HO LLENÇO O M'HO MENJO?

És un fet: llencem molt de menjar. Segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, les llars espanyoles malbaraten cada any més de 1.300 milions de quilos d'aliments, uns 25,5 milions a la setmana. I només és una part del problema: si comptem els productors, fabricants, cadenes de distribució i restaurants, en total sumen 7,7 milions de tones de menjar que es llença cada any.Com podem reduir aquest malbaratament els consumidors? Distingir entre caducitat i consum preferent és una de les claus.
1 Octubre de 2018
Img economia domestica listado 277

HO LLENÇO O M'HO MENJO?

/imgs/20181001/GettyImages-693280644.jpg

Comprem més del que podem menjar: al planeta es produeixen prop de 4.000 milions de tones d’aliments, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), però una tercera part acaba a les escombraries. Una xifra de vergonya: mentre que uns 800 milions de persones passen gana al planeta, 1.326 milions de tones d’aliments es llencen.

La radiografia d’aquest malbaratament, segons el Parlament Europeu, és com segueix: on més es llença és a les cases, amb un 53% d’aquest total; la indústria alimentària (producció i processament d’aliments) suposa el 30%; restaurants i serveis alimentaris, el 12%; i comerços i distribució sumen el 5%. El malbaratament també té un impacte sobre el medi ambient: les estimacions indiquen que l’energia perduda amb el desaprofitament d’aliments representa més del 10% del total de l’energia global consumida en la producció de menjar.

I a això cal sumar la petjada de carboni per l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle: per cada quilogram d’aliment produït (i llençat), un total de 4,5 quilos de diòxid de carboni (CO2) acaben a l’atmosfera.

EL VALOR DE LA CADUCITAT

Un de cada cinc aliments que es llencen a les escombraries prové de les cases. Els experts recorden que el primer pas per a frenar aquest trist panorama és llegir les etiquetes i entendre la diferència entre la data de caducitat i la de consum preferent. Que aparegui l’una o l’altra depèn del tipus de producte, i pot determinar si el seu consum és viable o, per contra, ja no ho és.

A Espanya, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el 59% dels consumidors llença els aliments que arriben a la data de caducitat, mentre que un 21% reconeix que se’ls menja si no ha passat molt de temps. La resta prefereix consumir-los o llençar-los en funció del tipus de producte.

Però anem a pams. És important saber què signifiquen les dates de l’etiqueta abans de decidir què mengem i què no. La caducitat indica quan un aliment deixa de ser segur per al consum. Un límit que no és gens arbitrari, sinó que es tria amb la llei a la mà -més concretament, el Reglament de la Unió Europea 1169/2011- i sota criteris científics estrictes i estudis rigorosos amb la finalitat de reduir els perills per a la salut i evitar intoxicacions alimentàries. Aquesta informació no s’ha de prendre a la lleugera, i menys amb productes com el peix, la carn o els ous.

No s’hauria de consumir cap aliment després de la data de caducitat. A més, cal seguir rigorosament les instruccions de conservació de l’etiqueta, com ara mantenir-lo a baixes temperatures. Amb tot, és possible allargar la vida del producte si el congelem. En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat aconsella seguir les indicacions de l’envàs.

MÉS DUR, PERÒ IGUAL DE SEGUR

Una cosa ben diferent és el consum preferent, que simplement indica el dia fins que el producte manté les qualitats organolèptiques (olor, sabor i textura) intactes. Aquesta data no té res a veure amb la seguretat i solem trobar-la en aliments enllaunats, congelats, cereals, olis, pastes, arrossos i purés. Sol estar assenyalada amb frases com: “Consumiu-ho preferentment abans del…” o “Consumiu-ho preferentment abans de la fi de…”.

Com aclareix Sanitat, una vegada superada aquesta data l’aliment continua sent segur, sempre que es respectin les instruccions de conservació i el seu envàs no estigui danyat. Això sí: és possible que el producte hagi perdut part del gust, el color i la textura.

