BEGUDES ENERGÈTIQUES

EL "MIRACLE" PASSA FACTURA

Van en llauna i ho prometen tot: energia, diversió, més hores de festa i més bon rendiment cognitiu. El consum augmenta any rere any, sobretot entre adolescents i nens. L'imperi de les begudes energètiques ha trobat els seus súbdits entre els més joves, però també n'hi ha que les critiquen. Què tenen aquestes llaunes que generen tanta polèmica?
1 Octubre de 2018
Img salud listado 1036

EL "MIRACLE" PASSA FACTURA

/imgs/20181001/GettyImages-142452410.jpg

És el somni de qualsevol fabricant: un producte que serveix per a gairebé tot i que, per tant, es vengui molt bé. Les begudes energètiques han aconseguit en tan sols 10 anys instal·lar-se en el nostre imaginari com les millors amigues per a desenvolupar moltes activitats (i diverses): sortir de festa o treure’s la ressaca, estudiar de nit o rendir més durant el dia, conduir, fer esport, animar-se o concentrar-se millor. Set de cada 10 adolescents prenen aquestes begudes (molts, gairebé diàriament), i més de la meitat sol barrejar-les amb alcohol.

També en prenen un de cada cinc nens en edat escolar i, en el 16% dels casos, vora quatre litres al mes. Aquestes dades demostren que el seu consum s’ha disparat els últims anys. Monster i Red Bull, les dues marques més conegudes al món, no només han conquistat els mercats, també han conquistat les nostres emocions.

La presència creixent d’aquestes begudes en la vida quotidiana i, sobretot, el seu consum cada vegada més habitual en edats primerenques, genera preocupació dins i fora d’Espanya. Ja fa quatre anys, Lituània va esdevenir el primer país europeu que va prohibir la venda de begudes energètiques a menors de 18 anys. El Regne Unit es planteja seguir aquest camí. Allà, el conegut xef Jamie Oliver ha llançat una campanya a Twitter (on té més de 7 milions de seguidors) perquè se’n prohibeixi el consum als menors de 16 anys, i tres cadenes de supermercats s’han apuntat a la iniciativa.

Al nostre país, la Comissió Mixta per a l’Estudi del Problema de les Drogues del Congrés dels Diputats va presentar el 2013 una proposta semblant. De moment, sense resultats. La causa d’aquesta polèmica, la trobem en l’etiquetatge nutricional: cafeïna i sucre en quantitats ingents. Per a situar-nos: una llauna de mig litre conté 160 mg de cafeïna (igual que tres tasses de cafè) i més de 55 g de sucre, el mateix que 40 galetes Maria. Per tant, no és la taurina ni el guaranà ni el ginseng; de tot el que hi ha dins d’una llauna de beguda energètica, el sucre i la cafeïna són els ingredients que més preocupen els investigadors, els nutricionistes i els metges.

LA DADA MÉS ALARMANT

/imgs/20181001/GettyImages-639346964.jpg

El pediatre Carlos Casabona explica que, a curt termini, l’excés de sucres pot provocar fermentació en el còlon, gasos, distensió abdominal i retorçons. Però el que és greu de debò ve després, amb el consum sostingut de productes ensucrats. “A mitjà i a llarg termini, la diabetis de tipus 2 està servida per esgotament del pàncrees, que haurà de segregar insulina a dosis massives i amb una freqüència molt elevada”, resumeix.

I no exagera: segons les xifres de què disposa la Fundació per a la Diabetis, gairebé el 14% de la població espanyola major de 18 anys pateix aquesta malaltia, estretament relacionada amb la dieta i l’estil de vida. Entre les persones que prenen begudes energètiques, al voltant del 15% presenten un consum crònic alt (4-5 vegades a la setmana o més) i un consum agut alt (més d’un litre cada vegada).

Gran part són adolescents i nens. Les dades es desprenen d’un informe rigorós elaborat el 2013 per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), i, encara que aquestes dades poden semblar antigues, no han perdut gens de vigència. Estudis posteriors confirmen aquest panorama i fins i tot hi assenyalen un empitjorament. Avui comprem més begudes energètiques que llavors.

