el líquid. Aquesta reabsorció és gairebé total als 40 minuts i, a partir d’aquí, la cocció serà òptima. Si la cuinem uns minuts després de salar-la el resultat serà menys sucós i, com que l’aigua fa baixar la temperatura, és més difícil que es produeixi la reacció que fa que apareguin els desitjables sabors torrats. Si no tenim temps, la solució és salar-la immediatament després de cuinar-la.

Es poden compensar els excessos?

Moltes persones pensen que els excessos de les festes es poden compensar amb certs aliments, com la pinya. Com totes les fruites, és un producte recomanable amb una gran densitat nutricional, ja que aporta molts nutrients amb poques quilocalories. Però ni la pinya ni cap altre aliment tenen la capacitat de depurar l’organisme.

Vinagretes: per què cal afegir rovell d’ou?

Les vinagretes són emulsions molt inestables de dos compostos que no poden formar una mescla homogènia: l’aigua del vinagre i l’oli. Encara que les batem enèrgicament, acabaran separant-se. El rovell d’ou actua com a agent emulsionant, és a dir, té una part amb afinitat pels greixos i una altra per l’aigua. El rovell se situa en el límit entre l’oli i el vinagre i estabilitza la  barreja.

Els cafès reductors ajuden a perdre pes?

A més de contenir cafè, aquests productes solen incorporar ingredients exòtics als quals atribueixen la capacitat d’“accelerar el metabolisme” o d’“ajudar a perdre pes”, però no hi ha evidències científiques que permetin fer aquestes declaracions. A més, no compleixen la normativa que prohibeix qualsevol publicitat de productes que suggereixin propietats aprimadores.