Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Cal anar amb un advocat a tots els judicis?

En reclamacions de quantitats inferiors a 900 euros, si no s'accepta la sol·licitud d'arbitratge queda la possibilitat d'anar a judici verbal. En la Llei d'Enjudiciament Civil es diu que en aquest cas no cal ni advocat ni procurador, però en tinc alguns dubtes. Si em condemnen a costes, s'exclouran els honoraris dels advocats i els procuradors de l'altra part? Si, per exemple, demando una agència de viatges que és persona jurídica, tampoc l'agència de viatges anirà a judici amb advocat ni procurador?

/imgs/20031101/consultorio01.jpg La Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) assenyala que els litigants han de comparèixer i actuar en el procés per mitjà de procurador i dirigits per un advocat. Aquesta regla general té excepcions, que no prohibeixen la intervenció d'aquests professionals sinó que fan que sigui facultativa. Entre les excepcions referides, la LEC assenyala que no cal advocat ni procurador en els judicis verbals si la quantia de la reclamació no excedeix en 900 euros, sense distingir entre persones físiques i jurídiques. Però han de donar-se els dos pressupostos: que el judici sigui verbal i que la quantia sigui inferior a la xifra citada.

El motiu d'aquesta excepció és que es pressuposa que les reclamacions inferiors a aquesta quantia es deuen a qüestions prou senzilles com perquè el desconeixement del Dret no sigui un inconvenient o un destorb. Alguns professionals del Dret no comparteixen aquest criteri i opinen que la qüestió de fons pot resultar molt complexa encara que es tradueixi en una quantia petita.

Quant a les costes, la LEC diu que quan la intervenció d'advocat i procurador no sigui obligatòria, encara que l'altra part sí que hi pugui anar amb advocat, de la condemna en costes s'exclouran els honoraris. Aquesta és la regla general, però hi ha dues excepcions: que el domicili de la part representada i defesa estigui en un lloc diferent al qual s'ha tramitat la reclamació o que el tribunal apreciï temeritat (mala fe) en la conducta del condemnat (per exemple, si una persona, tot i conèixer que el seu contrari té raó, l'obliga a entaular un litigi judicial per a acceptar després el que li demana). No obstant això, si concorre alguna d'aquestes dues excepcions, el litigant a qui corresponguin les costes dels advocats només està obligat a pagar una quantitat que no excedeixi de la tercera part de la quantia del procés.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions