Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer la situació de la fam al món i com afecta els nens : Una de cada nou persones al nostre planeta passa gana

795 milions de persones al món no disposen d'aliments suficients per a portar una vida saludable i activa, 216 milions menys que el 1990

La fam dels països en desenvolupament

En desenvolupament

La gran majoria de persones que passen gana al món viuen en països en desenvolupament; és a dir, en aquells llocs amb una esperança de vida més baixa, una menor educació i menys diners, però amb una taxa de creixement superior als països desenvolupats. Concretament, es calcula que en aquestes zones hi ha al voltant de 780 milions de persones subalimentades, el 13% de la població mundial.

Així i tot, un total de 72 països dels 129 considerats en desenvolupament (i que han estat objecte de seguiment) han reduït a la meitat la proporció de les persones amb gana entre 1990 i 2015 (compleixen l’objectiu ODM) i 29 d’aquests també el nombre total (satisfan l’objectiu CMA).

Segons l’estudi de FAO, FIDA i WFP, la major part d’aquests van gaudir de condicions polítiques estables i creixement econòmic, que habitualment anaven acompanyats de polítiques de protecció social dirigides als grups vulnerables de la població.

Àsia

Àsia és el continent on habita la major quantitat de persones amb gana del món. En total, 512 milions de persones, és a dir, dos terços del total de persones subalimentades (795 milions). En concret, la regió asiàtica més afectada en termes absoluts és Àsia meridional (Afganistan, Bangladesh, Índia, Iran, Maldives, Nepal, Pakistan i Sri Lanka), amb 281 milions de persones que pateixen fam, és a dir, un 35% del total mundial.

En aquesta zona, Índia marca un punt d’inflexió, ja que ella sola congrega prop de 195 milions de persones subalimentades, un 25% del total al món. Així i tot, la prevalença al país ha millorat i ha passat d’un 24% el 1990 al 15% de persones subalimentades de l’actualitat.

Segons l’informe de la FAO, FIDA i el Programa Mundial d’Aliments, aquest petit progrés es deu a l’escassa influència de l’encariment mundial dels aliments en els preus nacionals del país i els resultats positius d’un programa ampliat de distribució d’aliments. Però també indiquen que “el major creixement econòmic no s’ha traduït plenament en un augment del consum d’aliments, i menys encara en una millora de les dietes en conjunt, fet que podria indicar que les persones pobres afectades per la fam no han aconseguit beneficiar-se massa del creixement general”.

Àfrica

Amb tot, si es deixen d’una banda els termes absoluts, és Àfrica on hi ha una prevalença més alta de població amb gana: una de cada cinc persones hi presenta desnutrició. El cas més preocupant és el de l’Àfrica subsahariana. En aquesta regió, en 25 anys, el nombre de persones amb desnutrició ha augmentat en 44 milions (ara en són 220 milions). Per tant, en l’actualitat, la proporció de persones subalimentades allà se situa en prop d’una de cada quatre.

Per a l’ONU, la FAO i la FIDA, en aquesta regió, “la lentitud de l’avanç en la lluita contra la fam al llarg dels anys resulta especialment preocupant”. I enumeren tres factors que impedeixen reduir el nombre de persones subalimentades en aquella zona: l’encariment dels aliments, les sequeres i la inestabilitat política d’alguns països.

Nous compromisos

Al setembre, es va celebrar la Cimera de les Nacions Unides sobre l’Agenda de Desenvolupament Sostenible de 2015. Allà, 193 líders mundials es van comprometre a aconseguir 17 objectius per a assolir tres metes els pròxims 15 anys: posar fi a la pobresa extrema, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i solucionar el canvi climàtic. Propòsits que hauran d’aconseguir tots els països.

Nens desnodrits i amb problemes de creixement

/imgs/20151101/sandia.jpg

Els nens són especialment vulnerables a la fam. Segons Mans Unides, els nens subnodrits no creixen de forma tan ràpida com els nens saludables i, mentalment, poden desenvolupar-se més a poc a poc. A més, l’organització recorda que la fam constant afebleix el sistema immunològic i els fa més vulnerables a malalties i infeccions.

Les organitzacions humanitàries calculen que la nutrició deficient causa gairebé la meitat de les defuncions en nens menors de cinc anys (3,1 milions de nens a l’any i prop de 8.500 al dia). També que un de cada quatre menors al món pateix retard en el creixement (als països en desenvolupament, aquesta proporció es pot elevar a un de cada tres).

A més, Unicef estima que el 20% dels nens més pobres del món tenen al voltant del doble de probabilitats que el 20% dels més rics de sofrir retard en el creixement a causa de la mala alimentació, i de morir abans del seu cinquè aniversari.

Finalment, per complementar aquesta amalgama de xifres impactants, segons el Programa Mundial d’Aliments, 66 milions de nens en edat escolar primària assisteixen a classes amb gana als països en desenvolupament. Encara més, calculen que només a Àfrica n’hi ha 23 milions.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions