Llarga vida a les dones!

Diversos estudis assenyalen que la genètica i l'estil de vida podrien explicar la longevitat de les dones
1 Novembre de 2013
Img salud listado 948

Llarga vida a les dones!

/imgs/20131101/mujeres1.jpg
Les dones viuen més anys. És un fet demostrat i acceptat per la comunitat científica. Tot i això, la raó d’aquesta diferència intriga experts d’arreu del món. Darrerament, s’ha plantejat que els mitocondris, uns petits elements presents en gairebé totes les cèl.lules animals encarregats d’aportar energia a la cèl.lula, relacionats amb l’envelliment, podrien contenir la clau de la longevitat de les dones. Així ho revela l’estudi elaborat per part d’investigadors de la universitat de Monash, a Austràlia, i de la universitat de Lancaster, a Anglaterra (Regne Unit). Els seus autors van descobrir que l’acumulació de mutacions perjudicials en l’ADN mitocondrial podria ser la causa per la qual els homes viuen menys. Per a l’estudi, els científics van analitzar 13 varietats diferents de la coneguda com mosca del vinagre o de la fruita. Van observar que moltes tenien mutacions en l’ADN dels seus mitocondris que provocaven una reducció de la longevitat en els mascles, però no en les femelles. L’explicació d’aquesta troballa es troba en el patró d’herència de l’ADN mitocondrial: tan sols es transmet per la via materna, les de l’espermatozoide es perden durant la fecundació. Per aquest motiu, si es registra una mutació mitocondrial que danya el pare però no la mare, aquesta variació passarà desapercebuda i inadvertida per la selecció natural.

La longevitat, els cromosomes i les hormones

Les mutacions en l’ADN mitocondrial no són l’únic factor genètic que podria estar darrere de la diferent longevitat entre els dos sexes. Diversos estudis apunten que les diferències en els cromosomes sexuals en podrien ser una altra de les causes.

D’una banda, les dones tenen dos cromosomes X, però cap Y, mentre que els homes en tenen un X i un Y. Com que tenen dos cromosomes X, les dones corren menys risc de sofrir conseqüències perjudicials si un d’aquests té algun defecte, ja que l’altre el pot contrarestar. Els homes manquen d’aquest avantatge i pateixen amb més freqüència malalties hereditàries lligades al cromosoma X. D’altra banda, les hormones lligades al sexe (estrògens i andrògens) també podrien ser factors determinants, ja que és ben conegut el paper protector dels estrògens davant d’algunes malalties, com les cardiovasculars.

Per què els homes viuen menys?

/imgs/20131101/mujeres2.jpg
Quan s’analitzen les raons per les quals les dones viuen més que els homes, cal considerar també els hàbits de vida, i no només la variable genètica.

Històricament i, en relació amb les dones, en els homes s’han detectat conductes de més risc; han fumat i han begut alcohol en una proporció més alta. Aquest major consum i les malalties relacionades justificarien que a Espanya les dones visquin una mitjana de 85 anys i els homes amb prou feines 78, d’acord amb una investigació publicada en una revista del grup “British Medical Journal”.

Un grup de científics de la Unitat de Salut Pública i Social del Consell d’Investigació Mèdica de Glasgow, a Escòcia (Regne Unit), van fer una anàlisi sobre les taxes de mortalitat dels països europeus, mitjançant les dades oferides per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquestes dades van reflectir que d’un 40% fins a un 60% de la diferència entre l’expectativa de vida femenina i masculina estava causada per les malalties associades al tabaquisme: càncer de pulmó, patologies cardiovasculars o problemes pulmonars, entre d’altres. En el cas d’Espanya, aquesta xifra era del 50%. D’altra banda, l’alcohol representava un 20% de la diferència de mortalitat entre els dos gèneres, expressat en patologies hepàtiques, càncer de gola i esòfag, etc. Al nostre país, aquesta dada era del 17%. Per tant, només amb el tabaquisme i l’alcohol, s’explicaria fins a un 67% de la diferència de longevitat entre els dos sexes a Espanya.

Els anys vinents s’espera que la diferència d’esperança de vida entre els dos sexes sigui inferior, ja que les dones de tot Europa han canviat els hàbits en el consum de tabac i alcohol i s’assemblen cada vegada més als del gènere masculí. Mentre que el percentatge de dones que fuma i beu tendeix a augmentar, el percentatge d’homes disminueix.

Però hi ha més elements que cal tenir en compte, a més aquestes dues substàncies tòxiques. L’exposició a factors de risc en la feina o les morts per causes violentes (tant en accidents de trànsit com en el treball) afecta més els homes.

Elles viuen més però no necessàriament millor. Al nostre país, segons l’Institut de la Dona, les espanyoles viuen més temps, però amb pitjor qualitat de vida: sembla que els homes gaudeixen d’una mitjana de 64,3 anys de vida en plena salut, mentre que elles gaudeixen de plena salut sis mesos menys.