NO a les 5 dietes "miracle" de moda

Seguir una dieta saludable, disminuir la mida de les racions i fer exercici físic són les úniques fórmules efectives amb les quals es pot baixar pes
1 Gener de 2016
Img alimentacion 4 listado 177

NO a les 5 dietes "miracle" de moda

/imgs/20160101/dietas.jpg

Mig quilo. És el que s’incrementa el nostre pes cada Nadal i, per regla general, no aconseguim eliminar-ho la resta de l’any. Aquesta xifra pot ser més gran en persones que ja patien obesitat, fins a 6 quilos poden guanyar durant aquestes festes.

A l’Associació Britànica de Dietètica (BDA, en les sigles en anglès), una organització professional de nutricionistes que compta amb més de 8.000 membres, no se li escapa que, al gener, moltes persones es proposen fermament perdre aquests quilos de més.

Però com es pot fer? Per a la BDA, i per a moltes altres entitats professionals, és més important recordar el que no s’ha de fer. Per això, a la seva pàgina web oficial ha publicat recentment un text dedicat a 5 dietes totalment desaconsellables que, segons aquesta entitat, són moda i de les quals s’ha de fugir.

Són “plans dietètics” que tenen dos aspectes en comú: garanteixen un èxit a curt termini i sense gairebé esforç. Tanmateix, a més de no resultar útils per a perdre pes o per a guanyar salut, poden posar en un risc seriós la salut. Reben diversos noms: dietes miracle, màgiques, de moda, heterodoxes, etc. S’enumeren tot seguit.

  1. Dieta sense sucre: La segueixen actors tan famosos com Tom Hanks o Alec Baldwin. Si bé és cert que convé disminuir al màxim els sucres simples de l’alimentació, aquest règim també proposa eliminar tota mena de carbohidrats. De fet, en paraules de la BDA, “regna la confusió” en les declaracions que acompanyen aquest “pla dietètic”, que proposa eliminar verdures, fruita o llet (que sempre contenen una mica de sucre de forma natural), amb l’objectiu de no prendre gens de sucre. A més, en algunes versions de la dieta, fins i tot es recomana comprar productes que ven qui la presenta. Es tracta de substituts del sucre als quals s’atribueixen propietats gairebé màgiques: agave, mel i sucre de palma, entre d’altres. Però és una gran contradicció, ja que són productes rics en sucre.
  2. La dieta de la col arrissada i el xiclet: Pel que sembla, Jake Gyllenhaal, actor de pel·lícules de renom com Brokeback Mountain, va declarar perdre pes a base de col i xiclet, amb l’objectiu d’adaptar el seu cos a una de les seves pel·lícules. A partir d’aquí, milers de persones van seguir el seu (mal) exemple, fet que la BDA denuncia amb frases tan categòriques com la que segueix: “Aquesta dieta és extrema, genera aïllament social, és desequilibrada, és difícil de sostenir i és potencialment nociva”. Afegeix que basar l’alimentació en aquest aliment generarà problemes i una perillosa obsessió alimentària.
  3. Dieta a prova de bales: Si Harry Styles, cantant de One Direction, segueix una dieta, milers dels seus fans també ho faran. La BDA, però, exigeix proves científiques per a “beneir” una dieta i, en aquest cas, no existeixen. Aquest règim promet l’èxit a base de prendre cafè negre amb mantega i un tipus d’oli anomenat MCT, reservat per a persones desnodrides o amb seriosos problemes digestius. Al seu torn, classifica els aliments en “bons” i “dolents”, basant-se en invencions sense cap mena de fonament.
  4. El superelixir: Els experts de la BDA es van alarmar quan la model Elle McPherson va crear un suplement amb el nom de “elixir”. Es tracta d’un complement alimentari que promet canviar els nostres teixits de l’estat àcid a l’alcalí. Davant d’una afirmació així, és important preguntar-se si es tracta d’una cosa comprovada amb estudis ben dissenyats en humans, i si això podria ser positiu per a la salut. La resposta és que ni una cosa ni l’altra. Sigui com sigui, McPherson ven unes pólvores verdes amb 45 ingredients que, en teoria, obren el miracle, sense avaluar abans la seguretat del producte (pot generar seriosos efectes adversos o perilloses interaccions farmacològiques). La mescla consta d’extractes de fruites i verdures, herbes xineses i enzims digestius. El seu preu és de 150 euros cada mes. La BDA assegura que no és recomanable prendre aquest producte i, a més, s’estalvien més de 1.500 euros a l’any.
  5. Secrets esvelts (“Trim secrets”): Michelle Mone, model ja retirada i molt activa en la política britànica, és responsable de l’èxit d’aquesta última dieta. En aquest cas, el “secret” és una píndola, que promet suprimir la gana i activar el metabolisme. La forma de fer-ho és combinant el comprimit amb un “pla dietètic”, que aporta 1.500 quilocalories diàries i compta amb 5 etapes progressives. El fonament científic o sanitari de la píndola o del pla dietètic és nul, per la qual cosa la BDA opina que el més recomanable és girar l’esquena a aquests “secrets esvelts”. Afegeix, a més, la consideració següent: “Vagi amb compte amb les píndoles i pocions i asseguri’s de què és exactament el que està comprant i consumint”.

Només promeses
/imgs/20160101/bascula.jpg

El nutricionista i portaveu de la BDA, Sian Porter, insisteix que quan una promesa sona massa bé per a ser veritat, per regla general, significa que no ho és. Resulta curiós que quan se sofreix una malaltia, es vagi a l’especialista. Per contra, un DVD o un llibre amb una dieta estrafolària, mètodes màgics o pastilles “naturals” ens serveixin quan el que es pretén és perdre pes, en comptes d’acudir a un dietista-nutricionista col·legiat.

Seguir una dieta saludable, disminuir la mida de les racions i augmentar la quantitat d’exercici no sona tan miraculós com una frase nascuda d’un expert en màrqueting. Tanmateix, és l’única cosa que funciona de debò. Hem de fer canvis permanents en el nostre estil de vida. Canvis que, a més, siguin sostenibles a llarg termini. Segons Porter, “l’únic pes que ens farà perdre una dieta de moda és el de la cartera”.