Com podem descobrir nova música a Internet?

Els programes relacionals permeten conèixer nous grups i artistes a través de serveis com Last.fm, Bandcamp i Hitlantis, entre d'altres
1 Novembre de 2013
Img internet listado 843

Com podem descobrir nova música a Internet?

/imgs/20131101/internet1.jpg
La música reproduïda en temps real (streaming) facilita que es puguin escoltar els temes de les bandes i els artistes preferits des de qualsevol lloc, sempre que es disposi de connexió. Serveis com Spotify, iTunes Match o Google Music Play permeten accedir a un immens catàleg musical a un preu molt competitiu. Tot i això, es presenta un problema creixent: a la xarxa, la promoció dels nous artistes passa més desapercebuda i resulta més difícil conèixer nous valors que estimulin la curiositat musical. A continuació es mostren algunes plataformes i aplicacions idònies per a descobrir nous músics gràcies a les tecnologies de relació i recomanació.

 • Bandcamp va néixer el 2008 com un servei pioner en la promoció de nous valors musicals independents. En aquest moment conté un catàleg de més de cinc milions de cançons, amb més de 600.000 àlbums procedents de gairebé 200 països. Es va fer molt famós perquè diversos artistes de renom, com ara Amanda Palmer o Clem Snide, van trencar amb les seves discogràfiques per vendre des de Bandcamp.

  • El principal sistema de recomanació que utilitzen és el gust del seu equip d’experts, que aconsellen el seguiment de nous grups o d’artistes que acaben de descobrir, per tant funciona com una revista musical digital. Ara bé, per ser descobert pel conjunt de crítics, l’artista ha de pujar la seva música al servei, on pot crear la seva pròpia pàgina. De cada venda Bandcamp s’emporta un 15%, però si els ingressos superen els 5.000 dòlars, es queda només el 10%.
 • Music Bloodline -que es pot traduir com ‘línia sanguínia musical’- estableix relacions d’influència entre els diversos artistes, tant els qui els han influït com els qui han influït ells. Aquest servei està associat a Amazon per comprar les cançons i a Spotify per poder escoltar-les en temps real.

  • S’utilitza d’una manera visual i intuïtiva: n’hi ha prou d’introduir el nom d’un artista en la caixa de cerca i, al centre, apareix una fotografia del músic. Al costat esquerre es veuran les seves influències, i al dret, els seus seguidors. Si es clica sobre algun d’aquests artistes, aquest passa al lloc central i es repeteix el repartiment de pantalla entre influències i influenciats.
 • One Track Mind és interessant per a descobrir grups de rock independent. Es basa en l’escolta d’una cançó, la seva valoració i l’oferta de grups semblants. El servei proporciona la possibilitat de sentir un tema escollit de forma aleatòria, valorar-lo i després escoltar grups relacionats. Les cançons es poden descarregar a l’ordinador o sentir també a Spotify si hi són. A més, es poden compartir a les xarxes socials.
 • D’altra banda, l’aplicació Song Z App per a dispositius amb el sistema operatiu iOS (iPod Touch, iPhone i iPad) permet descobrir nous artistes de rock independent. Es basa a recórrer una sèrie de pàgines i fotos especialitzades en nous talents i detectar els noms dels artistes i bandes més comentats. Després, les ofereix en l’aplicació i permet escoltar-ne un tema.

Aplicacions per a descobrir música en Spotify

 • Last.fm que va ser la ràdio intel.ligent més popular al seu moment, fa temps que ha deixat d’emetre música per problemes de llicències, però conserva tot el potencial dels programes de recomanació que la va fer famosa. Ara és al servei de Spotify com a aplicació interna i recomana artistes similars als que escoltem.
 • Filtr genera llistes de reproducció a partir dels artistes que hem indicat abans. A diferència de Last.fm, cal introduir-hi dades sobre el tipus d’artista que ens agrada i el seu estil. També es poden crear llistes a partir del que escolten els nostres contactes a Facebook, i una vegada creada una llista, es pot afegir als nostres favorits o compartir-la a la xarxa social.
 • Sounddrop funciona com els antics xats, on es creaven sales temàtiques de discussió. En aquest cas, les sales estan referides a un estil musical o un artista, i en aquestes els usuaris poden anar afegint temes que creuen relacionats, de manera que quan entrem en una sala nova, ens trobem amb les recomanacions dels usuaris que han participat en la seva elaboració.