Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzada la neteja diària de 30 carrers en 10 ciutats del país : Residus al terra i mobiliari urbà brut en un de cada quatre carrers analitzats

Tots se situaven a la Corunya, Bilbao i Sevilla i la majoria dels residus eren burilles de cigarreta, papers o plàstics

Senyals bruts i edificis amb pintades

/imgs/20130901/residuos5.jpg
La resta del mobiliari urbà trobat durant els 6 passejos efectuats ens cada carrer també presentava algunes deficiències: especialment, brutícia i pintades. La brutícia afectava sobretot els senyals i els escocells dels arbres (lloc on s’encaixen) i es repetia en un de cada quatre carrers en cada visita. Les pintades es van observar als edificis i les façanes de gairebé la meitat dels carrers examinats en cada exploració.

Per tipus de via, la brutícia dels escocells dels arbres i els senyals era més freqüent en l’eixample i extraradi, mentre que les pintades als edificis o les façanes es van veure amb més assiduïtat (en tres de cada cinc carrers en cada visita) també a l’extraradi.

Finalment, en cap moment no es va percebre pols suspesa en els 30 carrers seleccionats per a l’estudi durant les inspeccions efectuades. Encara més, pràcticament no es van percebre males olors, només en tres casos i sempre a l’extraradi. En concret, es van apreciar el dilluns a la tarda al carrer de la Sierra de Aralar de Sant Sebastià (per la marea baixa), el dijous al matí a l’avinguda de Gaspar Aguilar de València (pels orins de gos) i el dissabte a la tarda al carrer del General Sanjurjo de la Corunya (la desprenia un contenidor de residus orgànics).

Més consciència, menys brutícia

/imgs/20130901/residuos6.jpg
Per a qualsevol ciutadà, la neteja urbana i la recollida de residus urbans és una prestació bàsica i necessària. Per això, exigeix a les administracions públiques certs nivells de qualitat a l’hora de proporcionar aquest servei. Però els mateixos ciutadans que exigeixen també tenen uns deures per complir. I és que perduren els comportaments incívics entre els ciutadans. Aquest mateix ciutadà que demana a les administracions públiques també ha d’estar conscienciat i educat.

Tan sols es van observar in situ conductes incíviques en un 8% dels carrers examinats durant les exploracions. No obstant això, és evident que la major part dels residus detectats es deuen a comportaments incívics dels ciutadans que viuen i transiten pels trams examinats: un gran exemple són els excrements d’animals i les escombraries col.locades fora de papereres i contenidors.

En concret, durant l’observació es van presenciar els comportaments incívics següents: llençar a terra burilles de cigarretes, papers, clofolles de pipes i bosses de plàstic, deixar les escombraries al costat d’un pal de senyal i escopir.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions