Gelosia entre pares i nadons?

Alguns pares i mares poden sentir gelosia cap als seus propis nadons, ja que la seva arribada comporta canvis importants en la relació de parella
1 Abril de 2014

Gelosia entre pares i nadons?

L’arribada d’un nou nadó pot implicar l’aparició d’un altre inesperat hoste a casa: la gelosia dels pares. Psicòlegs i pediatres recorden que algunes persones experimenten inseguretat davant del naixement d’un nou nadó, un impuls irracional que pot portar l’home, i també algunes dones, a sentir-se exclosos de la relació entre el nouvingut i les seves parelles. Encara que sembli difícil d’entendre (o de reconèixer), la gelosia entre els pares i els seus nadons existeix.

Causes de la gelosia

La realitat és que un nadó a casa implica canvis rellevants en la parella. Dormir es converteix en una tasca més complicada per als pares, arriben les llargues hores de lactància… i la possible aparició de gelosia entre pares i nadons! En definitiva, els primers mesos del nadó són complicats. Els canvis físics i hormonals en la dona, l’aclaparament pel desconeixement de les tasques que comporta la paternitat acabada d’estrenar, el cansament, etc. Són tots elements que irrompen de sobte, i als quals la parella ha de fer front tan bé com pugui.

Però, com sorgeixen les enveges entre pares i nadons? L’origen no és diferent de l’habitual: la causa és la por de ser desplaçat pel nadó en la relació amorosa amb la parella. Tot depèn de cada nadó i de cada parella; però la veritat és que en aquests primers mesos el nen depèn en un 100% dels pares, especialment de la mare, i és impossible fer una vida de parella normal. Un brou de cultiu perquè aparegui la temuda gelosia entre pares i nadons. És més habitual del que es pensa, segons els experts. A més, un de cada deu homes sofreix la depressió postpart masculina després del naixement del nadó, segons l’estudi Sad Dads, publicat per la Universitat de Cornell, a Estats Units. Aquesta patologia pot influir, en conseqüència, en l’aparició d’aquesta gelosia entre pares i nadons.

Complex de Lai

L’impuls irracional de la gelosia pot aparèixer, per tant, en algunes persones insegures en rebre menys atenció per part de les seves parelles (un fet tan normal com inevitable) i percebre’s desplaçades per la nova presència en la família. Alguns especialistes, com el pediatre Carlos González, autor del manual Bésame mucho: cómo criar a tus hijos con amor, anomenen aquesta gelosia entre pares i els seus nadons com a complex de Lai. “La gelosia cap al nadó sorgeix en els pares amb més freqüència que en les mares i respon a un temor irracional per veure’s suplantats pel fill en l’amor de la seva parella”. Però, és comú el complex de Lai? “No hi ha dades concloents per a saber com és de freqüent la gelosia entre pares i nadons, però d’haver-n’hi, n’hi ha”, respon González.

Quan apareix la gelosia

La gelosia entre pares i nadons sol aparèixer durant les primeres setmanes després del naixement. És durant aquests primers mesos quan la mare posa tota l’atenció en el nadó. La inseguretat dels pares recents i el temor de perdre la parella després del naixement del nadó poden ser sentiments intensos aquests primers mesos. Però el més normal és que les emocions es normalitzin amb el pas del temps. Els canvis en la parella després de l’arribada del nadó són molt forts al començament, però no seran duradors.

Claus per a frenar la gelosia entre pares i nadons
  • El repartiment de tasques i implicar-se en la criança del nadó són clau per a evitar la gelosia entre els pares i els nadons. Aquestes enveges es poden resoldre si l’home s’implica tant com pugui en la cura i la criança del nen. D’oportunitats, no en falten, ja que cal banyar el nadó, vestir-lo, canviar-li els bolquers, passejar-lo… A més de les tasques habituals de la casa, entre les quals s’inclouen la cuina, la neteja, etc.
  • Cuidar la comunicació de la parella és una pauta per a evitar la gelosia poc saludable cap al nadó. En aquest sentit, és important dialogar molt i de la manera més oberta, poder expressar les sensacions i necessitats. I evitar la temptació de jutjar o de sentir temor de ser jutjats.
  • Afecte, afecte i afecte cap a la parella. L’amor ofert en dosis generoses és una recepta per a evitar la gelosia entre pares i nadons. Cal fer un esforç per expressar aquest amor. L’arribada d’un nadó suposa molt d’esforç, i l’atenció es bolca en el nounat. Però això no és raó per a oblidar-se de la parella.
  • Paciència. La serenitat sempre és una bona companya. Cal tractar de mantenir la calma i no perdre els nervis. Després de l’arribada del nadó, la parella necessita funcionar com un equip.