Rentar abans d'estrenar

La roba nova té restes de productes químics utilitzats durant el procés de fabricació i transport que poden provocar reaccions al.lèrgiques a persones sensibles
1 Gener de 2016
Img salud listado 986

Rentar abans d'estrenar

/imgs/20160101/colada.jpg

A Internet i en altres mitjans de comunicació hi ha nombroses referències sobre la necessitat de rentar la roba abans d’estrenar-la. Tot i això, la bibliografia científica inclou poques evidències sobre aquest tema. Per tant, és una pràctica recomanable?

Fins ara, s’han descrit alguns casos de dermatitis de contacte associats a l’ús de roba, teixits o sabates. Però, en tot cas, afecten un percentatge reduït de la població: “menor del 5%”, segons afirma el doctor Francisco Guillén Grima, secretari de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH) i director del servei de Medicina Preventiva de la Clínica Universitat de Navarra.

En concret, aquest expert fa referència a un estudi publicat el 2013 en la revista “Case Reports in Dermatological Medicine”, que conclou que l’al.lèrgia tèxtil per tints azoics continua sent una de les causes de la dermatitis de contacte al.lèrgiques. Per això, Guillén opina que és important tenir en compte la possibilitat d’al.lèrgia tèxtil. D’aquesta manera, és convenient informar el pacient sobre com pot evitar els colorants azoics (productes utilitzats en l’actualitat per a crear gairebé tots els matisos dels tèxtils sintètics) i prevenir-lo que ha de tenir una cura especial amb la roba interior de color i material sintètic que, utilitzada de manera directa sobre la pell, pot causar dermatitis.

Dermatitis de contacte al.lèrgica

Guillén cita a més una altra recerca publicada al “Dermatology Online Journal” el 2010 sobre la dermatitis de contacte al.lèrgica produïda pel dimetilfumarat (DMF). Es tracta d’un sensibilitzador extremadament potent i irritant, que s’envasa en bossetes i s’insereix en braços, seients o escuma dels mobles i també en les caixes del calçat o en els cascos d’equitació, entre altres articles, amb l’objectiu d’evitar la presència de floridures mentre són emmagatzemats o transportats. A causa de les seves propietats volàtils, els productes que els porten en queden impregnats i la seva acció al.lergènica depèn de la rapidesa i la quantitat que en pot sortir de la bosseta i impregnar el producte.

Alguns vestits ja porten una etiqueta que indica “Wash separately before wearing” (‘renteu-ho per separat abans de fer-ho servir’). L’excés de tint podria passar a altres robes o fins i tot a la pell, fet que podria suposar un problema per a persones al.lèrgiques. Per aquest motiu, és recomanable el rentat previ, sobretot, per a les persones al.lèrgiques que han tingut problemes alguna vegada quan s’han posat una peça de roba nova. Malgrat això, tenint en compte els productes químics utilitzats en el procés de fabricació, Guillén amplia la recomanació a totes les persones sensibles. Explica que els pot afectar quan el nivell de tints (com les anilines) o altres substàncies (com el formaldehid utilitzat per a conservar millor la roba durant el seu transport) és elevat.

De compres

Alguns experts al.leguen que, en el material tèxtil que es posa a la venda en els comerços, s’han trobat estafilococs (com el Staphylococcus aureus resistent a la meticil.lina o MARSA, un bacteri que causa gran varietat d’infeccions) o norovirus de la família dels Caliciviridae (agent principal de la gastroenteritis aguda), a més de microorganismes vaginals i fecals. Tot i això, Guillén assegura que malgrat les nombroses referències que hi ha a Internet sobre el tema, no s’han pogut trobar estudis en revistes científiques.

Així i tot, l’expert adverteix que s’ha d’anar amb compte amb la roba interior i que és aconsellable comprar-la en establiments que no permetin emprovar-se-la ni acceptin la seva devolució. En el cas dels banyadors, és bona idea rentar-los abans de posar-se’ls. I, a les sabateries, si el client no porta mitjons, se li pot oferir una bossa de plàstic a l’hora d’emprovar-se les sabates.

Roba de nadó

En el cas de la roba dels nadons, els especialistes recomanen rentar sempre les peces abans d’estrenar-les, per a eliminar tots els productes utilitzats per a realçar-ne l’aparença i també la càrrega de microorganismes derivada de la seva fabricació i comercialització. I és que un bon empaquetat no és sinònim d’innocuïtat.

Per a rentar la roba dels nens petits (sobretot durant els primers sis mesos), el millor és fer servir sabons neutres i suaus dissenyats per a roba delicada o per a nadons. Cal tenir en compte que productes com el mateix detergent, els suavitzants i els llevataques incorporen substàncies químiques susceptibles de provocar reacció en pells fràgils. És per això que cal procurar de una bona esbandida que en permeti eliminar la mínima resta, i amb més motiu si es fa a mà.

Les mans, el principal dipòsit de patògens

/imgs/20160101/jabonera.jpg

Les mans alberguen milers de microorganismes. Bacteris, virus i fins i tot fongs hi campen lliurement. Per aquest motiu, per a prevenir malalties i frenar-ne la propagació, té una importància vital rentar-se les mans. De fet, aquest senzill procediment protegeix del refredat i de la grip, de bronquiolitis, de l’hepatitis A i de la majoria dels tipus de diarrea infecciosa, entre altres malalties. Així mateix, una bona higiene de mans és clau per a reduir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària.

Tots els microorganismes presents en les mans es contagien de forma diferent per mitjà de superfícies, objectes, joguines, aliments i parts del cos, com ara ulls, nas o boca, entre d’altres. Tot i això, n’hi ha prou amb un senzill rentat de mans -si es fa de manera correcta- per a mantenir-los a ratlla.

Així, és fonamental rentar-se abans de manipular aliments o estris de cuina, parar la taula, menjar -encara que només sigui un entrepà- i sempre després d’anar al bany, sonar-se, tossir o haver tocat algun objecte susceptible d’estar contaminat (un mocador brut, un bolquer), una mascota o en tornar de jugar a l’aire lliure.