Per tant, la data de consum preferent, a diferència de la de caducitat, resulta molt més flexible. No és el mateix menjar-se un aliment passat que un de caducat. En el primer cas, el consumidor no s’exposa a un risc, mentre que en el segon, sí. Els experts aconsellen, però, que abans de llençar un producte comprovem l’aspecte que té (si fa olor i bon gust), a més de seguir al peu de la lletra les instruccions de l’etiqueta. Per exemple, quan s’indiquen normes d’ús com ara: “Una vegada obert l’envàs, consumiu-ho en 24 hores”.

Trucs perquè durin més

/imgs/20181001/GettyImages-763167075.jpg

La data de caducitat apareix en els aliments molt peribles, com el peix fresc, la carn i la llet fresca (que trobem al lineal del fred), així com en molts plats precuinats, envasats i al buit. Si volem allargar la conservació d’aquests productes, hi ha unes normes que hem de tenir en compte:

 • Congelar després de comprar. És possible allargar la vida dels que són molt peribles més enllà de la seva caducitat, sempre que es congelin poc després d’adquirir-los. Es pot fer amb carns, peixos i fins i tot amb el salmó fumat i el pernil cuit.
 • Els plats precuinats. Es poden congelar quan s’acosta la caducitat. En aquest grup entren també les lasanyes i les pizzes. Això sí, una vegada que es descongelen, cal consumir-los immediatament.
 • Regla d’or. Si vols congelar qualsevol aliment, fes-ho mentre estigui fresc i en perfecte estat.

LES REGLES DEL CONSUM PREFERENT

/imgs/20181001/GettyImages-512285848.jpg

Aquesta indicació es mostra en els aliments refrigerats, congelats, pastes, llegums, arrossos, brioixos, galetes, cereals i derivats, pa de motlle, llet esterilitzada (que trobem a les prestatgeries sense fred), menjar en llauna, algunes conserves, xocolates, mel, olis, purés i ous. També assenyalen aquesta data productes com la sal de cuina, la farina, el vi, el sucre, els productes de confiteria, el pernil curat, els vinagres, la cervesa, els productes de forn o confiteria sense cremes i les begudes alcohòliques de més de 10 graus. Però pren nota, hi ha productes que requereixen unes normes especials:

 • Iogurts. Des de 2014, es poden marcar amb data de consum preferent, tot i que alguns productors encara prefereixen assenyalar la de caducitat. Si s’ingereixen després d’aquesta data, no passa res. Pot augmentar una mica l’acidesa, però no hi ha risc perquè la llet és pasteuritzada.
 • Ous. Pots consumir-los passat el dia de consum preferent, sempre que estiguin refrigerats, que la closca estigui intacta (impenetrable per als microbis), que facin bona olor i que no tinguin un gust dolent. A més, si es mengen fregits o bullits s’elimina qualsevol risc. També es poden congelar, però en un recipient adequat i mai amb la closca, ja que explotarien.
 • Fruites i verdures. El seu emmagatzemament, encara que pot influir en la textura i estabilitat, no en fa variar significativament els valors nutricionals. Tampoc no els afecta de manera significativa la congelació.
 • Els refrescos i les begudes alcohòliques. Es poden consumir més tard de la seva data de consum preferent. Es pot alterar una mica el color o el sabor i alguns perden dolçor perquè els edulcorants es poden descompondre, però no són perillosos. Si el que vols és allargar la vida d’aquests productes, només has de seguir alguns consells:
 • Abans de llençar-ho, comprova-ho. Si han superat el consum preferent, productes com la pasta, l’arròs, el pa de motlle, l’oli i els congelats continuen sent aptes per al consum, encara que és possible que hagin perdut sabor. Abans de llençar-los, assegura’t que fan bona olor i que tenen bon gust, i segueix les instruccions de les seves etiquetes.
 • Més esponjosos. Si veus que el pa, les magdalenes o les pastes dolces estan una mica ressecs, pots sucar-los en llet o untar-los amb mantega i melmelada perquè recuperin part de l’esponjositat.
 • Sense perdre el cruixent. No s’han de llençar els cereals de l’esmorzar estovats. Si els poses al forn a 100 °C tapats amb paper d’alumini tornaran a cruixir com el primer dia.
 • Lleixiu i llimona. Per a evitar qualsevol problema amb els ous, submergeix-los en aigua amb unes gotetes de lleixiu. I a la maionesa, n’hi ha prou d’afegir-hi unes gotes de llimona.