Rdio és el servei més complet, Rockola.fm i Biit.fm es recomanen per a escoltar música sense complicacions i Grooveshark és l'apropiat per a fer-lo servir des d'ordinadors

Prova pràctica: tres alternatives a Spotify per a escoltar música

1 Setembre de 2012
Img internet listado 739

Prova pràctica: tres alternatives a Spotify per a escoltar música

/imgs/20120901/internet1.jpg
Spotify és una de les plataformes més populars del món per a reproduir música en temps real, amb uns tretze milions d’usuaris aproximadament. Aquest servei, que permet sentir música de manera gratuïta i limitada, també disposa de diverses tarifes per a accedir a funcions exclusives i a tot el seu catàleg de cançons. Malgrat els seus avantatges, no és una fórmula perfecta. Al mercat hi ha algunes propostes alternatives que poden resultar d’interès per a diferents públics. EROSKI CONSUMER ha efectuat una prova d’ús amb tres serveis existents a Espanya per a accedir a música en temps real amb la finalitat de comprovar els avantatges i inconvenients que tenen. Els serveis seleccionats són: Grooveshark, Rockola.fm -juntament amb la seva aplicació Biit.fm- i Rdio.

El millor per a:

 • Obtenir recomanacions de música: Rdio
 • Utilitzar en mode ràdio: Rockola.fm
 • Sentir música de manera gratuïta: Grooveshark
 • Simplicitat d’ús i entorn gràfic: Rdio
 • Fer servir des de dispositius portàtils i telèfons: Rdio

Grooveshark

 • /imgs/20120901/internet2.jpg
  El millor: la facilitat per a fer llistes de reproducció i la bona qualitat de so.
 • El pitjor: els problemes derivats dels seus litigis amb les discogràfiques.

Grooveshark és una de les alternatives a Spotify més conegudes, gràcies al fet que és gratis en alguns països. Permet crear llistes de reproducció amb el seu catàleg de cançons, compartir-les amb amics o accedir a les d’altres usuaris. A més, accepta pujar arxius de música, de tal manera que els qui l’utilitzen poden entrar a la seva pròpia discoteca des de qualsevol lloc. No obstant això, no és possible accedir a la música sense connexió a Internet. A això se suma el fet que diversos litigis amb les grans distribuïdores han provocat que el seu catàleg s’hagi reduït els últims mesos, per la qual cosa ha començat a cobrar per aquest servei. A començament d’any, Grooveshark va haver de tancar el seu servei a Alemanya per culpa de les pressions d’una organització de drets d’autor.

A Espanya, aquest servei es pot utilitzar de forma gratuïta amb publicitat, o bé mitjançant subscripció als dos plans de preus. Gràcies als 6 dòlars al mes de la tarifa “Grooveshark Plus”, s’elimina la publicitat del lloc i s’ofereixen alguns temes per a personalitzar l’entorn gràfic. “Grooveshark Anywhere”, que té un cost de 9 dòlars mensuals, està orientada a l’ús d’aquest servei en aplicacions mòbils.

Grooveshark disposa d’una versió web en HTML5 que permet utilitzar-lo des de qualsevol navegador, tant des d’ordinadors com des de dispositius portàtils. No obstant això, és una versió simplificada del servei que disposa de cerques de cançons, llistes de reproducció predefinides a manera d’estacions de ràdio i una llista amb les cançons més populars del moment.

Rockola.fm i Biit.fm

 • /imgs/20120901/internet3.jpg
  El millor: no cal tenir coneixements musicals.
 • El pitjor: catàleg escàs respecte d’altres alternatives.

Rockola.fm és un servei de música gratuït en temps real que ofereix l’empresa espanyola Rockola Media Grupo des de 2009. El seu avantatge respecte d’altres propostes es troba en el fet que la música disponible s’organitza mitjançant la creació de llistes predefinides amb diferents estils musicals o artistes. A més, cada cantant o grup disposa d’una pàgina amb informació.

En canvi, no és possible buscar-hi una cançó concreta o crear les pròpies llistes personalitzades. A més, el seu catàleg és més reduït que altres alternatives. Rockola.fm, igual que Grooveshark, es pot utilitzar sense necessitat d’estar-hi registrat, encara que es recomana estar-hi per a accedir algunes de les seves funcions, com la de desar les emissores favorites.

El servei compta, en la pàgina d’inici, amb una ruleta multicolor per a triar la música en funció de l’estat d’ànim. Per fer-ho, relaciona diferents estils musicals amb un sentiment. Disposa, a més, d’una aplicació mòbil -per a iOS i Android- amb accés a les diferents emissores de ràdio organitzades per gèneres musicals. També permet triar les preferides i sentir-les sense connexió a Internet. Una altra opció que facilita és la de poder buscar artistes, emissores i cançons per connectar-se amb ràdios relacionades.

Aquesta empresa també ha desenvolupat una aplicació exclusiva per a mòbils -només per als sistemes operatius iOS, Android i Blackberry- anomenada Biit.fm que funciona a manera de ràdio personalitzada. És a dir, disposa de diferents canals musicals amb diversitat d’estils i temàtiques, als quals els usuaris es poden subscriure. S’ofereix de forma gratuïta, encara que inclou talls publicitaris entre cançons cada cert temps.

Rdio

 • /imgs/20120901/internet4.jpg
  El millor: un entorn gràfic senzill i molt visual.
 • El pitjor: no inclou el treball d’alguns artistes internacionals reconeguts.

Rdio és una plataforma de música en temps real dissenyada pels fundadors de Skype i Kazaa i, segons els seus creadors, conté un catàleg amb més de dotze milions de cançons. Aquest servei és similar a Spotify, encara que disposa d’un entorn gràfic molt simplificat i intuïtiu que en facilita l’ús. L’esquema de preus de Rdio es compon d’una tarifa denominada “Rdio Web”, que permet reproduir música de forma il·limitada en el navegador de l’ordinador, o bé mitjançant una aplicació per a Windows i Mac Os X (versió 10.6 o superior). Aquest pla té un cost de 4,99 euros al mes.

Una de les funcions més interessants de l’aplicació per a ordinadors és la possibilitat d’escanejar totes les cançons afegides a iTunes per l’usuari i crear una col·lecció a Rdio amb aquelles que formin part del catàleg d’aquest servei. En aquesta prova d’ús, d’una discoteca eclèctica amb 4.000 cançons a iTunes, Rdio en va afegir 426 al catàleg. A més, alguns dels àlbums afegits no eren accessibles a causa de restriccions d’ús en la gestió de llicències i drets.

De la seva banda, “Rdio Il·limitat” inclou les mateixes funcions que la tarifa web, però també accepta l’ús en tauletes i telèfons intel.ligents. A més, aquesta versió permet sincronitzar cançons entre dispositius de tal manera que es poden reproduir aquests temes seleccionats desconnectat d’Internet. Aquesta tarifa té un cost de 9,99 euros al mes. Rdio disposa d’aplicacions per als sistemes operatius Android, iOS, Blackberry i Windows Phone 7. En el cas de iOS , la seva aplicació és universal i per tant disposa d’una versió dissenyada específicament per a l’iPad .