Amb aquests nivells i freqüència de consum, l’altre ingredient, la cafeïna, també representa un problema. Ingerir-ne en excés pot provocar diversos trastorns, que van des de l’insomni i el son de pitjor qualitat fins a palpitacions cardíaques i alteracions de la tensió arterial. La cafeïna és una substància excitant, una molècula que estimula el sistema nerviós, disminueix la sensació de somnolència i restaura de manera temporal els nostres nivells d’alerta. No és dolenta per a la salut, però una cosa és prendre un parell de cafès i una altra és beure l’equivalent a sis tasses.

Per a José Manuel López Nicolás, doctor en Ciències Químiques, és igual de perniciós prendre aquestes begudes de manera regular que fer-ho puntualment en grans quantitats. “Amb aquesta concentració de cafeïna i sucre, els dos supòsits són negatius i devastadors per a la salut”, emfatitza. I, si es barregen amb alcohol (cosa que fan el 56% dels adults i el 53% dels adolescents), els riscos es multipliquen. Els estudis són contundents: el consum d’altes quantitats de cafeïna redueix la somnolència però disminueix els efectes de l’alcohol, fet que manté l’individu despert durant més temps i li dona l’oportunitat de continuar bevent.

RECLAM PUBLICITARI

Molta de la fama de les begudes energètiques ve dels ingredients estrella, com la taurina, el ginseng o la L-Carnitina. Sorprenentment, cap d’aquestes molècules no serveix per a augmentar el nostre rendiment, concentració, vigília o energia. “No hi ha cap evidència científica sobre la seva efectivitat davant del cansament”, postil·la López Nicolás.

El que sí que funciona -i, de fet, està present en totes les begudes energètiques- són les vitamines del grup B. La vitamina B6, la B12, la niacina o l’àcid pantotènic sí que han demostrat que disminueix el cansament i la fatiga, i que influeix positivament en el metabolisme energètic normal. En altres paraules, l’efecte estimulant de les begudes energètiques no deriva de les substàncies exòtiques que s’utilitzen com a reclam publicitari, sinó d’aquests macronutrients i de la cafeïna, presents en aliments i begudes d’allò més quotidians. De fet, podríem aconseguir un efecte similar al d’aquestes begudes amb un parell de cafès i una truita de sardines amb bastant ou i pebre roig.

L'expert

José Manuel López Nicolás, investigador, científic i coordinador de Cultura Científica de la Universitat de Múrcia: “Aquestes begudes generen dependència”

/imgs/20181001/jose.jpg

Les begudes energètiques es podrien considerar una droga?

No. És un producte apte per al consum que, des del meu punt de vista, és perjudicial per a la salut i no hauria d’estar autoritzat a menors de 18 anys.

Generen dependència?

Sí. Pensa en el que ens passa amb el cafè. Jo mateix, per exemple, cada vegada que arribo a la feina vaig directament a la cafetera. Ara imagina’t que cada dia te’n prens una llauna, que equival a dos o tres cafès sols.

Ens donen energia o dissimulen el cansament?

Si ens referim al sucre, l’únicosa que ens donen aquestes begudes són calories buides. Ara bé, si ens referim a la cafeïna, sí que ens estimulen. L’EFSA reconeix que una mesura de cafeïna superior a 75 mg té efecte estimulant, i aquestes begudes superen aquesta quantitat.

Quin és l’ingredient més conflictiu?

El sucre. Una sola llauna en té més de 50 g. La cafeïna no és tan preocupant, perquè el seu contingut equival a dos o tres cafès. Ara bé, si consumeixes aquestes begudes crònicament o una nit te’n prens cinc llaunes, em preocupen les dues coses.

Ara hi ha versions light. Són millors?

Els edulcorants, com l’aspartam, el ciclamat o la sacarina no tenen cap risc. El problema de les begudes light és que alteren la percepció sensorial: no ingereixes calories, però acostumes el paladar al gust dolç. Després, quan arribes a un lloc i no hi ha light, el teu cos et demana dolç… I et beus l’altra.

En el seu llibre ‘Vamos a comprar mentiras’ explica que la taurina o el guaranà no funcionen com a energitzants. Per a què s’hi afegeixen, si no serveixen?

Per màrqueting, perquè si vens aigua amb sucre i cafeïna, no t’ho comprarà ningú. Per a això, millor que et prenguis un cafè. Ara, si li fiques les molècules estrella -carnitina, taurina, guaranà-, ja sembla una altra cosa. En els eslògans sempre es destaquen, però no tenen efectivitat en l’organisme humà.

