Les petjades de la maternitat

La taques a la pell, l'acne, la cel·lulitis i les estries són algunes de les més freqüents durant el període gestacional
1 Juny de 2012
Img bebe listado

Les petjades de la maternitat

/imgs/20120601/bebe1.jpg
La brillantor als ulls, la felicitat i la panxa grossa no són els únics símptomes que adverteixen l’embaràs d’una dona. La pell de les gestants pateix la petjada de la revolució hormonal i altres alteracions metabòliques, vasculars o endocrines que es produeixen en les dones durant l’embaràs. Les estries, les melasmes (taques), la sequedat, les varius i, fins i tot, l’acne són alguns dels canvis cutanis més freqüents durant el període gestacional. Són inevitables però, moltes vegades, desapareixen després del part. Malgrat això, els especialistes recomanen seguir algunes pautes per a prevenir-los o, almenys, per a reduir-ne i mitigar-ne els efectes.

L’embaràs i les estries

Els canvis hormonals i l’augment brusc i excessiu de pes durant l’embaràs són els ingredients perfectes per una de les alteracions cutànies més antiestètiques de la gestació: les estries. Apareixen a partir del segon trimestre de l’embaràs, quan s’incrementa la distensió de la pell tant en l’abdomen com en altres parts del cos, com els pits, els malucs o, fins i tot, les cuixes.

Aquestes estries afecten un alt percentatge de les dones embarassades i són molt difícils d’eliminar. Per tant, la millor lluita contra aquestes és treballar-ne la prevenció. Són nombrosos els productes i els components per a tractar de manera específica les estries durant l’embaràs, però també és possible seguir un tractament preventiu segur i efectiu. Convé tenir present una sèrie de pautes durant la gestació:

  • Mantenir un pes apropiat durant l’embaràs, amb un increment progressiu sense canvis massa bruscs.
  • Hidratar la pell amb freqüència (dues vegades al dia o més) amb una crema apropiada per a l’embaràs i amb massatges que en facilitin la bona absorció.
  • Beure aigua suficient per a mantenir una bona hidratació corporal.

Pigmentació de la pell: el melasma o la màscara de l’embaràs

Tal com defineix l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, el melasma es caracteritza pel desenvolupament d’una pigmentació clapejada o en pegats que apareix de manera lenta i desapareix amb el temps. És molt freqüent en les dones gestants (ocorre en el 50% dels casos) i, per això, aquesta alteració cutània rep també el nom de “màscara de l’embaràs”. Les taques es formen cap al segon o tercer mes de gestació i es localitzen, en general, al front, a les galtes i a sobre del llavi superior.

S’accentuen a poc a poc, a mesura que avança l’embaràs, però en la majoria dels casos desapareixen de manera espontània al llarg de l’any següent al part. Malgrat això, pot persistir en el 30% dels casos. Encara que es comercialitzen cremes despigmentadores específiques per a eliminar aquest tipus de taques, els experts en desaconsellen l’ús durant l’embaràs, ja que en la seva composició hi ha principis actius que poden ser perjudicials per al fetus. El tractament més recomanat pels dermatòlegs inclou evitar l’exposició solar directa, utilitzar filtres solars d’alta protecció des del primer dia de l’embaràs i evitar els sabons abrasius i els productes que irritin la pell, com els pílings o els dermoabrasius.

Altres problemes cutanis en la gestació

  • Pell seca: la pèrdua de fluids corporals pot provocar més sequedat a la pell durant l’embaràs. Per a mantenir la pell hidratada durant tot el dia, a més d’aplicar les cremes hidratants corporals i facials recomanables per a embarassades, cal beure molta aigua i evitar les exposicions freqüents al sol.
  • Acne: les dones que ja tenien acne abans de quedar-se embarassades poden veure que el seu problema s’agreuja durant la gestació, sobretot en els primers mesos. Els especialistes aconsellen en aquests casos mantenir la pell ben neta i evitar l’ús de cremes que continguin retinoides.
  • Cel·lulitis: l’embaràs pot agreujar la cel·lulitis en algunes dones. Per a prevenir-ho, és recomanable activar la circulació de les cames amb passejos llargs, seguir una dieta sana i equilibrada i beure molta aigua a fi de mantenir-se hidratada.
  • Varius: l’increment del volum i del reg sanguini durant l’embaràs afavoreix la formació de varius a les cames de les dones embarassades. Per a evitar-les o mitigar-ne l’efecte, s’han d’evitar els talons molt alts o estar molt temps dreta. S’aconsella descansar amb els peus en una posició més elevada que els malucs, no creuar les cames sovint i tonificar les extremitats inferiors amb dutxes d’aigua freda.
L'embarassada amb pell resplendent: mite o realitat?

/imgs/20120601/bebe2.jpg
El mite de la dona embarassada amb un rostre resplendent es compleix en ocasions afortunades, però en moltes altres s’allunya de la realitat. Els canvis hormonals de la gestació i l’increment del flux sanguini poden augmentar la lluminositat de la pell i mostrar-la més fina i hidratada, encara que també poden causar altres efectes cutanis menys atractius per a les dones.

Alguns d’aquests canvis són previsibles i més freqüents en dones que ja sofrien algun tipus d’alteració en la pell abans de quedar-se embarassades. D’altres, en canvi, són gairebé genèrics i inevitables. I de la mateixa manera que apareixen en la gestació, desapareixen quan aquesta acaba.