Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.575 consumidors de 9 comunitats autònomes per conèixer hàbits alimentaris infantils : Obesitat infantil: hàbits nutricionals erronis i menys activitat física de la recomanada

Només en un 50% de les famílies, els nens mengen verdura o amanida cada dia i en gairebé un 10% dels casos, el berenar consisteix en brioixeria o snacks de bossa

/imgs/20120901/tema1.jpg
Ja no és “patrimoni” únic de societats com l’americana. Malauradament, l’obesitat infantil, un dels gran mals del segle XXI, està a l’alça al nostre país: el 45% de la població preadolescent té problemes de pes, el 26% té sobrepès i el 19% obesitat, xifres que no s’han reduït els últims 10 anys. En general, un nen amb sobrepès no és un nen amb hàbits saludables. EROSKI CONSUMER ha volgut comprovar de primera mà quins són els costums alimentaris i els hàbits de lleure dels més petits. Per això, ha fet més de 1.500 enquestes en llars de 9 comunitats autònomes (Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc), on visquessin nens d’entre 5 i 12 anys. La persona que va respondre a l’entrevista sempre era la responsable de la compra. En tres de cada quatre casos, es tractava d’una dona i en un 58% de les vegades tenia entre 35 i 44 anys. Quant al nivell acadèmic, un 33% dels entrevistats eren universitaris, un 37% tenien batxiller superior, BUP o FP i un altre 22% havien obtingut el títol de batxiller elemental o el d’EGB. A cadascun dels entrevistats es va preguntar, entre altres qüestions, sobre la rutina a l’hora d’alimentar els fills (si dinen al menjador d’escola, si ho tenen en compte quan planifiquen la resta de la dieta, com és l’esmorzar i el berenar, quants àpats fan al dia, si piquen entre hores, amb quina freqüència mengen els diferents grups d’aliments, etc.) i sobre les activitats que fan en el temps lliure (esport fora i dins de l’escola, ús de la consola i de videojocs, etc.). A més, també es va consultar els pares sobre l’opinió que tenen de l’obesitat infantil, les seves causes i les responsabilitats. Els mals hàbits alimentaris i el sedentarisme resolen fàcilment l’equació de l’obesitat i el sobrepès infantil. Si ja des de la infància s’adquireixen mals costums en aquestes matèries, es poden projectar al llarg de tota la vida i afectar la salut. La infantesa és el moment decisiu per a consolidar bones pràctiques nutricionals i d’exercici físic.

EROSKI CONSUMER va comprovar que, malgrat que en el 75% de les famílies enquestades els pares creuen que l’alimentació dels seus fills és bastant equilibrada, encara persisteixen alguns costums erronis en matèria de nutrició: poca verdura, massa derivats carnis, molta brioixeria industrial… L’esport deixa de ser una assignatura pendent entre els petits; segons l’enquesta, en un 14% de les famílies els nens no fan cap activitat física en el temps lliure (a més de les dues hores de gimnàstica que practiquen a l’escola). I és que és molt aconsellable que els nens acumulin almenys 30 minuts d’activitat física aeròbica cada dia.

La visió dels pares

/imgs/20120901/tema3.jpg
El paper dels pares és fonamental a l’hora d’educar els fills en uns hàbits alimentaris saludables. Els costums, els gustos i les preferències i els rebutjos cap a determinats aliments també s’hereten de pares a fills.

Durant l’enquesta, EROSKI CONSUMER va comprovar que en el 66% de les famílies entrevistades, els pares fan una supervisió diària dels menjars i begudes que ingereix l’infant, tant dins de casa com fora, i un 33% ho fa habitualment.

Els progenitors són conscients en general que l’obesitat és un problema greu. De fet, un 81% dels enquestats no està gens d’acord amb l’afirmació que es tracta simplement d’estètica; el 98% creu que és una qüestió de salut i un 78% opina que no es passa amb el temps. De fet, un altre 96% assumeix que un nen obès tindrà problemes de salut en l’edat adulta.

Però què és el que ells creuen que causa l’obesitat? Un 98% l’atribueix a una alimentació inadequada i un altre 83% hi afegeix el factor de la falta d’exercici físic i la vida sedentària. A més, un 47% culpa els mateixos pares (per deixadesa i mals hàbits), un altre 27% dels casos pensa que la genètica heretada hi té molt a veure i un 20% ho relaciona la salut i les malalties.

Finalment, del total de famílies de l’enquesta, en un 90% pensen que només els pares tenen la responsabilitat d’educar els nens en uns hàbits alimentaris saludables. Un altre 11% creu que el compromís ha de ser tant de pares com de professors i un 10% carrega amb aquesta responsabilitat els avis o cuidadors. Per a combatre l’obesitat, en el 96% de les famílies consideren que s’aconsegueix canviant de dieta i d’hàbits alimentaris, i el 85% hi afegeix l’activitat física o l’esport. Només un 17% esmenta l’ajuda mèdica (un endocrí) i un 1%, la medicina alternativa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions