Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els gestos de solidaritat en matèria alimentària : Solidaritat alimentària: tres de cada quatre enquestats l'han promogut en l'últim any

El gest més comú ha estat donar aliments (un 63% ho confirma així) i gran part d'aquests s'han destinat a Bancs d'Aliments

/imgs/20140401/Solidaridad1.jpg
Al nostre país, gairebé 13 milions de persones es troben en risc de pobresa o exclusió social segons un informe recent de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa. El concepte de pobresa conté, abans de res, privació. Les persones considerades pobres ho són perquè no tenen prou ingressos, aliments, un sostre, atenció sanitària, accés a l’educació… En vista d’aquesta situació, la solidaritat de cada ciutadà es fa cada vegada més necessària, especialment aquella destinada a cobrir el més bàsic, com és el fet d’alimentar-se.

En aquest moment d’empobriment creixent, EROSKI CONSUMER ha volgut saber si la població espanyola està sent solidària en aquest sentit. Per dur-ho a terme, va consultar durant el mes de març 1.050 persones originàries de 9 comunitats autònomes: Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i el País Basc.

Com es va fer?

Tots els entrevistats s’encarregaven de les necessitats relacionades amb l’alimentació de la casa: anar a comprar, dissenyar els menús, cuinar… El 69% dels enquestats eren dones i tenien una edat mitjana de 56 anys. Per grups d’edat, un 47% tenien entre 45 i 64 anys, el 34% més de 64 anys i el 16% entre 25 i 44 anys. Amb prou feines un 3% tenia entre 18 i 24 anys. En l’actualitat, un 38% del total d’entrevistats són jubilats o pensionistes i un altre 37% treballa. El 12% no estudia, treballa ni busca feina de manera activa; un altre 10% està aturat però sí que busca activament un treball i només un 3% és estudiant. Finalment, la majoria dels enquestats pertanyia a una casa formada per una parella d’adults o un adult amb fills.

Solidaritat en temps difícils

Som solidaris de naixement. El nostre cervell guarda la informació que determina la capacitat de voler ajudar els altres i, la resta, s’aprèn amb els anys. De l’estudi es desprèn que els gestos de solidaritat alimentària (donar aliments, ajudar un familiar en el pagament del cistell de la compra, lliurar menjar a amics…) són abundants entre els consumidors enquestats. I és que el 77% de les persones entrevistades va fer en l’últim any algun acte solidari en aquest sentit.

Segons les conclusions de l’estudi, el retrat de la persona solidària és el d’una dona (el 80% de les enquestades es van comprometre, enfront del 72% dels homes), de 45 a 64 anys (el 82%), majoritàriament de Catalunya (també el 82%), amb treball (un 83%) i pertanyent a una família amb parella i sense fills (el 80%).

Així i tot, en tots els col.lectius, classificats per sexe, edat, comunitat autònoma, ocupació i tipus de família, més del 65% van tenir un gest solidari l’últim any. Les proporcions més baixes es van trobar entre estudiants i els enquestats més joves, entre 18 i 24 anys (en tots dos casos, un 55% d’ells van dir que havien tingut un gest solidari).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions