Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta a 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els gestos de solidaritat en matèria alimentària : Solidaritat alimentària: tres de cada quatre enquestats l'han promogut en l'últim any

El gest més comú ha estat donar aliments (un 63% ho confirma així) i gran part d'aquests s'han destinat a Bancs d'Aliments

Amics, família, desconeguts... A qui ajudem?

Ajuda a familiars: especialment als fills

Només un 16% dels enquestats va dir que havia ajudat algun familiar amb necessitats alimentàries l’últim any. Ho van admetre especialment a les Illes Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana (en totes, entorn del 23% dels enquestats allà).

Generalment, l’ajuda sol anar a parar als fills. De les 173 persones que van dir que havien fet aquest gest solidari, el 46% apuntava que l’ajuda era per a fills, el 27% per a germans, el 15% per a cosins i el 14% per a nebots.

Aquesta ajuda tenia diferents cares: un 57% deia que comprava aliments, un 31% posava un plat més a casa, un altre 22% cuinava els aliments i els lliurava a la persona en qüestió i un 25% els donava diners destinats a cobrir part del pressupost en alimentació. Aquest tipus d’actes són habituals, ja que un 97% de les persones que els porten a terme diuen que ho han fet més d’una ocasió: el 45%, diverses vegades al mes, el 25% una vegada al mes i el 30% amb una freqüència més baixa.

I a quant puja aquest gest solidari? Els que compren aliments als familiars desemborsen una mitjana de 60 euros al mes, els que cuinen els aliments i els lliuren gasten 53 euros de mitjana i posar un plat més a casa representa 28 euros de mitjana. D’altra banda, els que han fet aportacions econòmiques (43 persones en total) diuen que han donat una mitjana de 240 euros.

Ajuda entre amics

Tres de cada deu entrevistats van assegurar que havien ajudat persones que no pertanyien a la seva família. El més habitual era ajudar persones totalment desconegudes (un 50% així ho va reconèixer). Tot i això, uns altres també van ajudar persones amb les quals els unia algun tipus de relació: el 24% a coneguts, el 16% a amics, el 14% a veïns i un 1% a companys de feina.

La forma de fer-ho era principalment comprant aliments (el 69%) i fent una aportació econòmica (el 20%, especialment entre els balears i catalans entrevistats, un 46% d’ells així ho feia).

Aquests gestos de solidaritat no es donen de manera fortuïta, sinó que el 83% dels entrevistats assegura haver-los fet més d’una vegada: un 24% diverses vegades al mes, un 17% una vegada al mes i un 59% amb menys freqüència (diverses vegades a l’any).

Els qui compren aliments per a persones que no pertanyen la seva família es van gastar l’última vegada una mitjana de 26 euros, i els qui van fer una aportació econòmica, 64 euros de mitjana.

Els voluntaris

A Espanya, els voluntaris formen una família de cinc milions de persones. S’encarreguen de repartir menjar, productes d’higiene o material escolar, atenen famílies en risc d’exclusió social (amb atenció especial al col.lectiu infantil), ajuden els alumnes amb classes de suport escolar i col.laboren amb associacions de discapacitats, entre moltes altres tasques.

En matèria d’alimentació, només un 4% dels entrevistats per EROSKI CONSUMER van dir que eren cooperants en iniciatives on el menjar és l’objectiu principal. Les comunitats on es van trobar més voluntaris d’aquesta mena van ser la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i Navarra (entorn del 7%).

Aquestes 42 persones fan tasques de recollida, organització i repartiment d’aliments de manera habitual (així ho va dir el 76%) i l’última cooperació, la van dur a terme fa entre 2 i 6 mesos en una ONG (generalment Creu Roja o Càritas, encara que també van esmentar Metges sense fronteres i Emaús) o un altre tipus d’organitzacions (com l’Església o una residència d’ancians).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions