Víctor Viñuales, sociòleg especialitzat en ecologia i director de la Fundació d'Ecologia i Desenvolupament

"Reduir el consum d'energia i frenar les emissions de gasos contaminants és imperatiu"

El /dilema sobre les seves bondats o maldats ressorgeix cada vegada que cal retardar o avançar el rellotge. Els seus defensors es recolzen en la rebaixa del consum d'energia; els seus detractors esgrimeixen que es tracta d'una mesura més simbòlica que eficaç. Ara, la Comissió Europea es proposa suprimir-la definitivament.
1 octubre de 2018
Img entrevista listado 1275

Per què es canvia el rellotge a Espanya dues vegades a l’any?

Els canvis d’hora són una mesura per a estalviar energia. Aconsegueixen que s’aprofiti millor la llum del sol, i això fa que consumim menys electricitat.

Què s’aconsegueix, en realitat, duent a terme aquest gest?

Si hi ha sol, ja no es necessita il·luminació artificial ni a les fàbriques ni a les cases. Estalvien els empresaris, els habitants a casa seva, es redueix l’emissió de gasos al planeta, i això és bo per a frenar el canvi climàtic, i s’estalvia en la factura de la llum, ja que la major part de l’energia que consumim la importem.

Quines conseqüències té per a les ciutats?

Per exemple, gasten menys en il·luminació urbana. El motiu de l’estalvi energètic segueix el mateix principi: si els ajuntaments encenen l’enllumenat una hora més tard, el consum elèctric es redueix.

De quina manera ajuda aquest canvi al fet que les empreses i les indústries gastin menys energia?

L’estalvi és més evident en les companyies o negocis que tenen horaris de treball més prolongats i que s’estenen durant les hores sense il·luminació natural. Per tant, la reducció de la factura de la llum la noten més aquelles empreses que comencen abans o que acaben després l’activitat laboral.

Quins serien els efectes beneficiosos que té manipular el rellotge dues vegades a l’any per al consum i l’oci?

Més hores de llum natural a les tardes implica més hores de consum en el comerç i en la restauració, tant dels turistes com de la població local.

Des de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) s’indica que cada família espanyola redueix sis euros la factura de la llum amb el canvi d’hora. No sembla una quantitat significativa…

IDAE duu a terme els seus càlculs amb l’estimació que el canvi horari permet estalviar un 5% de l’electricitat que es consumeix en il·luminació. Per a cada família resulta poc, però la suma total que implica per a gairebé 47 milions de persones que viuen a Espanya ja suposa un estalvi significatiu, tant en euros com en reducció d’emissions contaminants.

Un altre dels arguments a favor de mantenir aquesta pràctica és que fa un paper de conscienciació social sobre l’estalvi energètic. Creu que aquesta mesura ajuda en aquest aspecte?

Aquest argument no el veig tan clar. Segons la meva impressió, el canvi d’hora es fa d’una manera molt burocràtica i hi ha una manca de pedagogia social sobre aquest tema. El repte de l’eficiència energètica és molt més ampli que el canvi d’hora, ja que interpel·la al conjunt de la societat, les empreses, les institucions i les persones.

Quines altres mesures proposaria per a estalviar en il·luminació, a més del canvi d’hora?

Hi ha moltes maneres. Les més importants tenen a veure amb el fet que el disseny dels edificis maximitzi l’aprofitament de la llum solar. El sol és un bon amic que treballa de forma voluntària per a nosaltres, i això cal aprofitar-ho. A més, hi ha altres mesures relacionades amb l’ús de tecnologia eficient, com la substitució de les velles bombetes per llums LED, que gasten menys energia i també són més duradores.

Una altra de les raons que s’esgrimeixen per a justificar l’avançament i l’endarreriment de l’hora és que harmonitza l’horari d’Espanya amb la resta de països d’Europa.

L’horari resulta important per a estalviar energia, però també per a aconseguir la felicitat. La jornada laboral a Espanya genera molt de malestar: se sopa tard, i això és dolent per a la digestió, i es treballa fins a altes hores de la tarda, cosa que té un impacte enorme en l’atenció dels nens i en la cura de les persones més fràgils. Els poders públics haurien de canviar els horaris en cerca de més benestar. L’objectiu últim de la política pública i de la vida és ser feliç.

Quines conseqüències té canviar l’hora per al planeta?

Totes les mesures encaminades a reduir el consum d’energia impliquen una reducció de les emissions contaminants a l’atmosfera associades al canvi climàtic. I frenar les emissions és un imperatiu general.

Hi ha qui diu que el canvi d’hora té beneficis per a la salut i la felicitat, què en pensa?

Més hores de llum poden ajudar a augmentar la interacció entre veïns als carrers, i amb això potser es contribuiria a frenar els perjudicis inicials davant el canvi d’hora. En qualsevol cas, en la valoració de la bondat del canvi d’hora cal fer un abordatge multidimensional, tenint en compte les diferents variables que entren en joc. I una de molt important és la salut, per descomptat.