Sota la lupa

Analitzem l’etiqueta d’un greix per untar que indica que redueix el colesterol.
1 Abril de 2023

PROACTIVE ORIGINAL

Encara que ho sembli, aquest greix vegetal per untar no és una margarina. Es tracta d’un greix vegetal per untar que destaca per la capacitat de reduir el colesterol. Però aquest efecte disminueix el risc de sofrir una malaltia cardiovascular? Analitzem si és un producte que interessa incloure en la dieta o no.

Quant de colesterol es redueix?

L’envàs indica que aquest producte “redueix colesterol de forma 100% natural”. Aquest efecte es deu exclusivament a la presència d’esterols vegetals. Tal com obliga la normativa, l’etiqueta especifica que el consum diari d’1,5 g a 2,4 g d’aquests compostos pot reduir el colesterol entre un 7% i un 10% en unes 2-3 setmanes. Per a aconseguir aquesta xifra, se n’han de consumir 30 g diaris (dues porcions individuals de les que se serveixen en cafeteries), ja que conté 0,54 g d’esterols per cada 10 g. Això suposa que per a una persona amb nivells de colesterol total de 250 mg/dl, al cap de 2-3 setmanes els seus valors de colesterol hauran descendit a 225-232 mg/dl. Però reduir el colesterol no significa que aquest producte disminueixi el risc cardiovascular. Per això, està obligat a indicar, com així fa, que “la malaltia cardiovascular és multifactorial, per la qual cosa pot necessitar millorar més d’un factor per a reduir el risc”. Segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN), en el nostre context l’oli d’oliva verge és l’únic greix que sí que ha demostrat l’eficàcia en la reducció d’aquest risc.

Per què no és una margarina?

Encara que per la forma i l’envàs que té es pot confondre amb una margarina, no ho és. Com indica abans de la llista d’ingredients, es tracta d’una matèria grassa vegetal per untar. Tot i que sí que compleix els requisits de composició per a ser una margarina, és a dir, un producte obtingut a partir de matèria grassa d’origen vegetal i/o animal, no compleix els requisits sobre el percentatge de greix. La margarina ha de tenir entre un 80% i 90% de greix; la margarina tres quarts, entre un 60% i 62%, i la semimargarina, entre un 39% i un 41%. Aquest producte té un 35% de greix.

Un producte vegà amb traces de llet?

L’etiqueta vegana de V-label és una certificació que identifica els productes que no fan servir ingredients d’origen animal. Sobre les possibles traces de llet declarades en l’etiqueta, aquesta certificació determina que, sempre que contingui menys d’un 0,1% de llet o que, en cas que sigui superior, l’empresa hagi pres mesures per a evitar la contaminació, pot portar el segell. Tanmateix, per al consumidor que no conegui aquest segell pot resultar una informació confusa, ja que declara ser 100% vegetal i, alhora, poder contenir traces de llet.

Conclusió

Tot i que els esterols vegetals han provat reduir el colesterol en sang, això no és suficient per a reduir el risc cardiovascular. L’oli d’oliva verge sí que ha provat aquest efecte. Aquest greix per untar en llesca és un 82% més car que el preu mitjà d’una ració d’oli d’oliva verge extra que s’utilitzi per a la mateixa finalitat.