Analitzada la neteja diària de 30 carrers en 10 ciutats del país

Residus al terra i mobiliari urbà brut en un de cada quatre carrers analitzats

Tots se situaven a la Corunya, Bilbao i Sevilla i la majoria dels residus eren burilles de cigarreta, papers o plàstics
1 Setembre de 2013
Img tema de portada listado

Residus al terra i mobiliari urbà brut en un de cada quatre carrers analitzats

/imgs/20130901/residuos1.jpg
Imagini’s per un moment una ciutat amb els carrers plens de brossa. Piles i piles de diferents deixalles per les voreres i les calçades, sense ordre ni concert. Seria la imatge del col.lapse, una situació a la qual arribaríem si no hi hagués un sistema organitzat de neteja viària i de recollida d’escombraries.

Cada persona genera a l’any més de 500 quilograms de residus urbans, difícils d’amagar sota la catifa. Per això, la neteja a les ciutats esdevé una autèntica necessitat higiènica i de protecció ambiental, no només una qüestió estètica.

EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer l’estat de neteja de 10 ciutats: la Corunya, Barcelona, Bilbao, Logronyo, Madrid, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València i Vitòria. Per fer-ho, durant una setmana entre els mesos de juny i juliol va examinar 3 carrers situats en 3 punts diferents de cada ciutat: el centre, l’eixample (entre el centre i la perifèria) i l’extraradi.

En total, es van efectuar 180 visites distribuïdes en el temps i el territori espanyol. Al matí i la tarda del dilluns, el dijous i el dissabte, els tècnics de la revista van analitzar pam a pam un tram de cadascun dels carrers.

Les 30 vies seleccionades responen a una sèrie de característiques. En primer lloc, les cèntriques són per als vianants i amb comerços, mentre que les de l’eixample i l’extraradi són residencials i amb una calçada per la qual transiten els vehicles.

Brutícia: la Corunya, Bilbao i Sevilla

/imgs/20130901/residuos2.jpg
Cap dels carrers analitzats tenia tanta brutícia que impedís als ciutadans de transitar-hi. Així i tot, es van advertir residus al terra, contenidors amb brossa a fora, mobiliari urbà (fanals, bancs, papereres…) brut i amb pintades i comportaments incívics en un de cada quatre carrers examinats pam a pam en les 180 visites.

Es tractava d’un carrer cèntric (Tetuán, a la capital sevillana), tres de l’eixample (Rúa de Juan Flórez a la Corunya, Autonomía a Bilbao i Arroyo a Sevilla) i tres de l’extraradi (General Sanjurjo a la capital gallega, Fray Juan a la bilbaïna i l’avinguda d’Emilio Lemos a la sevillana).

Tot i que la resta d’artèries van mantenir un grau de neteja superior durant la setmana d’inspecció (el 43% estaven netes i el 33%, molt netes), també es va comprovar que la brutícia era una mica més alta els dijous (de matí, sis vies estaven brutes de mitjana en cada visita, i a la tarda, set) i a les artèries de l’eixample (una mitjana de tres carrers d’aquest tipus enfront de dos de l’extraradi i un de cèntric).

Neteja permanent: dos carrers de Madrid

Molt pocs carrers analitzats en l’estudi es van mantenir completament nets durant tota la setmana d’observació. Només dos: els carrers de Velázquez (de l’eixample) i de Fermín Caballero (de l’extraradi), a Madrid.

Una mica més habitual era, en canvi, trobar carrers sense residus al terra durant tot un dia: dels 30 visitats, només cinc. El dilluns i el dijous es van mantenir així els carrers de l’extraradi Sierra de Aralar a Sant Sebastià i Madre de Dios a Logronyo. En la mateixa situació es van trobar també el dijous les vies cèntriques d’Estafeta, a Pamplona, i de Portales, a Logronyo. Aquesta última es va mantenir neta també el dissabte d’observació, igual que el carrer d’Urbieta de l’eixample de Sant Sebastià.

Residus al terra: burilles de cigarreta, papers i plàstics

/imgs/20130901/residuos3.jpg
Tot i la neteja de les artèries esmentades, en d’altres sí que es va trobar brossa tirada al terra. En concret, en cada visita es van veure escombraries al terra en una mitjana de tres de cada quatre carrers. Aquesta situació es va produir especialment en les vies cèntriques i durant les visites del dissabte de matí i del dilluns a la tarda. Per ciutats, en totes les vies analitzades a la Corunya, Bilbao, Sevilla, València i Vitòria es va trobar algun residu tirat al terra.

El més habitual era trobar brossa inorgànica (burilles de cigarreta, papers, plàstics solts, embolcalls, paquets de tabac…); és a dir, productes inerts, inodors i no susceptibles de descomposició ràpida. Es van trobar en el 90% dels carrers en cada moment d’inspecció. També es van trobar amb freqüència residus adherits al paviment: en una mitjana de dos de cada tres carrers en cada visita.

Finalment, els tipus de residus trobats amb menys assiduïtat eren fulles i/o branques d’arbre, plantes i flors (en dos de cada cinc carrers en cada visita), residus líquids i excrements d’animals (en un de cada tres, respectivament) i residus orgànics (en un de cada cinc).

Per tipus de via, els residus inorgànics es van observar en una proporció més gran als carrers d’eixample i d’extraradi, així com els excrements d’animals. D’altra banda, als carrers cèntrics es van veure de manera més destacada residus adherits al paviment i residus líquids (normalment, orins de gos).

Ocasionals o es repeteixen?

Per concretar, entre els inorgànics, el més comú era trobar papers, burilles de cigarreta, plàstics i envasos llençats a terra. D’altra banda, els residus enganxats al paviment eren en la majoria xiclets, però també es va veure pintura, ciment, greixos diversos i fins i tot vòmits. També entre els líquids hi havia restes de begudes, però el més comú eren els orins de gos. I entre els orgànics, el normal era veure pipes i altres restes de menjar com ara fruita o verdura. Normalment, eren grups de residus petits.

Però no només importa el que es veu, sinó quantes vegades s’ha vist durant el tram observat. Els residus que amb més assiduïtat es van observar durant les visites fetes van ser els adherits al paviment i els líquids: es distribuïen al llarg de tot el carrer.

D’altra banda, els residus inorgànics, les fulles i branques d’arbre i els excrements d’animals es trobaven cada moment de l’anàlisi amb una assiduïtat mitjana d’entre 2 i 5 ocasions. Les deixalles que es van veure amb menys freqüència eren les orgàniques: les poques vegades en què es trobaven, ho feien de manera ocasional, una sola vegada.

Papereres brutes i contenidors amb escombraries a fora

/imgs/20130901/residuos4.jpg
L’estat de les papereres i els contenidors és fonamental per a fer una recollida eficient dels residus. El seu ús correcte per part dels ciutadans és una necessitat bàsica.

Les situacions que es van observar de manera més habitual van ser les papereres brutes que necessitaven un rentat a fons (en cada visita ocorria en una mitjana del 30% dels carrers examinats) i els contenidors amb residus a fora envoltant-los (en cada inspecció, es va veure en el 38% de les vies analitzades).

En tots dos casos, aquests problemes de neteja ocorrien majoritàriament als carrers d’extraradi analitzats. La diferència és que les papereres brutes es trobaven al llarg del carrer, mentre que trobar un contenidor amb escombraries a fora envoltant-lo era més ocasional i ocorria una sola vegada.

D’altra banda, només en el 13% de les artèries estudiades en cada visita es van veure papereres en què la brossa sobresortís de la boca del recipient, en un 10% tenien residus a fora i el recipient trencat. D’altra banda, en un 13% de les vies examinades hi havia contenidors bruts i en un 9% la brossa sobresortia de la boca del recipient.

Senyals bruts i edificis amb pintades

/imgs/20130901/residuos5.jpg
La resta del mobiliari urbà trobat durant els 6 passejos efectuats ens cada carrer també presentava algunes deficiències: especialment, brutícia i pintades. La brutícia afectava sobretot els senyals i els escocells dels arbres (lloc on s’encaixen) i es repetia en un de cada quatre carrers en cada visita. Les pintades es van observar als edificis i les façanes de gairebé la meitat dels carrers examinats en cada exploració.

Per tipus de via, la brutícia dels escocells dels arbres i els senyals era més freqüent en l’eixample i extraradi, mentre que les pintades als edificis o les façanes es van veure amb més assiduïtat (en tres de cada cinc carrers en cada visita) també a l’extraradi.

Finalment, en cap moment no es va percebre pols suspesa en els 30 carrers seleccionats per a l’estudi durant les inspeccions efectuades. Encara més, pràcticament no es van percebre males olors, només en tres casos i sempre a l’extraradi. En concret, es van apreciar el dilluns a la tarda al carrer de la Sierra de Aralar de Sant Sebastià (per la marea baixa), el dijous al matí a l’avinguda de Gaspar Aguilar de València (pels orins de gos) i el dissabte a la tarda al carrer del General Sanjurjo de la Corunya (la desprenia un contenidor de residus orgànics).

Més consciència, menys brutícia

/imgs/20130901/residuos6.jpg
Per a qualsevol ciutadà, la neteja urbana i la recollida de residus urbans és una prestació bàsica i necessària. Per això, exigeix a les administracions públiques certs nivells de qualitat a l’hora de proporcionar aquest servei. Però els mateixos ciutadans que exigeixen també tenen uns deures per complir. I és que perduren els comportaments incívics entre els ciutadans. Aquest mateix ciutadà que demana a les administracions públiques també ha d’estar conscienciat i educat.

Tan sols es van observar in situ conductes incíviques en un 8% dels carrers examinats durant les exploracions. No obstant això, és evident que la major part dels residus detectats es deuen a comportaments incívics dels ciutadans que viuen i transiten pels trams examinats: un gran exemple són els excrements d’animals i les escombraries col.locades fora de papereres i contenidors.

En concret, durant l’observació es van presenciar els comportaments incívics següents: llençar a terra burilles de cigarretes, papers, clofolles de pipes i bosses de plàstic, deixar les escombraries al costat d’un pal de senyal i escopir.

El moment més brut

/imgs/20130901/residuos7.jpg
Els nivells de brutícia de cada carrer analitzat per EROSKI CONSUMER variaven en funció del dia i el moment en què es va fer la visita. Igual que la rutina dels ciutadans varia, amb aquesta també ho fa la neteja de la ciutat. I és que no és el mateix un carrer un dilluns de matí que un dissabte a la tarda. Tot seguit es repassen els moments menys nets de les artèries analitzades:

  • la Corunya: Rúa de Juan Flórez, dijous a la tarda. S’hi van trobar burilles, plàstics, excrements de gavina, xiclets i orins de gos. A més, hi havia papereres brutes al llarg del carrer i en una ocasió una tenia brossa a fora. També els escocells dels arbres estaven bruts.
  • Barcelona: Carrer de la Diputació, dilluns de matí. Durant el passeig, el tècnic va trobar ampolles i papers, fulles i excrements d’animal. Així mateix, un contenidor tenia escombraries a fora.
  • Bilbao: Carrer d’Autonomía, dilluns de matí. S’hi va trobar sorra, papers, burilles, plàstics, envasos i fins i tot una bombona de butà. Així mateix, s’hi van veure clofolles de pipes, verdura, taques de pintura, xiclets i taques líquides, com orins de gos. També hi havia una paperera i un contenidor dels quals sobresortia la brossa. A més, es va observar un comportament incívic: llençar burilles a terra.
  • Logronyo: Carrer de Jorge Vigón, dissabte a la tarda. S’hi van observar residus orgànics al terra; en concret, restes de fruita trepitjades a la vorera. A més, també hi havia un contenidor amb caixes de cartró a fora.
  • Madrid: Carrer de Fuencarral, dijous de matí. Es va trobar una bossa de les escombraries al costat d’una façana plena de residus orgànics i també taques de xiclets enganxats al llarg de tot el carrer. Així mateix, una de les papereres de tram estudiat tenia residus a fora i hi havia bancs amb adhesius pertot arreu.
  • Pamplona: Carrer d’Estafeta, dilluns de matí. En tres ocasions es van veure caixes de cartró ben apilades als afores dels comerços que posteriorment van ser recollides per un camió. També havia pintades a les façanes.
  • Sant Sebastià: Carrers de Loiola, de San Marcial i d’Arrasate, dijous a la tarda. Es van trobar clofolles de pipes i plàstics i papers al terra i als escocells. A més, es va observar un comportament incívic: van llençar una bossa de plàstic a terra.
  • Sevilla: Avinguda d’Emilio Lemos, dijous a la tarda. Es van observar llaunes, envasos de cartró i plàstics al terra i també greix, vòmit i xiclet enganxat al paviment. A més, d’un tomàquet i excrements. A més, el tècnic va ser testimoni d’un comportament incívic d’un home que va llençar un paper a terra.
  • València: Carrer de Micer Mascó, dijous de matí. Durant el passeig, s’hi van observar restes de roba, escombraries, papers, burilles, restes de fruites i excrements d’animal. A més, les zones properes als arbres i els aparcaments també tenien residus. Finalment, d’un contenidor sobresortia lleugerament la brossa.
  • Vitòria: Carrer de Pamplona, dilluns a la tarda. Es van veure papers, plàstics i embolcalls a la base dels arbres i al llarg del carrer. També hi havia una paperera bruta, bancs trencats i contenidors amb escombraries a fora.