Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a més de 1.600 restaurants per a conèixer els menús especials per a al.lèrgics i intolerants alimentaris : Restaurants per a al.lèrgics: només un 7% ofereix menús específics

En la majoria, són plats per a intolerants al gluten i un de cada quatre són per a al.lèrgics a l'ou o al marisc

/imgs/20120601/tema1.jpg
Per a molts, menjar fora és complicat. Aquesta vegada, la culpa no la té la crisi. Les responsables són les al.lèrgies o les intoleràncies alimentàries. Es calcula que entre un 1% i un 2% de la població adulta pateix alguna al.lèrgia alimentària. S’estima que l’1% és celíaca (intolerant al gluten) i al voltant del 15%, intolerant a la lactosa. Per a ells menjar en un restaurant és un maldecap. La decisió no és fàcil: on es poden trobar establiments hostalers que ofereixin les garanties?

EROSKI CONSUMER va voler saber, per mitjà d’una enquesta a 1.666 restaurants situats en 9 comunitats autònomes (Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia, la Comunitat de Madrid, Navarra i el País Basc), si disposaven de menjar especial per a intolerants o al.lèrgics. A aquells que així ho van assegurar, se’ls van fer preguntes sobre l’elaboració del menú, els preus, la formació del personal… A més, se’n van visitar 12 amb la finalitat de comprovar els processos d’emmagatzemament de productes i l’elaboració d’aquests menús o plats especials.

L’enquesta va demostrar que molt pocs restaurants ofereixen un menú alternatiu per a persones al.lèrgiques o intolerants a algun aliment o component: només un 7% dels enquestats (117 en total). El 97% d’aquests estan dirigits a celíacs, enfront d’un de cada quatre que també inclouen en la seva oferta plats per a intolerants a la lactosa o un de cada cinc, per a al.lèrgics (generalment a l’ou i al marisc).

Per a intolerants al gluten i a la lactosa

Els col.lectius d’afectats per intoleràncies o al.lèrgies a algun aliment asseguren que generalment és complicat trobar plats especials elaborats especialment per a ells dins de l’oferta dels restaurants. Una dada que es va confirmar en l’enquesta, ja que només el 7% n’oferia, un total de 117 locals d’entre els 1.666 entrevistats.

/imgs/20120601/tema2.jpg
La Federació Espanyola d’Hostaleria (FEHR) és conscient d’aquesta situació. Malgrat això, asseguren que mantenen una línia de comunicació amb les associacions d’intolerants i al.lèrgics als aliments. Tot i així, posen l’accent en la dificultat d’incorporar aquest tipus de menús especials. A Espanya, hi ha aproximadament 370.000 establiments en el sector i el 84% d’aquests són pimes. Així que el seu problema principal per a oferir menús alternatius es troba fonamentalment en la cadena d’aprovisionament, ja que falten distribuïdors especialitzats en aquest tipus de productes. Així i tot, insisteixen que és important generar consciència en tots els àmbits.

La FACE (Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya) ho té clar: el problema és que no hi ha una legislació concreta de com han de ser aquests menús, ni tampoc de com s’han d’elaborar. Hi ha un buit legal, i sempre que això passa, també hi ha un buit d’intencions.

Entre els restaurants consultats per EROSKI CONSUMER, són majoria els que elaboren àpats per a celíacs o amb intoleràncies al gluten (el 97% del total de restaurants que diuen que ofereixen menús o plats especials) i no arriba a un de cada quatre els que disposen d’aquesta alternativa per a intolerants a la lactosa. Curiosament, la lactosa i el gluten són les dues causes més comunes de les intoleràncies alimentàries. A més, un de cada quatre establiments enquestats assegura que també disposen de menús especials (especialment a Madrid, en 9 dels 11 que van assegurar que en tenien). Normalment, els plats estan destinats a al.lèrgics a l’ou o als mariscs (en un 8% dels casos, respectivament) i als cacauets i altres fruites seques (en un 5%). És menys comú trobar-se menús o plats especials per a al.lèrgics als llegums, inclosa la soja (en un 3% dels casos) i al peix en general (no arriba al 2% dels enquestats).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions