Practicar sense carnet: un risc car i perillós

Fer pràctiques amb el cotxe sense un professor o una autorització de Trànsit comporta una sanció administrativa de 3.000 euros, a més de suposar un perill per a la seguretat viària
1 Gener de 2016
Img economia domestica 2 listado

Practicar sense carnet: un risc car i perillós

/imgs/20160101/cochenaranja.jpg

Aprendre a conduir és molt car. Per a obtenir el carnet, a més de passar un examen teòric, cal fer diverses classes pràctiques, el preu mitjà de les quals és de 25 euros per 45 minuts. No és estrany, doncs, que vora el 32% dels alumnes de les autoescoles hagi reconegut fer alguna vegada pràctiques en el cotxe d’un familiar sense la supervisió d’un professional.

Tanmateix, conduir un vehicle sense tenir permís, encara que sigui en llocs sense a penes trànsit, com ara polígons industrials o recintes firals totalment buits, comporta assumir molts riscos, tant econòmics com d’integritat física.

Sanció administrativa

Quant als riscos econòmics, fer aquesta mena de pràctiques “pirata” pot sortir molt car. Tal com recorda José Antonio Benito, vicepresident de Formaster, Associació Espanyola de Formadors en Seguretat Viària, es tracta d’una pràctica prohibida i es pot multar qui va al volant per mancar d’autorització administrativa per a portar un vehicle. Suposaria una sanció administrativa de 3.000 euros. La responsabilitat és per al conductor, però si és menor d’edat, recau sobre el seu tutor. Les normes que s’apliquen per penalitzar el conductor són la Llei Sobre Trànsit i Seguretat Viària i, per extensió, el Reglament General de Conductors, on es deixa clar que no es pot conduir sense autorització administrativa.

Així, una sentència de l’Audiència de Toledo va absoldre l’octubre passat un jove que feia pràctiques “pirata” amb el seu pare per preparar l’examen de conduir. Va qualificar el fet d’infracció administrativa i no de delicte. I, en comptes d’aplicar el Codi Penal, va acudir a l’article 65.5.k del Reial Decret Legislatiu sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, que considera aquest fet com de falta molt greu. Segons el parer de l’expert José Antonio Benito, practicar sense tenir carnet sempre ha de ser considerat una sanció administrativa, ja que s’està conduint sense autorització administrativa. Només en cas d’un sinistre o accident s’entraria en la via penal.

Practicar en perill

Al marge que les autoritats corresponents trobin algú infringint la norma i posin una sanció, també convé tenir molt clar que aquesta mena de pràctiques pot resultar molt perillosa.

La persona que va al volant no té les habilitats mínimes per a dominar un vehicle i qui, en teoria, l’ajuda i va de copilot manca dels mitjans necessaris (com el doble comandament) i de l’experiència professional per a corregir els errors del conductor.

Una cosa és ensenyar a asseure’s de la manera correcta o, sense moure l’automòbil, mostrar l’ordre dels pedals i com han de tocar-se, on són les marxes i el fre de mà o com s’han de col·locar bé els retrovisors, però anar més enllà és aventurar-se a córrer riscos inútils.

No s’ha d’oblidar que el cotxe de les autoescoles disposa d’un doble joc de pedals i que el professor pot controlar en tot moment, i corregir si cal, el que està fent el conductor en pràctiques. A més, els professionals tenen els seus propis retrovisors i d’aquesta manera poden vigilar l’entorn. D’altra banda, el vehicle és clarament identificable per la resta de conductors i pels vianants, ja que porta la “L” blava.

És molt important ser responsables a l’hora d’obtenir el carnet perquè conduir no sempre és senzill i fer-ho malament pot comportar greus problemes per a la seguretat viària, tant per als qui condueixen el cotxe com per a la resta de conductors i vianants.

Per tant, és important conscienciar-se del greu risc que pot tenir aquest tipus de pràctiques, fins i tot en llocs de poca circulació. I tenir clar que la millor ajuda que es pot donar a qui vol aprendre a conduir és animar-lo a formar-se bé en una autoescola. A més, cal tenir en compte que l’assegurança no es fa càrrec en cap cas si es produeix un sinistre mentre s’efectua una acció d’aquest tipus.

Amb autorització de Trànsit
/imgs/20160101/cinturon.jpg

Encara que les classes “pirata” estan prohibides, a Espanya, hi ha una opció per a poder fer pràctiques de conducció fora d’una autoescola i preparar-se per obtenir el permís de conduir. Per fer-ho, cal sol·licitar una autorització d’aprenentatge lliure a la Direcció Provincial de Trànsit corresponent. El cotxe de pràctiques, en aquest cas, ha d’anar identificat amb una “L” en un fons de color vermell.