Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Diferències mínimes en preu i qualitat

/imgs/20031101/analisisb01.jpg S'han analitzat sis llums fluorescents compactes (també anomenats de baix consum), que costen des dels 16,50 euros d'Osram Dulux Longlife fins als 3,25 euros de Cegasa. Aquesta diferència abismal de preu no resulta tan voluminosa si es té en compte que, després de dotze anys d'ús discontinu (15.000 hores), el cost total (bombetes substituïdes en aquests dotze anys més l'energia consumida) resulta molt semblant en tots els casos: Cegasa és de nou la més barata (27,59 euros als dotze anys) i Sylvania Mini-lynx Economy la més cara (30,67 euros als dotze anys). És a dir, la diferència total de despesa entre la més cara i la més barata després de dotze anys d'ús a penes arriba als tres euros. La millor relació qualitat-preu resulta la més barata, Cegasa, per ser la que menys electricitat consumeix i la que ofereix un major rendiment.

Aquests sis bombetes duren de mitjana 7.500 hores (uns sis anys en ús discontinu), aspecte que unit al seu baix consum elèctric fa que compensin el major desembossament inicial que representen enfront de les convencionals (les incandescents). Aquests llums fluorescents compactes tenen una mida semblant als incandescents, i, com ocorre en els tubs fluorescents, generen la llum per les reaccions químiques que produeix una mescla de gasos en el seu interior.

Envelliment prematur

Un dels paràmetres en què les bombetes van ser més diferents va ser en el seu cicle de vida mitjà nominal, això és, en les hores que poden arribar a estar enceses. Cegasa és la que pitjor se'n surt en aquest apartat, amb 3.000 hores. Sylvania i Philips n'ofereixen el doble (6.000 hores), i General Electric, un terç més (8.000 hores). Osram, la més cara, destaca per oferir el major període de vida, notablement superior a la resta, amb 15.000 hores d'emissió de llum (que quintuplica la durada de Cegasa). Electro DH no va ressenyar en l'etiquetatge aquesta dada, per la qual cosa va quedar al marge d'aquest mesurament.

Per a avaluar l'envelliment de cada bombeta, es van sotmetre a 360 cicles de dues hores d'encesa i deu minuts d'apagada, a una temperatura entre 38 i 42 graus centígrads. Aquesta temperatura elevada accelera el procés de desgast i fa que els llums envelleixin prematurament. Abans i després de la prova es va mesurar el flux lluminós de cada bombeta, per a esbrinar el percentatge de pèrdua de llum causat per l'envelliment. Tots els resultats van ser positius, si bé Philips va demostrar ser la millor en aquest apartat, perquè la seva emissió de llum va minvar només un 1,7%. Sylvania (5,5%) i Cegasa (5,4%) van ser les que van envellir pitjor.

Seguretat

Les indicacions escrites en els sis llums van ser llegibles i indelebles. També es va mesurar la resistència a l'aïllament de les parts conductores i del material aïllant, així com la rigidesa dielèctrica (l'aïllament entre les diferents parts del producte) que mostraven, proves que totes les mostres van superar. El material aïllant va demostrar ser prou resistent a la calor.

Les bombetes van ser sotmeses a un fil incandescent durant trenta segons; així, es va poder mesurar la resistència a la ignició i a la propagació del foc dels materials no metàl·lics i a les parts que formen el recobriment de la bombeta. En cap llum no va aparèixer foc o fum, ni s'hi van produir danys ni escalfament per damunt dels límits que estableix la norma. Els llums van ser escalfats de nou per a comprovar que l'increment de temperatura en el casquet no excedís el valor màxim que estableix la norma. En aquest examen, igual que en els altres, els resultats van ser satisfactoris.

Característiques tècniques i prestacions

Totes les bombetes afirmen en l'etiquetatge que consumeixen una potència elèctrica d'11 vats, però les de Philips (10,9 vats), Electro DH (10,2 vats) i Cegasa (9,4 vats) ofereixen fins i tot un consum menor. En Sylvania, Osram i General Electric la potència indicada (11 vats) i la real són idèntiques.

