Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzada la neteja diària de 30 carrers en 10 ciutats del país : Residus al terra i mobiliari urbà brut en un de cada quatre carrers analitzats

Tots se situaven a la Corunya, Bilbao i Sevilla i la majoria dels residus eren burilles de cigarreta, papers o plàstics

/imgs/20130901/residuos1.jpg
Imagini’s per un moment una ciutat amb els carrers plens de brossa. Piles i piles de diferents deixalles per les voreres i les calçades, sense ordre ni concert. Seria la imatge del col.lapse, una situació a la qual arribaríem si no hi hagués un sistema organitzat de neteja viària i de recollida d’escombraries.

Cada persona genera a l’any més de 500 quilograms de residus urbans, difícils d’amagar sota la catifa. Per això, la neteja a les ciutats esdevé una autèntica necessitat higiènica i de protecció ambiental, no només una qüestió estètica.

EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer l’estat de neteja de 10 ciutats: la Corunya, Barcelona, Bilbao, Logronyo, Madrid, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València i Vitòria. Per fer-ho, durant una setmana entre els mesos de juny i juliol va examinar 3 carrers situats en 3 punts diferents de cada ciutat: el centre, l’eixample (entre el centre i la perifèria) i l’extraradi.

En total, es van efectuar 180 visites distribuïdes en el temps i el territori espanyol. Al matí i la tarda del dilluns, el dijous i el dissabte, els tècnics de la revista van analitzar pam a pam un tram de cadascun dels carrers.

Les 30 vies seleccionades responen a una sèrie de característiques. En primer lloc, les cèntriques són per als vianants i amb comerços, mentre que les de l’eixample i l’extraradi són residencials i amb una calçada per la qual transiten els vehicles.

Brutícia: la Corunya, Bilbao i Sevilla

/imgs/20130901/residuos2.jpg
Cap dels carrers analitzats tenia tanta brutícia que impedís als ciutadans de transitar-hi. Així i tot, es van advertir residus al terra, contenidors amb brossa a fora, mobiliari urbà (fanals, bancs, papereres…) brut i amb pintades i comportaments incívics en un de cada quatre carrers examinats pam a pam en les 180 visites.

Es tractava d’un carrer cèntric (Tetuán, a la capital sevillana), tres de l’eixample (Rúa de Juan Flórez a la Corunya, Autonomía a Bilbao i Arroyo a Sevilla) i tres de l’extraradi (General Sanjurjo a la capital gallega, Fray Juan a la bilbaïna i l’avinguda d’Emilio Lemos a la sevillana).

Tot i que la resta d’artèries van mantenir un grau de neteja superior durant la setmana d’inspecció (el 43% estaven netes i el 33%, molt netes), també es va comprovar que la brutícia era una mica més alta els dijous (de matí, sis vies estaven brutes de mitjana en cada visita, i a la tarda, set) i a les artèries de l’eixample (una mitjana de tres carrers d’aquest tipus enfront de dos de l’extraradi i un de cèntric).

Neteja permanent: dos carrers de Madrid

Molt pocs carrers analitzats en l’estudi es van mantenir completament nets durant tota la setmana d’observació. Només dos: els carrers de Velázquez (de l’eixample) i de Fermín Caballero (de l’extraradi), a Madrid.

Una mica més habitual era, en canvi, trobar carrers sense residus al terra durant tot un dia: dels 30 visitats, només cinc. El dilluns i el dijous es van mantenir així els carrers de l’extraradi Sierra de Aralar a Sant Sebastià i Madre de Dios a Logronyo. En la mateixa situació es van trobar també el dijous les vies cèntriques d’Estafeta, a Pamplona, i de Portales, a Logronyo. Aquesta última es va mantenir neta també el dissabte d’observació, igual que el carrer d’Urbieta de l’eixample de Sant Sebastià.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions