Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

ENQUESTADES MÉS DE 1.500 PERSONES MAJORS DE 16 ANYS PER CONÈIXER EL SEU COMPORTAMENT EN RELACIÓ AMB LA INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA QUE SE'LS FACILITA PER MITJÀ DELS ALIMENTS : Etiquetatge d'aliments: novetats que passen inadvertides

Un 63% dels consumidors consultats no ha percebut els canvis introduïts per la normativa europea

/imgs/20160101/inicio.jpg

La informació nutricional ha deixat de ser voluntària i ha pujat de categoria. Des del desembre de 2016, el Reglament 1169/2011 obligarà a incloure-la en tots els productes alimentaris, inclosos aquells que produeixen empreses de càtering i els comercialitzats a distància.

I a quin tipus de dades es refereix? Al nombre de calories o a la quantitat de carbohidrats de carboni, sucres, proteïnes, sal o greixos saturats; informació que s’ha d’expressar per 100 grams o 100 mil·lilitres. A més, l’etiqueta ha d’oferir la quantitat diària que és recomanable prendre d’un nutrient determinat, cosa que permet calcular quant s’està consumint i el que falta per a arribar a la xifra aconsellada.

Però la informació nutricional no és l’únic aspecte de l’etiquetatge que canviarà. La nova reglamentació fa poc més d’un any que incorpora novetats, amb la finalitat d’aconseguir un etiquetatge més clar. Algunes d’aquestes són la mida de la lletra, la procedència de la matèria primera i la introducció de la informació sobre al·lèrgens en la llista d’ingredients.

La introducció d’aquestes modificacions ha portat HISPACOOP (la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris, a la qual pertany EROSKI) a estudiar el comportament dels consumidors en relació amb la informació alimentària que se li facilita a través dels aliments. L’objectiu era saber el nivell de coneixement dels canvis efectuats en la normativa aplicable a tots els aliments destinats al consumidor (basada en el Reglament (UE) núm. 1169/2011, del Parlament Europeu i el Consell, del 25 d’octubre de 2011, sobre informació alimentària facilitada al consumidor).

Així, l'”Estudi del comportament del consumidor sobre la informació alimentària” recull els resultats d’un total de 1.511 entrevistes a responsables de compres de la llar a Espanya, fetes entre l’octubre i el novembre de 2015. D’aquestes, 1.000 van ser telefòniques i 511 es van obtenir, en format virtual, per mitjà de la plataforma web d’EROSKI CONSUMER (www.consumer.es). La mostra total es va distribuir per sexe, edat (majors de 16 anys), hàbitat i comunitat autònoma (les 17 i les 2 ciutats autònomes).

Conclusions generals

En el moment de l’enquesta, es va comprovar que el 63% de les persones consultades no havia percebut canvis en l’etiquetatge i també es va observar que alguns dels aspectes que introdueix el nou reglament no són gaire coneguts. Per exemple, pel que fa a la informació d’aliments no envasats que es consumeixen als establiments fora de la llar: gairebé set de cada deu responsables de compra enquestats no sabien que poden accedir a la informació obligatòria de tots els aliments envasats o sense envasar.

Malgrat tot, de l’estudi es desprèn que el consumidor responsable de les compres de la llar dóna molta importància a la informació alimentària, tot i que encara un de cada cinc enquestats no llegeixi la informació que apareix en els envasos dels aliments.

Per regla general, els enquestats continuen fixant-se especialment en les dates de caducitat i consum preferent. No obstant això, s’ha comprovat que dos de cada cinc també llegeixen l’etiquetatge per veure les característiques dels aliments i procuren triar productes baixos en sal, light, etc.

Finalment, gairebé la meitat dels responsables de la compra enquestats tenen problemes amb les condicions de llegibilitat de les etiquetes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions