Nova etiqueta, més eficiència energètica

La UE exigeix als fabricants comercialitzar els nous sistemes de calefacció i aigua calenta amb un certificat d'eficiència energètica per a reduir el consum d'energia
1 Novembre de 2015
Img medioambiente listado 808

Nova etiqueta, més eficiència energètica

La nova Directiva d’Ecodisseny (ErP) de la Unió Europea (UE) va entrar en vigor el 26 de setembre de 2015 passat. Amb aquesta directiva s’obliga a comercialitzar els sistemes de calefacció i aigua calenta amb un certificat d’eficiència energètica. Aquest etiquetatge ja s’utilitza des de fa anys en altres productes de consum comuns, com ara electrodomèstics, bombetes o pneumàtics.

Els productes d’alta eficiència representen una reducció considerable del consum d’energia, fet que beneficia tant el medi ambient com els consumidors. D’una banda, es disminueix la contaminació i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle implicades en el canvi climàtic i, de l’altra, s’aconsegueix un estalvi en la cada vegada més elevada factura de la llum o del gas.

En concret, els productes que hauran de portar el certificat són, en el cas de la calefacció, les calderes -de gas, elèctriques o de gasoil-, les bombes de calor, ja siguin de gas o elèctriques, i les unitats de microcogeneració, amb una potència elèctrica màxima inferior a 50 kW.

De la seva banda, els sistemes d’aigua calenta són els escalfadors, ja siguin els convencionals de gas, gasoil o elèctrics o els que fan servir energies renovables (energia solar o amb bomba de calor), així com els dipòsits d’aigua calenta amb capacitat igual o menor a 2.000 litres.

Mínim rendiment

Amb aquest nou certificat, la UE estableix uns requisits mínims de rendiment per a tots els dispositius esmentats i augmenta, d’aquesta manera, les exigències del mercat quant a l’eficiència en el consum d’energia.

Els productors i venedors hauran de complir tots els requisits, si volen aconseguir la marca CE i arribar així de forma legal als consumidors del mercat europeu. Els aparells comercialitzats hauran de portar l’etiqueta de manera visible, perquè els ciutadans puguin conèixer de manera senzilla les seves característiques energètiques i comparar-les amb les diverses opcions del mercat.

La directiva només s’aplica als nous productes llançats al mercat a partir del 26 de setembre. Els adquirits amb anterioritat, o que ja es trobin als punts de venda o als magatzems dels distribuïdors, es podran vendre i instal.lar fins a esgotar-ne les existències. Entre el 2017 i el 2019, s’actualitzaran les etiquetes amb noves classes energètiques i nous límits quant a eficiència i emissions.

Etiqueta de producte
/imgs/20151101/etiqueta1.jpg

Al mercat es podran trobar diverses classes d’etiquetes en funció del tipus de producte i del servei que proporcioni. La icona d’un radiador assenyala la classificació per als productes de calefacció, i el d’una aixeta, per als d’aigua calenta.

En tots els casos, a la part superior, sota el logo de la UE, s’indicarà el nom del proveïdor i el model.

Les classes A, A+ i A++, en diferents tonalitats de color verd, indiquen els productes de màxima eficiència. Com més baix és el rendiment, les lletres descendeixen de la B fins a la G i es pinten en tonalitats diferents que van des del groc fins al vermell, simulant les indicacions dels semàfors de circulació viària.

Hi ha dues classificacions diferents per al servei de calefacció i per a la producció d’aigua calenta. En els productes que ofereixen tots dos serveis, les etiquetes han d’indicar les dues classificacions.

Així mateix, l’etiquetatge ofereix en la part inferior una altra informació interessant per als consumidors en forma d’icones: la primera a l’esquerra assenyala el nivell de soroll; la segona, la potència tèrmica nominal; i, la tercera, l’estalvi en aigua calenta sanitària (ACS).

Etiqueta de sistema
/imgs/20151101/etiqueta2.jpg

D’altra banda, les instal.lacions modernes només aconseguirien un nivell màxim de rendiment energètic si es combinessin amb altres accessoris capaços d’aprofitar les fonts renovables, respondre a les variacions climàtiques i adaptar-se a les rutines dels seus usuaris. Es tracta, per exemple, de generadors suplementaris de calor, dispositius de termoregulació, col.lectors solars, etc.

A més de l’etiqueta “de producte”, aquest tipus d’accessoris n’han de portar una altra anomenada “de sistema”. Igual que la primera, aquesta ha de portar el nom del proveïdor i el model, la icona d’un radiador o d’una aixeta en funció del producte que sigui i la classificació energètica. A més, disposa d’altres elements pictòrics informatius sobre col.lectors solars, dipòsit d’aigua calenta, dispositiu per a controlar la temperatura i unitat per a calefacció suplementària.

Per què una nova etiqueta d'eficiència energètica?

/imgs/20151101/calentador.jpg

La UE ha aprovat els darrers anys diverses directives, com l’ErP, amb l’objectiu de reduir el consum energètic i fer front a reptes ambientals i econòmics de primer ordre, com són el canvi climàtic, la contaminació o el proveïment energètic.

Cal tenir en compte que els consumidors utilitzen diversos productes que gasten una gran quantitat d’energia. En concret, els sistemes domèstics de calefacció i producció d’aigua calenta representen aproximadament el 30% del consum d’energia a Europa, segons un estudi de la Comissió Europea (CE). A més, es calcula que si es fabriquessin productes amb els requisits mínims d’eficiència, el 2020 es podria aconseguir una reducció d’emissions de 136 milions de tones de diòxid de carboni (CO2) i un estalvi energètic anual total equivalent a 56 milions de tones de petroli.