Abans de mesurar el flux lluminós de les bombetes es van sotmetre a un envelliment de cent hores (dues hores i mitja d'encesa per cada deu minuts d'apagada, vuit vegades al dia). Després d'aquest pas previ, totes van superar la prova, encara que amb diferències notables: Osram (599 lúmens) i General Electric (577 lúmens) van emetre menys llum dels 600 lúmens que indicaven en l'etiquetatge (aquest mesurament té un error possible de 30 lúmens, per excés o per defecte, per la qual cosa no poden ser mal valorades en aquest apartat). La resta va estar per damunt del que publicita: Sylvania (609 lúmens) i Philips (665 lúmens) es van situar per damunt dels 600 lúmens indicats i Cegasa, amb 585 lúmens, va superar els 550 lúmens indicats. Un lumen és la unitat de mesura de la llum, i equival a la lluminositat d'una espelma en condicions ideals.

El rendiment de cada bombeta indica el flux lluminós que ofereix en relació amb la potència consumida. Com més alt sigui el seu rendiment, més llum serà capaç d'emetre amb menys consum elèctric. Els llums amb un rendiment més alt són Cegasa i Philips (62,2 i 61, respectivament), i els menys rendibles, encara que amb uns resultats satisfactoris, són General Electric i Osram (52,5 i 54,5, respectivament). En qualsevol cas, tots han demostrat que estan dins del grup A (màxima eficiència energètica), d'una escala que abraça de la 'A' a la 'G'.

La despesa total d'aquestes bombetes està determinada per tres factors: el preu de la mateixa bombeta, la durada mitjana i la despesa elèctrica que comporta. S'ha triat un període de 15.000 hores (12 anys en funcionament discontinu) per a mesurar el nombre de vegades que caldria reposar el llum, i sumar-li l'electricitat consumida (pressuposant un preu per quilovat/hora de 0,080401 euros) per a poder comparar així, de forma més precisa, els costos totals. Cegasa resulta la més econòmica després de dotze anys (27,59 euros) encara que és la que requereix substituir més vegades la bombeta (cinc vegades). Les de Sylvania i Philips només han de ser substituïdes tres vegades, però tot i que el seu cost per unitat no és dels més alts (5,80 euros i 5,77 euros, respectivament), els seus costos totals (30,67 euros i 30,46 euros) resulten els més elevats pel seu alt consum elèctric. Osram (16,50 euros/unitat) i General Electric (8,25 euros/unitat) són les més cares, però com que resulten ser les més duradores (15.000 hores i 8.000 hores), la seva despesa final és de 29,77 euros No és possible calcular el cost total d'Electro DH, ja que no indica en l'etiquetatge el seu cicle de vida mitjà nominal.

Etiquetatge

Tots els etiquetatges són correctes, a excepció de dos: Electro DH no va indicar ni el flux de lluminositat (la intensitat de la llum) ni el cicle de vida mitjà nominal (és a dir, quant dura), i Sylvania no va indicar l'adreça del fabricant. L'etiquetatge d'Electro DH tampoc no inclou el "contenidor ratllat" (que no és obligatori i sí que està present en la resta de bombetes), que revela que cal llançar la bombeta en un contenidor apropiat per al reciclatge posterior, i no fer-ho juntament amb les escombraries convencionals. El problema és que a hores d'ara a penes hi ha punts nets on recullin bombetes (un residu catalogat com a perillós), per la qual cosa l'usuari conscienciat no té més opció que trobar-ne un que sí que n'admeti, o emmagatzemar-les fins que n'instal·lin un prop d'ell.

Tipus de bombetes

124 anys després que Thomas Alva Edison patentés el primer llum elèctric, el mercat ofereix quatre opcions per a triar:

  • Bombetes incandescents: són les més conegudes i usades. Emeten llum quan el corrent elèctric passa per un filament prim que s'escalfa i que es torna incandescent. Durada mitjana: 1.000 hores.
  • Tubs fluorescents: creen una descàrrega de gasos (vapor de mercuri a baixa pressió i una petita quantitat de gas inert) dins d'un tub que emet radiació ultraviolada de baixa intensitat. La radiació impacta sobre un revestiment de fòsfor i fa visible la llum ultraviolada. Aquests llums no s'encenen instantàniament, i "pateixen" amb cada encesa i apagada. Durada mitjana: 8.000 hores
  • Llums halògens: en el seu interior disposen d'un gas halogen que requereix menys quantitat d'energia per a generar llum. Són més cares, però la seva llum és més potent, blanca i nítida i la seva durada és considerablement major que les incandescents. Durada mitjana: 2.000 hores.
  • Llums fluorescents compactes o de baix consum: semblants als tubs fluorescents, però de mida semblant a una bombeta clàssica. Duren més i consumeixen menys que una bombeta convencional. Durada mitjana: 7.500 hores (mitjana d'aquesta comparativa).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions