Estalviar combustible durant la conducció

Moderació en la carretera

1 Juliol de 2004

Moderació en la carretera

/imgs/20040701/eco_domestica01.jpg
Des de fa deu anys, Alemanya, Holanda, Suïssa i Finlàndia estan desenvolupant un programa de conducció econòmica anomenat ‘Eco Driving’. La Unió Europea pretén implantar aquest pla en tots els països membres els pròxims deu anys, amb l’objectiu que el conductor estalviï combustible i al mateix temps mantingui una actitud respectuosa amb el medi ambient. Es parla de la possibilitat d’introduir aquests preceptes en el sistema d’ensenyament per a l’obtenció del permís de conduir i en cursos per a empreses i organitzacions que disposen de grans flotes. La Direcció General de Trànsit calcula que amb un estalvi de l’1% del total consumit anualment en la Unió Europea, s’estalviaran tres milions de litres de combustible i s’evitarà l’emissió de 900.000 tones de CO2, fet que representarà un estalvi de 300 milions d’euros cada any. A Espanya, l’estalvi arribaria als 1.850 milions d’euros, equivalent en carburant a un total de 700 milions de litres de gasoil i 1.650 milions de litres de gasolina. Segons aquestes previsions, cada conductor disposaria de 160 euros més cada any si s’habitués a seguir un seguit de normes en la conducció.

Entre les diverses anàlisis que han confirmat la importància de mantenir una sèrie d’hàbits al volant com la millor fórmula per a estalviar energia i millorar la seguretat, destaca la que va dur a terme l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) el 1999. Per a desenvolupar aquesta prova es van utilitzar dos cotxes de la mateixa marca i els mateixos litres de gasolina en el recorregut seleccionat per ciutat. Els resultats obtinguts van ser els següents: conduint amb cura es van gastar 9,8 litres als 100 quilòmetres, mentre que en el cas de conducció agressiva van augmentar fins a arribar als 17,5 litres per cada 100 quilòmetres. I encara que els experts asseguren que les tècniques per a fer una conducció econòmica estan vinculades als moderns motors d’injecció, la DGT assegura que l’estalvi comença en el mateix moment en què es posa en marxa el cotxe.

Com podem disminuir la despesa de combustible

 • No usem el cotxe en trajectes molt curts. El 45% dels viatges que es fan són inferiors a tres quilòmetres i en aquests es poden arribar a consumir 20 litres per cada 100 quilòmetres, més del doble que en carretera. Hi ha alternatives als desplaçaments curts, com ara el transport públic, la bicicleta o caminar. Podem rellevar-nos i compartir el vehicle amb diverses persones, de manera que els cotxes vagin complets.
 • Revolucions per minut. Circulem a 2.000-2.500 revolucions per minut en cotxes de gasolina, i a 1.500-2.500 revolucions per minut en els de gasoil. Els nous models de cotxes circulen amb comoditat a aquests règims baixos i la mecànica no sofreix.
 • Accelerades i frenades. Cal evitar les accelerades i les frenades brusques, es consumeix molt més combustible. I si se circula a una velocitat alta, el conductor ha de tractar d’anticipar-se als possibles canvis: pot, per exemple, treure el peu de l’accelerador quan aprecia que un semàfor canviarà a vermell, deixant que el cotxe arribi amb la seva pròpia inèrcia i jugant amb el fre i el canvi de marxes per a aturar-lo adequadament.
 • Distància de seguretat. Una distància de seguretat adequada permet circular a una velocitat regular i no consumir energia en excés, perquè s’evita frenar i accelerar bruscament. D’aquesta forma estalviarem entre el 10 i el 15% de carburant.
 • En pendents. Quan es tracta de baixar pendents convé treure el peu de l’accelerador i aprofitar la inèrcia del cotxe, utilitzant el canvi i el pedal del fre per a efectuar petites correccions i ajustar la velocitat. No hem de deixar mai el canvi de marxes en punt mort, perquè no només és perillós, sinó que el cotxe consumeix més. Al contrari, quan es desitja pujar una pendent, la millor forma de fer-ho és utilitzant la marxa més llarga possible, trepitjant el pedal de l’accelerador el just per a mantenir la velocitat. Els canvis de marxa s’han de fer a un règim de revolucions més alt que en pla.
 • Trànsit intens. En cas de caravana, el cotxe consumeix menys si no es para, excepte en cas de parades llargues.
 • Engegada del vehicle. S’engega girant únicament la clau de contacte, no cal trepitjar el pedal de l’accelerador; en motors de gasolina s’ha d’iniciar la marxa en el moment en què es fa el contacte. En els dièsel, esperar els cinc segons de rigor incideix en un consum més moderat.
 • Marxes. En el moment d’engegar el vehicle és important canviar de primera a segona velocitat com més aviat millor, com més llarga sigui la marxa a què se circuli menor serà la despesa. Mai s’ha de trepitjar a fons l’accelerador per a canviar una marxa, excepte en casos d’emergència, perquè el consum de combustible en aquests casos és molt alt.
 • Rodes. Si els pneumàtics s’omplen d’aire en excés, el cotxe pot perdre estabilitat en les corbes. Els pneumàtics baixos en pressió fan que es consumeixi una quantitat significativa de combustible. Els mecànics aconsellen que es revisin periòdicament i es compleixin les mesures assenyalades per cada fabricant. A més, si la pressió de les llantes és incorrecta, es desgastaran abans a causa de l’excés de flexibilitat que adquireixen i al sobreescalfament, i augmentarà així el consum.
 • Motor. Mantenir en bon estat el motor permetrà que no necessiti més gasolina de la necessària. Concretament, és important tenir net l’oli i el filtre de l’aire perquè la combustió sigui més eficient. Les bugies s’han de mantenir sense residus de la combustió, amb l’elèctrode en bon estat i els injectors lliures d’obstruccions. Està comprovat que un motor nou en mal estat consumeix més combustible que un altre més vell però ben atès.
 • Apagar el motor. Si la parada que es vulgui fer pot durar més d’un minut, convé apagar el motor del cotxe. Durant la conducció en carretera, la millor manera de no consumir més gasolina de la necessària davant la necessitat de frenar el vehicle és aprofitant la inèrcia del cotxe i utilitzant una marxa ajustada. S’haurà de trepitjar l’embragatge només en el moment en què el cotxe comenci a calar-se.
 • Aire condicionat. Fer un ús irracional de l’aire condicionat pot arribar a incrementar el consum en un 20%. D’altra banda, circular amb les finestres baixades a 100 quilòmetres per hora suposa un augment del 5% de la despesa de combustible.
 • Evitem la sobrecàrrega del vehicle. Només l’ús de la baca, buida o no, augmenta el consum del carburant entre un 2% i un 35%. És aconsellable retirar-la si no s’està utilitzant.