Autobronzejadors

Bronzejat sense sol

1 Juliol de 2004

Bronzejat sense sol

/imgs/20040701/consejos01.jpg
Van irrompre en el mercat, sense massa èxit, fa trenta anys. Avui en dia, gràcies a les seves noves fórmules, ja no fan mala olor ni deixen la pell groga, i són l’única forma segura d’obtenir un bronzejat sense sol i, per tant, sense riscs. També han millorat en la presentació -crema, gel, esprai, tovalloleta o escuma- i en les tonalitats que ofereixen -cada vegada més naturals-.

Com donen color els autobronzejadors?

 • Contenen una molècula anomenada DHA (dihidroxiacetona) que quan entra en contacte amb l’epidermis produeix una reacció química d’oxidació. Per mitjà d’aquesta reacció es tenyeixen les cèl.lules mortes de la capa més externa de la nostra pell, destinades a ser eliminades en dos o tres dies pel procés natural de descamació. Per això, si el to aconseguit no és del nostre grat, n’hi ha prou d’esperar aquest període perquè desaparegui.
 • El color aconseguit depèn de dos factors: de la nostra pell i del producte aplicat.
  Està demostrat que les pells seques s’autobronzegen més fàcilment que les grasses. Quant al producte, el to també dependrà de la seva fórmula. Amb només un 2% de DHA s’aconsegueix bronzejat sense sol, però la majoria dels autobronzejadors inclouen entre un 3% i un 6%. El color pot anar des de l’ataronjat fins al marró torrat, per la qual cosa és convenient provar l’autobronzejador en alguna zona de la pell poc visible abans d’estendre’ns-el per la cara o pel cos.
 • Si el to aconseguit després d’una primera aplicació ens sembla molt clar, es pot estendre una altra capa del producte tres hores després de la primera dosi. Quan obtinguem el color desitjat, només calen dues o tres dosis setmanals de manteniment. Perquè desaparegui per complet, l’única cosa que es pot fer és esperar que se’n vagi a poc a poc amb les rentades i la renovació natural de la pell. Per això és tan important escollir bé la tonalitat. Es pot accelerar el procés amb l’ajuda d’una crema exfoliant.
 • Per a prendre el sol hem de triar un autobronzejador amb protector solar, o bé aplicar-nos un autobronzejador i després la crema solar amb protecció. No hem d’oblidar que els autobronzejadors no estimulen la melanina, és a dir, no generen color de forma natural -que és el que protegeix-. A més, convé saber que la protecció dels autobronzejadors és més dèbil que la de les cremes solars, per la qual cosa és necessari usar aquestes últimes per a exposicions prolongades al sol.
 • La forta olor i les tonalitats una mica artificials dels autobronzejadors semblen ser cosa del passat, però no serà sobrer que ens assegurem -amb una mostra sol.licitada en l’establiment- que realment és així.

Com cal aplicar l’autobronzejador

 • Per a aconseguir un bronzejat uniforme i evitar que surtin taques, cal exfoliar la pell abans d’aplicar l’autobronzejador. Cal insistir en les zones de pell més rugoses (colzes, genolls i talons), que es tenyeixen més per l’acumulació de cèl.lules.
 • Entre un autobronzejador transparent i un altre de color, decideixi’s per aquest últim: permet controlar la zona exacta per la qual s’ha aplicat el producte.
 • El moment ideal per a traure el màxim partit a l’autobronzejador és després del bany o la dutxa, ja que la pell està més neta i suau.
 • Apliqui l’autobronzejador amb la pell seca. Si el vol utilitzar en tot el cos comenci pels peus, ja que si comença a estendre’l per zones superiors, quan es doblegui per a anar a zones inferiors pot retirar part del producte aplicat al ventre o la cintura.
 • No utilitzi l’autobronzejador als avantbraços, palmells de les mans i plantes dels peus. Després d’aplicar-lo a les cames esperi uns minuts abans d’asseure’s. En la zona de la cara, eviti el contorn dels ulls, les celles i el naixement dels cabells. Pot protegir-se aquestes zones aplicant-hi vaselina.
 • Per a bronzejar el dors de les mans reservi una petita quantitat damunt del canell esquerre; renti’s les mans, eixugui-se-les, i amb el dors de la mà dreta reculli el pegot de crema i estengui’l fregant el dors contra dors, amb els dits junts.
 • Després de l’aplicació renti’s mans i ungles per a evitar que s’enfosqueixin. Pari una atenció especial als espais interdigitals de les mans. Esperi entre 20 i 30 minuts abans de vestir-se, i una hora per a dutxar-se.