Amb alcohol, mala idea

/imgs/20181001/GettyImages-183891014.jpg

Les begudes alcohòliques són depressores, mentre que les energètiques són estimulants. La cafeïna dissimula els efectes de l’alcohol i ens dona una falsa sensació de sobrietat. Això fomenta més consum d’alcohol (més del que prendríem en condicions normals) fins a superar, fins i tot, els límits màxims de tolerància del nostre cos. Les persones que barregen alcohol amb aquestes begudes (la meitat dels adults i dels adolescents, segons diferents estudis) són tres vegades més propenses a beure excessivament, fet que augmenta les possibilitats de patir una intoxicació etílica. Això és un risc per a qualsevol i, molt especialment, per als qui tenen afeccions cardiovasculars. A més de l’alcohol, l’excés de cafeïna pot provocar alteracions de la tensió arterial, palpitacions cardíaques, nàusees, vòmits o fins i tot convulsions.

PREGUNTES I RESPOSTES SOBRE LES BEGUDES ENERGÈTIQUES: No són ni màgiques ni miraculoses com la poció del druida de les aventures d'Astérix i Obélix. Les anomenades begudes energètiques tenen el seu truc. Responem als dubtes més freqüents sobre aquest tipus de propostes, des de si són beneficioses per a la nostra salut fins als seus efectes en l'organisme.

/imgs/20181001/GettyImages-183891014.jpg

  1. Són noves? No. Una de les primeres begudes energètiques, el Lipovitan D, va començar a vendre’s al Japó el 1962. Contenia taurina i cafeïna. Es va popularitzar als vuitanta, quan es va promocionar com a combustible per a rendir més a la feina. Avui dia, i amb desenes de marques i sabors, el Japó és el paradís de les begudes energitzants (o dorinku-zai), un èxit que molt sovint es vincula al desenfrenat ritme laboral del país.
  2. Què contenen? Taurina, L-Carnitina, ginseng, guaranà… Els ingredients exòtics varien d’una marca a una altra, però hi ha tres elements que estan presents en totes: cafeïna, vitamines del grup B i sucre. Amb excepció de les versions light, que porten edulcorants, aquests ingredients són els veritables estimulants.
  3. Són el mateix que les begudes isotòniques? No, són dos productes diferents. Si bé els dos tenen elements comuns (com una important quantitat de sucre), les begudes isotòniques no contenen cafeïna ni taurina o guaranà. Les begudes esportives estan dissenyades per a reposar les sals minerals que perd el cos en fer exercici, així que, a més de sucre, contenen potassi, magnesi, fòsfor i sodi (sal).
  4. A què equival una llauna? N’hi ha de diferents mides, que van dels 250 ml als 500 ml. Fins i tot n’hi ha ampolles d’un litre. Una de les mesures més populars és la de 473 ml. Ingerir aquesta quantitat de beguda energètica equival a prendre entre dues i tres tasses de cafè (més de 150 mg de cafeïna). Pel que fa al sucre, beure’s una llauna és com menjar un paquet de galetes de mantega, uns 8-10 petitsuïssos o una porció generosa de pastís de xocolata.
  5. Què provoquen? Excitació i reducció temporal del cansament. En beure una llauna estàndard, el nostre cos rep entre 50 g i 75 g de sucre (entre 7 i 10 sobres), més del màxim recomanat per l’OMS per a tot el dia. Als 20 minuts, es disparen els nivells de sucre en sang i, també, la producció d’insulina. Entre 30 i 60 minuts després, la cafeïna produeix el seu màxim efecte. Es dilaten les pupil·les i augmenten els nivells d’alerta. El cos comença a produir dopamina, que estimula les zones de plaer del cervell. Això sí, l’esclat va seguit de la davallada de les dues substàncies.
  6. Quant triga el cos a eliminar la cafeïna? Hores. La cafeïna no desapareix del nostre cos amb facilitat. Al cap de cinc hores, encara tindrem al nostre organisme la meitat del que hàgim ingerit. El temps que es necessita per a eliminar-la per complet depèn de factors com l’edat o l’estat de salut. Pot trigar fins a 10 hores.