Ulleres de sol infantils, ho veus clar?

Ni les de joguina ni tampoc les que no estan homologades garanteixen una protecció total i poden causar danys irreparables en la vista
1 Setembre de 2013
Img salud listado 930

Ulleres de sol infantils, ho veus clar?

/imgs/20130901/gafas1.jpg
Ningú no dubta que la vida es veu segons el color del cristall amb què es mira, però quan es tracta de triar ulleres de sol, sorgeixen els dubtes perquè no tothom tenim clar que no importa només que el vidre tingui un color adequat d’acord amb les activitats específiques que fa cada persona, sinó també que porti un filtre per a eludir la radiació ultraviolada que danya la vista. El Consell General de Col·legis d’Òptics-Optometristes (ICGCOO) ha alertat del perill que comporta posar ulleres de sol de joguina als nens i de la necessitat de protegir la salut visual des de la infància.

En l’elecció de les ulleres de sol és fonamental optar per aquelles que no filtrin els rajos de llum ultraviolada. Per a protegir la salut visual cal triar-les amb filtre, en una òptica i, sobretot, evitar les de joguina i les que no estiguin homologades.

Riscs de les lents no homologades

Ni les lents de les ulleres de sol de joguina ni les que no estan homologades garanteixen un 100% de protecció i poden causar danys irreparables en la vista: lesions agudes com conjuntivitis, queratitis o cremades solars que, quan s’aprecien, ja són greus. En els nens produeixen dolor, fotofòbia i envermelliment dels ulls i, a llarg termini, poden provocar alteracions més greus en la còrnia o la retina.

També, a llarg termini, acceleren l’envelliment ocular, que pot generar cataractes, primera causa de ceguesa reversible al món; degeneració macular associada a l’edat (DMAE) i pterigi, un creixement anormal de teixit sobre la còrnia que produeix irritació ocular i sensació de cos estrany.

Nens amb ulls clars, els més vulnerables

Com menys edat es tingui, més gran és la necessitat de protegir els ulls i, més encara, si són clars. Els nens els tenen més vulnerables que els adults per diverses raons: abans del primer any de vida, el seu cristal.lí -que actua de filtre- filtra poc les radiacions solars i deixa passar a la retina el 90% de la radiació UVA i el 50% de la UVB. Així mateix, la pupil·la es manté més temps dilatada que la dels adults i la pigmentació de l’ull -que actua com a barrera protectora- es va enfosquint amb el pas del temps. Per això, s’estima que, abans dels 18 anys, s’absorbeix el 50% de totes les radiacions ultraviolades a les quals s’està exposat durant tota la vida. Els ulls dels nens necessiten, per tant, protecció des del començament, amb una visera o amb un barret de nadó que tapi la incidència dels rajos directament sobre els ulls, un para-sol per al cotxet i ulleres de sol quan ja caminen. Hi ha ulleres de sol per a nens molt petits. De la mateixa manera que la crema amb factor de protecció és indispensable per a la pell, també ho és el filtre de les ulleres de sol per als ulls.

El filtre, sempre indispensable

/imgs/20130901/gafas2.jpg
Els vidres de les ulleres de sol han de portar sempre un filtre per a evitar les radiacions nocives. Aquests filtres apareixen marcats amb una etiqueta CE i segueixen una numeració:

 • Filtre 0: correspon a lents molt clares, absorbeix un 0-19% de les radiacions i és per a interior o cels coberts.
 • Filtre 1: es pot trobar en lents lleugerament acolorides, absorbeix un 20%-56% de les radiacions solars i és apropiat per a una lluminositat solar lleugera.
 • Filtre 2: en ulleres mitjanament acolorides, absorbeix un 57%-81% de les radiacions ultraviolades i és recomanable utilitzar-lo amb una lluminositat solar mitjana.
 • Filtre 3: en lents molt acolorides o fosques, absorbeix un 82%-92% de les radiacions i és útil per a una lluminositat solar forta a la platja o la muntanya.
 • Filtre 4: en lents molt fosques, absorbeix el 93-96% de les radiacions i és específic per a una lluminositat solar extrema (per a esquí i alta muntanya).

Un color de vidre per a cada activitat

Tot i que el color del vidre de les ulleres no protegeix de les radiacions del sol -l’encarregat de fer-ho és el filtre-, la seva elecció no hauria de ser arbitrària o estètica, per això següent:

 • El gris pràcticament no altera la percepció del color, és útil en ambients amb il·luminació irregular, com la conducció i, si la lent és molt fosca, disminueix el contrast.
 • L‘ambre i el marró tampoc no alteren gaire els colors i són adequats per a alternar llum i ombra, per a fer esports a l’aire lliure, per a persones amb cataractes i per als qui s’han operat de cirurgia refractiva.
 • El verd és el que més distorsiona els colors naturals, però és apropiat per a esports nàutics i d’hivern.
 • El groc dóna més contrast i profunditat de camp, és apropiat per a conduir al capvespre i amb boira, en esports de moviments ràpids, com el tennis, i en malalties de la retina i baixa visió.
Consells
 1. /imgs/20130901/gafas3.jpg
  Cal protegir els nens perquè el seu sistema visual està en desenvolupament i és més vulnerable.
 2. El color més fosc del vidre no significa que protegeixi de les radiacions ultraviolades, cal fixar-se en el filtre. Un vidre fosc però sense filtre, augmenta la pupil·la i permet que hi entrin més radiacions nocives.
 3. És preferible no portar ulleres de sol a portar-ne de joguina o no homologades.
 4. Les ulleres de sol han de ser grans i, si són petites, anatòmiques, de manera que quedin enganxades, ben adaptades a la curvatura de la cara -mai separades- i que no deixin passar la llum.
 5. S’han de buscar les ulleres homologades només en centres autoritzats.
 6. Cal explicar a l’òptic-optometrista les necessitats i deixar-se assessorar per ell.

Font: Iñaki Elías, president del Col·legi d’Òptics d’Euskadi i vicedegà del Consell de General de Col.legis d’Òptics-Optometristes.