El que Google sap

El tauler "El meu Compte" permet visualitzar i revisar tota la informació personal i el resum d'activitats que Google emmagatzema de cada usuari
1 Gener de 2016
Img internet listado 885

El que Google sap

/imgs/20160101/pc.jpg

Google va llançar a l’estiu “El meu Compte”, un nou tauler des del qual es pot controlar, protegir i revisar totes les dades que el popular cercador guarda sobre cada usuari. Era un pas necessari en vista de la creixent preocupació sobre la quantitat de dades que Google emmagatzema sobre els seus clients i els dubtes sobre l’ús que l’empresa californiana en podria fer.

Amb aquesta nova aplicació, és més fàcil ser conscients de tota la informació que es facilita quan s’utilitzen els diversos serveis de Google, ja que proporciona accés directe a les opcions de configuració i a les eines per a protegir dades personals i privacitat en línia.

L’accés

Per a accedir a “El meu Compte” de Google, és necessari iniciar la sessió amb l’adreça de correu i la contrasenya. Una vegada identificat, l’usuari pot veure’n l’avatar a la pàgina principal del cercador, al cantó superior dret. Només cal fer-hi clic i, en la finestra emergent, clicar de nou sobre el botó blau “El meu compte”. D’aquesta forma, s’obrirà l’aplicació i tots els seus apartats.

El tauler “El meu Compte” pot espantar una mica al principi, perquè ofereix moltes opcions i eines. Però si ens hi fixem una mica, veurem que estan organitzades de forma molt pràctica en tres seccions àmplies:

  • Accés i seguretat.
  • Informació personal i privacitat.
  • Preferències del compte.

Control dels accessos al compte

Tenir controlats els dispositius, les aplicacions i els llocs web que accedeixen al compte de Google és el primer pas per a evitar accessos no autoritzats. En el primer apartat del tauler “El meu Compte”, “Accés i seguretat”, és possible revisar quins dispositius han tingut accés al compte de Google, i també obtenir una llista de totes les aplicacions i serveis en línia que hi estan connectats, com poden ser els jocs de mòbil en els quals l’usuari s’hagi identificat amb les dades de Google. En cas de dubte, es pot revocar l’accés de qualsevol d’aquests dispositius o aplicacions al compte, fent clic sobre qualsevol d’aquests en la llista.

En aquesta secció es pot activar la verificació en dos passos, establir dades de recuperació (per si un dia es perd l’accés al compte de Google) com un correu electrònic alternatiu o un número de telèfon i, el més important, fer una verificació de seguretat que permet repassar la configuració actual i les activitats més recents per a protegir el compte.

Es guarda (gairebé) tot
/imgs/20160101/google.jpg

La secció “Informació personal i privacitat” és la que més crida l’atenció quan es revisa el compte de Google. És així perquè s’hi guarda tota la informació que el cercador té de cada usuari, des de la més senzilla (l’adreça de Gmail) fins a la més detallada: cerques en web, historial d’ubicacions, comandos per veu, vídeos reproduïts a YouTube, etc.

Tota aquesta informació es pot revisar amb facilitat des d’aquesta opció i, a més, cadascun dels apartats es pot administrar per separat, configurant amb exactitud com es volen gestionar les dades i eliminant totes les entrades que es vulgui d’aquestes. És important destacar, a més, que només el propietari del compte té accés a aquesta informació, no és una cosa compartida públicament que qualsevol pugui veure a Internet.

Altres funcions destacables en aquest apartat són la possibilitat de crear un arxiu amb les dades dels productes i serveis de Google (i descarregar-lo a l’ordinador) i la d’assignar un administrador del compte, per a quan es deixi de fer servir per defunció del titular. A més, des de la subsecció “Vista general del compte”, és possible repassar l’ús dels diferents productes de Google: nombre de contactes, missatges a Gmail, documents a Google Drive, aplicacions de Play Store instal·lades, preferits de Chrome sincronitzats i molt més. Finalment, també hi ha un procés de verificació que permet revisar la configuració de privacitat actual i modificar-la segons les necessitats i preferències de l’usuari.

Configurar les preferències

La tercera secció del tauler “El meu Compte” a Google, “Preferències del compte”, és la més senzilla. Està dedicada a diverses opcions de configuració com ara idioma, funcions d’accessibilitat per a persones amb necessitats de tecnologia d’assistència o contractació de més espai a Google Drive.

En aquest apartat també es poden eliminar alguns serveis individuals de Google o fins i tot suprimir-ne el compte per complet. Convé recordar que en cas de dur-ho a terme, desapareixen totes les dades, així que potser interessarà descarregar-los com a arxiu a l’ordinador abans de fer-ho.

Informació és seguretat

El tauler “El meu Compte” de Google és una mesura de prevenció activa contra possibles accessos no autoritzats o qualsevol altre problema de seguretat i privacitat en línia. És important estar alerta davant de qualsevol possible intent d’engany, però també és recomanable avançar-se i prendre les mesures oportunes fins i tot abans que passi res.

Amb la revisió periòdica de l’aplicació “El meu Compte”, la comprovació de quines aplicacions i serveis web tenen accés a les dades i les verificacions de seguretat i privacitat, és possible millorar la seguretat en línia quan es fa servir Google o algun dels seus serveis associats.