MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd"
1 Octubre de 2018
Img consejo del mes listado 115

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

PER QUÈ ES TRENQUEN ELS CONDONS? Els 5 errors d’ús més freqüents

/imgs/20181001/GettyImages-98541685.jpg

Fa unes setmanes, la marca Durex es va veure obligada a retirar més de 60 lots de preservatius per risc de trencament. Però els condons no només es trenquen perquè siguin defectuosos. El Ministeri de Sanitat recorda que un mal ús augmenta les probabilitats d’esquinçaments:

  1. Mala lubricació. Fer servir productes elaborats amb oli degrada el làtex. La recomanació és utilitzar lubrificants a base d’aigua.
  2. Errors en la col·locació. Sempre s’ha de deixar un petit espai lliure en la punta. Si no es fa, pot arribar a rebentar-se.
  3. Conservació inadequada. No s’han de guardar a les carteres, bosses o butxaques, on els poden perforar altres objectes. El millor és col·locar-los en un estoig o deixar-los a la seva caixa.
  4. Més d’un ús. No es poden rentar ni tornar a fer servir. Tampoc no se n’han de col·locar dos alhora, perquè augmenta la fricció.
  5. Caducitat. Després de tres anys de la data de fabricació, el condó és menys efectiu. No es poden fer servir passat aquest temps.

AIXÍ SÓN LES NOVES ESPÈCIES DESCOBERTES EL 2018

/imgs/20181001/GettyImages-591073828.jpg

Cada any es posa nom a uns 18.000 exemplars nous de plantes i animals, però se n’extingeixen uns altres 20.000, segons la Universitat de Nova York. Conèixer i estudiar aquests descobriments és essencial per a conservar la biodiversitat del nostre planeta. Entre les troballes principals d’aquest any destaca una nova espècie d’orangutan. El ‘Pongo tapanuliensis’ viu al sud de Sumatra, en una població molt aïllada de 800 exemplars. També es va posar nom a un nou arbre, la Dinizia-jueirana-facao, un colós trobat a la Reserva Natural Vale a Espírito Santo (Brasil) que fa 40 metres d’alt i pesa unes 52 tones. La llista de les noves espècies de 2018 compta també amb un organisme unicel·lular descobert en un aquari de San Diego (Califòrnia) o un escarabat diminut (1,5 mil·límetres) natural de Costa Rica.

MÉS TASSES, MENYS MORTS. El cafè sol, en grans dosis, “allarga” la vida

/imgs/20181001/GettyImages-85420636.jpg

Beure d’una a vuit tasses de cafè al dia redueix estadísticament la mortalitat de malalties cardiovasculars, el càncer o l’ictus. Així ho assegura un estudi de l’Institut Nacional de Càncer dels EUA finançat íntegrament amb fons públics i que analitzava durant 10 anys la salut de 500.000 voluntaris. La raó s’amaga, segons els investigadors, en els seus components saludables: el cafè torrat és una barreja complexa de més de 1.000 compostos bioactius amb efectes antioxidants, antiinflamatoris, antifibròtics i anticancerígens. A aquesta mateixa conclusió va arribar també un estudi del ‘British Medical Journal’ el mes de febrer passat.

PERILL! FLORS AL PLAT

/imgs/20181001/GettyImages-89010823.jpg

Pel seu color i aroma, les flors han irromput amb força en la nova gastronomia. Però alerta, diversos investigadors de la Universitat de Granada adverteixen de la necessitat d’augmentar la precaució en l’ús de flors als plats. El motiu és que no totes les flors són comestibles: moltes poden contenir toxines, contaminants ambientals, bacteris o fongs.

LA BANCA NO ESCOLTA ELS CONSUMIDORS

/imgs/20181001/GettyImages-sb10065616b-001.jpg

Un terç de les reclamacions que presenten els clients als bancs s’ignoren. Segons un informe del supervisor del Banc d’Espanya, el 2017 es van presentar 5.927 reclamacions en què les entitats van obrar malament. Malgrat això, la Banca només va assumir el seu error en el 64% dels casos. L’any passat, a més, es va viure un rècord de queixes, amb un total de 40.176, el 277% més que el 2016. El tema principal de les reclamacions van ser les hipoteques.

Compres i sostenibilitat

ÉS POSSIBLE COMPRAR SENSE PLÀSTICS? Portar bosses de roba al supermercat i reciclar els envasos ja utilitzats són les bases d’un consum responsable

/imgs/20181001/GettyImages-sb10065616b-001.jpg

Cada any, més de 10 milions de tones de plàstic arriben als oceans. Per a frenar aquest impacte, els consumidors tenen un paper molt important si redueixen el consum d’envasos i embalatges d’un sol ús. El primer pas és eliminar les bosses de plàstic que, des de l’1 de juliol passat, no es poden subministrar gratis als establiments. Les bosses de roba, més resistents i sostenibles, ens serveixen per a portar la compra i per a guardar les fruites i verdures a granel. En el cas dels envasos, si és possible, cal substituir el plàstic pel vidre: els aliments es conserven millor i sense humitat. Així i tot, sempre hi haurà productes que són gairebé impossibles d’adquirir sense embalatges plàstics, com els congelats, les salses o els sucs. La solució més ecològica passa per reciclar sempre aquests envasos.

EL MATEIX PRODUCTE, LA MEITAT DE PREU. Comparar ofertes en línia pot resultar beneficiós per a la butxaca. Segons un estudi, el valor d’un producte pot variar fins a un 50% depenent del web triat. Però hi ha articles amb més estalvi que d’altres.

/imgs/20181001/GettyImages-153339870.jpg

Estalviar a Internet és possible. Segons un informe de l’OCU, hi ha productes que, a la xarxa, són més barats que als comerços ‘off-line’, com és el cas dels electrodomèstics. Però encara n’hi ha més: entre les diferents botigues en línia podem gastar un 50% menys si comparem preus. Per mitjà d’un estudi entre les ofertes més barates i més cares d’un mateix producte, idealo.es ha fet un rànquing dels articles que tenen més diferències. El primer lloc l’ocupen els cascos de moto, l’import del més econòmic pot ser fins a un 49,8% menys que el més car. En el segon lloc hi ha els videojocs, amb una diferència del 43,5%. Les càmeres rèflex aconsegueixen la tercera posició amb un estalvi de fins al 40,5%. Altres articles de la llista són les vambes de córrer (40,1%), les joguines de Playmobil (40%) i les campanes extractores (37,8%).

LES FARSES DE LA LLET CRUA. Consumir aquest lacti sense pasteuritzar pot comportar problemes per a la salut, des de gastroenteritis lleus fins a malalties greus.

/imgs/20181001/GettyImages-998210412.jpg

Fa uns mesos, Catalunya aprovava una llei que permet comprar llet crua directament dels ramaders. Tanmateix, diversos metges i experts en seguretat alimentària adverteixen dels riscos d’aquest producte i de les mentides més esteses sobre les seves suposades bondats. Un exemple: aquest lacti no és millor per als intolerants a la lactosa, ja que la llet natural també conté aquest sucre. A més, la pasteurització no elimina bacteris beneficiosos; només els nocius, com l’E. coli o la salmonel·la.

JOGUINES, VEHICLES I ROBA, UN RISC PER A LA SALUT. “SPINNER”: LA JOGUINA AMB MÉS PERILL

/imgs/20181001/GettyImages-769777235.jpg

Espanya, segon país de la UE amb més productes perillosos detectats el 2017. Risc de lesions, asfíxia, incendi o toxicitat química són les raons principals per les quals es pot retirar un producte del mercat. L’any passat, a Espanya es van denunciar 222 articles, el 10% de total de les notificacions registrades a la Unió Europea. Per productes, les joguines lideren la llista del risc (29% del total), seguits pels vehicles de motor (20%) i la roba i els articles de moda (12%). Per productors, la Xina repeteix un any més com el país amb més alertes.

RENTAR SEMPRE ABANS DE MENJAR

/imgs/20181001/GettyImages-679038213.jpg

Aquest mantra és essencial per a evitar ingerir pesticides. L’ONG Environmental Working Group (EWG) ha elaborat una llista amb les fruites i els vegetals més contaminats el 2018. Un rànquing encapçalat per les maduixes, els espinacs, les nectarines, les pomes i el raïm.

SALVAR EL PLANETA COSTA VIDES

/imgs/20181001/GettyImages-901020014.jpg

Líders indígenes, activistes i ecologistes van ser assassinats l’any passat per protegir les seves comunitats. L’ONG britànica Global Witness denúncia que el 2017, més de 200 persones van perdre la vida per protegir les seves cases i comunitats de la mineria, l’agricultura a gran escala i altres negocis que posen en risc els seus mitjans de vida. Els països més perillosos per a lluitar pel planeta són el Brasil, amb 57 activistes morts aquest any, seguit de Colòmbia (24 assassinats). Fora de l’Amèrica Llatina, a Filipines es van registrar 48 víctimes.

CERVESA, LA REINA DEL BAR. Augmenta la producció i el consum d’aquesta beguda elaborada a base d’ordi i llúpol

/imgs/20181001/GettyImages-124760981.jpg

Ens agrada la cervesa, i cada cop més. Espanya és el quart productor d’Europa d’aquesta beguda, de la qual l’any passat es van comercialitzar 35,7 milions d’hectolitres, un 3,8% més que el 2016. No obstant això, seguim lluny de la mitjana europea pel que fa al consum (76 litres a l’any per persona). La xifra espanyola se situa en 48,3. El que sí que fem és gaudir-ne als bars. Segons dades de l’Informe Socioeconòmic de Cervesers d’Espanya, el 63% de tota la cervesa que es despatxa al nostre país es beu als establiments hostalers. Aquest estudi també reflecteix una nova tendència: la cervesa sense alcohol va guanyant terreny. Ja suposa el 15% de tota la que es beu i el 10% de la que es produeix.