Els productes “light” no són el que pensem

El mercat és ple de productes que es presenten com a més lleugers i saludables perquè aporten menys greixos, sucres o sal. Darrere d’aquests reclams s’amaga molta confusió i falses creences que ens fan pensar que aquests aliments ens ajudaran a perdre pes.
1 Abril de 2023

Els productes “light” no són el que pensem

Solem pensar que els productes light tenen poc de greix i poques calories, que no engreixen i fins i tot que són més saludables que les versions convencionals corresponents. Aquestes idees es deuen sobretot al fet que els greixos i les calories encara són al punt de mira de moltes persones preocupades pel pes i per la salut, generalment perquè segueixen convençudes que els greixos “engreixen” i que són “dolents per al cor”. Però la realitat és bastant més complexa.

No és el mateix obtenir 14 grams de greixos o 250 kcal a partir d’un dònut de xocolata que fer-ho a partir d’un grapat d’ametlles. El primer està compost per ingredients de mala qualitat nutricional, com ara farines refinades i greixos poc recomanables (com el de palma), i no aporta nutrients d’interès, mentre que amb les ametlles passa el contrari. És a dir, no totes les calories ni tots els greixos són iguals. A més, la salut i el pes corporal no es redueixen a qüestions tan simples com sumar calories o menjar menys greixos, un nutrient que és imprescindible per al funcionament correcte de l’organisme.

El “boom” dels productes lleugers

Encara costa que aquests missatges arribin a la majoria de la població i no és estrany, perquè les recomanacions dietètiques han posat el focus sobre els greixos i les calories durant dècades. Això va determinar la formulació i la promoció de molts productes, com ara galetes, magdalenes o salses, que van començar a tenir versions amb aportacions reduïdes d’aquests dos elements. Es podien identificar amb facilitat, perquè tenien envasos amb colors clars (generalment, blau cel), lletres estilitzades i declaracions en lletres grans com ara “light”, “lleuger” o “sense”.

Aquests productes encara sobreviuen avui, però al llarg de les últimes dues dècades el panorama ha anat canviant. Durant aquest temps, l’atenció que abans rebien els greixos s’ha centrat en el sucre i els termes “light”, “lleuger” o “sense” han estat desplaçats per d’altres com “zero” o “0%”. No totes aquestes declaracions signifiquen el mateix, però com a consumidors sovint les fiquem al mateix sac i interpretem que els productes que les porten tenen característiques semblants: baixes aportacions de greixos, sucres o calories, que traduïm en la idea que no engreixen.

Totes aquestes declaracions les podem trobar principalment en productes la versió convencional dels quals destaca per contenir una important quantitat de greixos o de sucres i que, per aquest fet, solen aportar també una quantitat notable de calories: llets fermentades (tipus iogurt), postres làcties, galetes, brioixeria, salses, melmelades, begudes (refrescos, nèctars, batuts), xocolates… Tampoc hem d’oblidar els productes amb un alt contingut de sal, en els quals aquest tipus de declaracions també són habituals: pernil curat, tonyina en conserva, patates xips, olives…

Però són millors?

Els missatges “light”, “lleuger”, “reduït en”, “0%” i altres per l’estil no són declaracions de salut, sinó declaracions nutricionals. És a dir, fan referència a la composició nutricional del producte, no als efectes potencials que té sobre la salut. Es refereixen concretament al fet que l’aliment té una quantitat reduïda o nul·la d’algun nutrient o de calories, segons el cas.

  • Menys calories? La reducció de greix pot fer que el producte assaciï menys i tingui menys sabor, de manera que pot ser que necessitem menjar-ne més quantitat per a satisfer la gana. Per compensar aquesta pèrdua de sabor, habitualment es fan canvis en la formulació del producte, de manera que en moltes versions lleugeres trobem més quantitat de sucre o sal que en les convencionals
  • Menys greix? La reducció de greix a vegades implica canvis en la formulació dels productes, de manera que sovint podem trobar-ne versions lleugeres amb més quantitat de sucre o de sal que les convencionals. La reducció de greix pot fer que el producte assaciï menys i tingui menys sabor, de manera que vulguem o necessitem menjar més quantitat per a satisfer la gana.
  • Menys sucre? Els productes sense sucre normalment tenen alguns avantatges enfront de les versions convencionals corresponents. Per exemple, no provoquen càries –o ho fan amb menys intensitat– i generalment aporten menys calories. També podrien tenir un millor efecte metabòlic. Però cal considerar uns matisos importants, com els efectes indesitjables que poden tenir els edulcorants sobre la microbiota intestinal o sobre el nostre patró alimentari, ja que fan que ens acostumem als sabors molt dolços. Hi ha altres productes en els quals no s’utilitzen sucres ni edulcorants, sinó que el sabor dolç s’aconsegueix afegint-hi ingredients com ara mel, sucs de fruites, dàtils o altres fruites dessecades, entre d’altres. Si aquests ingredients s’utilitzen amb aquesta finalitat, per les propietats edulcorants, no s’hi pot incloure la declaració “sense sucres afegits”. I el sucre que aporten és equiparable al sucre afegit.
  • Menys sal? Els productes que anuncien menys sal en tenen un contingut més baix que els convencionals, però en molts casos continua sent una quantitat considerable. A més, per substituir la sal a vegades es fa servir clorur potàssic, un compost que resulta perjudicial per a persones amb problemes renals.

Oblidar-se dels reclams

Reduir el contingut d’algun d’aquests elements pot tenir avantatges en alguns casos, però en la majoria els productes continuaran sent poc recomanables. De fet, no està científicament confirmat que els aliments i productes light ajudin a aprimar, segons Nutrimèdia, un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra i Cochrane. Encara més, alguns estudis, com el que han publicat investigadors de la Universitat d’Oxford al Journal of Consumer Research, asseguren que les persones que prenen productes light en consumeixen quantitats més grans i amb més freqüència, pel fet, entre altre raons, que assacien menys i aporten menys sabor. És a dir, aquests productes no són necessàriament “millors per a la salut” i poden arribar a provocar un augment de pes.

Així doncs, no hem de centrar la dieta en aquests reclams, sinó en els aliments en conjunt: és preferible un tomàquet “sense etiquetes” que unes galetes “light”. També convé no centrar l’atenció sobre les calories o el pes corporal, sinó fer-ho sobre el conjunt de la dieta i els hàbits.