Com un nen amb sabates noves

L'ús repetit d'un calçat incòmode pot provocar deformitats als peus i dolor als genolls en l'etapa adulta dels més petits
1 Setembre de 2012
Img salud listado 844

Com un nen amb sabates noves

/imgs/20120901/salud1.jpg
No només sostenen el pes dels més petits, sinó que suporten la suor, la pluja, el fred, les curses i les puntades de peu a pilotes que posen en joc la seva supervivència i la salut del menor que calça aquestes sabates. Triar un bon calçat infantil, que no estrenyi ni origini pelades, còmode i funcional per a cada ocasió i cada activitat és fonamental per a la comoditat dels nens i també per a evitar lesions en l’etapa adulta. Són nombrosos els estudis que han demostrat que l’ús repetit de calçat incorrecte pot provocar deformitats als peus (buits i plans), dolor als genolls i altres problemes, a causa de postures inadequades.

Però és una cosa de la qual encara no som conscients: un estudi recent de l’Institut de Biomecànica de València (IBV) ha demostrat que els pares es fixen més en l’aspecte de les sabates que en les seves propietats biomecàniques, cosa que pot passar factura a la salut del peu dels escolars. Segons aquest estudi, a l’hora de triar una sabata de tipus Oxford/escolar, els pares es guien en el 38% dels casos per l’estètica; en el 30%, en la biomecànica i el confort; en el 23%, en la qualitat i la durada; en el 8%, que siguin fàcils de posar i treure; i només en l’1%, en el preu.

Comprar les sabates d’escola

/imgs/20120901/salud2.jpg
El costum d’aprofitar els llibres del germà gran per al petit no es pot aplicar a les sabates. Cal comprovar el creixement del peu de cada nen (creixen una mitjana de tres centímetres a l’any) i renovar el seu calçat a mesura que ho necessiti. Amb la finalitat de fer una tria adequada, s’aconsella seguir totes aquestes pautes en la compra de sabates infantils:

 • Acompanyar-los i provar-los les dues sabates i que caminin amb aquestes posades uns minuts per comprovar si els molesten; una vegada que les hagin portat, verificar si provoquen irritacions.
 • Anar de tarda a comprar-les, ja que a aquesta hora els peus estan més inflats.
 • Emprovar-se les sabates amb els mitjons que s’hagin d’utilitzar de manera habitual i evitar els mitjons elaborats amb acrílics, ja que el més recomanable és que siguin de llana o de cotó.
 • Ficar el dit pel taló per trobar el número exacte dels peus del nen. Si hi entra amb soltesa, significa que és la seva talla, ja que el peu ha d’entrar en la sabata sense necessitat d’utilitzar un calçador.
 • Passar la mà per l’interior del calçat amb la intenció de comprovar que estigui ben acabat i que no tingui costures bastes o mal disposades a l’interior.
 • Triar una davantera ampla i rígida, per tal que els dits es puguin moure de forma còmoda al seu interior.
 • Seleccionar un calçat de pes lleuger i flexible perquè es doblegui en caminar. Si els adults no poden flexionar el calçat amb les mans, els nens tampoc podran fer-ho amb els seus peus immadurs.

Tries que perjudiquen els peus

Els últims anys han sorgit diverses modes que poden perjudicar els peus dels nens. Una és comprar sabates que ja porten elements anatòmics de sèrie, que col.loquen els fabricants i, que se suposa que tenen una funció beneficiosa. No obstant això, poden estar contraindicades per a certs peus i, per tant, resultar inútils o perjudicials.

El costum occidental de comprar als més petits unes primeres botetes rígides pot passar-los factura. Un estudi de Kasturba Medical College, de Manipal (Índia) en 2.300 nens va constatar que el desenvolupament de peus plans és més comú en els nens que porten calçat tancat en les primeres etapes (8,6%), respecte dels que van descalços (2,8%). I, entre els que porten sabates, és menys habitual en els que porten sandàlies.

Una altra moda perjudicial és la de portar calçat esportiu com a únic calçat per a l’escola, ja que les sabatilles esportives amb prou feines transpiren i la sudoració i la maceració excessives afavoreixen el desenvolupament d’èczemes, berrugues i al.lèrgies. Si es compren, han de garantir la transpiració, extremar la higiene, portar aquest calçat amb mitjons de cotó o fil i utilitzar-se només per a fer esport. D’altra banda, en els adolescents, el seu ús continuat fa que el peu sigui més ample i musculat, sobretot la planta, i causa problemes en l’etapa adulta i dificultats per a adaptar-se a les sabates, més en les dones. Quant a les nenes, no han d’utilitzar sabates de taló i convé retardar al màxim el seu ús. Si s’observa que la sola de la sabata es desgasta de manera irregular, cal portar el nen al podòleg, ja que el peu normal produeix un desgast uniforme de la sola.

Consells sobre calçat infantil
 1. /imgs/20120901/salud3.jpg
  En el cas de les nenes, es desaconsella l’ús de sabates de taló alt en el calçat infantil, ni tan sols de manera ocasional.
 2. Diversificar el calçat i no utilitzar només un parell de sabates, sinó almenys dos o tres parells i rotar-los.
 3. Visitar el podòleg si s’observa un desgast anormal de la sola de la sabata.
 4. Evitar el calçat amb elements anatòmics de sèrie que col.loquen els fabricants.
 5. Utilitzar les sabatilles esportives només per a fer esport i no com a calçat escolar exclusiu.

Font: Elvira Bonilla Toyos, podòloga en exercici a Cadis