Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Declaració de la renda : Objectiu: desgravar

Estem a temps d'equilibrar la factura fiscal i pagar un poc menys en la pròxima declaració de la renda

/imgs/20031101/economia01.jpg

Queden dos mesos escassos perquè finalitzi l’any i, per tant, per a preparar la declaració de la renda. El primer pas serà reunir tots els rebuts i factures que justifiquin els béns adquirits el 2003 que siguin rellevants per a la declaració, les plusvàlues aconseguides, els pagaments d’impostos com el de l’habitatge i, sobretot, els documents relatius a productes bancaris com ara comptes d’estalvi-habitatge, plans de pensions o assegurances privades de jubilació.

I més encara quan la reforma del IRPF, en vigor des del passat 1 de gener, preveu una rebaixa d’impostos que afecta casos concrets, com les persones discapacitades i els progenitors de nens i nenes menors de tres anys. De pas, és un bon moment per a fer comptes perquè tenim fins al 31 de desembre per a equilibrar la factura fiscal i pagar menys a hisenda. Com ho hem de fer? Vegem-ne algunes possibilitats, totes compatibles amb la legislació vigent.

En primer lloc, com és sabut, no estan obligats a fer la declaració de la renda les persones solteres amb un salari anual de fins a 7.515 euros, les casades amb cònjuge a càrrec i dos fills que guanyin fins a 13.135 euros i els pensionistes amb cònjuge a càrrec amb un ingrés anual no superior a 10.600 euros.

Habitatge

És l’element al qual la nova llei reconeix un rebaixa fiscal més gran.

 • Compra. Si ha adquirit o vol adquirir una casa al llarg d’aquest any, la quantitat estipulada per a desgravar-se dependrà de la forma escollida per a pagar-la: si es decideix per fer-ho al comptat i dividir el pagament en dues parts, només se’n desgravarà una part enguany i la segona el pròxim. Si, pel contrari, decideix pagar-la al comptat d’una sola vegada o a través d’un crèdit hipotecari, la quantitat màxima que es pot desgravar és de 1.352,28 euros. Al marge d’aquesta quantitat, hi ha les despeses de registre i notaria, que també desgraven.
 • Reforma o conservació. Desgraven només les obres efectuades en la residència habitual que puguin justificar-se: “Aquelles que tenen com a objectiu mantenir l’ús normal de l’habitatge, així com la substitució de béns com la calefacció o l’ascensor”. La quantitat que es pot desgravar és el 15% de la invertida fins a un límit de 9.015,18 euros. Aquestes reformes poden dur-se a terme dins de la casa, en la façana, en el manteniment de canonades, de la teulada, etc. En aquest darrer cas, les despeses s’inclouran com a imports que donen dret a una deducció del 3% en concepte d’amortització de l’immoble. No s’hi inclou el valor del sòl.
 • Lloguer. És una de les novetats de la nova llei, amb la intenció de promoure el lloguer. Qui tingui un habitatge desocupat i el llogui tributarà només pel 50% de la quantia anual cobrada a l’inquilí. Els propietaris de cases que ja estiguessin llogades ho faran pel 75%.
 • Crèdits hipotecaris. Les deduccions més grans es preveuen quan el préstec representi almenys el 50% de l’habitatge i es garanteixi que en els tres primers anys no s’amortitzaran quantitats que superin el 40% del capital. Les deduccions són les següents:
  • Durant els primers dos anys del préstec: el 25% sobre els primers 4.507,59 euros i el 15% sobre la resta fins a un límit de 9.015,18 euros. A partir del tercer any: la deducció és del 20% sobre els primers 4.507,59 euros i del 15% sobre la resta fins a un límit de 9.015,18 euros. Si no s’ha arribat als 9.000 euros, es podria aportar els diners que falten a través d’un crèdit addicional.
  • Al País Basc, la deducció pel pagament d’interessos és del 20 %, que es pot incrementar fins a un 30% per a menors de 35 anys i famílies nombroses, en aquests dos casos independentment de la quantitat pagada. L’únic límit és que aquesta deducció per interessos i la deducció per inversió en habitatge habitual no superi el 60% de la base imposable. I hi ha un límit vitalici, o crèdit fiscal, de manera que en tota la seva vida una persona podrà deduir per inversió en habitatge habitual un màxim de 30.000 euros a Biscaia i Guipúscoa i de 27.045,54 euros a Àlaba. Si una persona adquireix a Biscaia i Guipúscoa un habitatge de més de 200.000 euros o de més de 180.303 euros a Àlaba, la deducció només afectarà aquestes dues quantitats.

Comptes estalvi-habitatge

Encara que es pot deduir el 15% del que hi diposita cada any, la llei obliga a invertir les quantitats aportades en la compra d’una casa en un període no superior a 5 i 6 anys, segons la comunitat autònoma en què es contracti. Una vegada complert el termini, si no es compra l’habitatge es pagaran les deduccions fiscals i els interessos de demora. La quantitat màxima que es pot aportar a un compte estalvi-habitatge és de 9.015,18 euros per declaració.

Al País Basc, el límit que es pot deduir (per un compte estalvi-habitatge) en un any no pot excedir d’un 60% de la base imposable.

Herències

Es regeixen per l’Impost de Successions i Donacions, cedit des de 1997 a les comunitats. Hi ha reduccions de fins al 99% per a hereus directes a Cantàbria i n’hi haurà el 2004 a La Rioja. La Generalitat n’ha aprovat la supressió total per a hereus menors de 21 anys.

Mares treballadores amb fills

Deducció de 1.200 euros per cada fill de fins a tres anys.

Plans de pensions (EPSV al País Basc)

El màxim que es pot aportar en la declaració de la renda és 8.000 euros, més uns altres 1.200 per cada any que tingui el contribuent per sobre dels 52 anys. Per als qui tinguin 65 o més anys, el màxim que hi poden aportar amb dret a deducció és 24.250 euros.

País Basc i Navarra: novetats en el IRPF

Al País Basc:

 • Augmenten les deduccions per descendent: l’increment per a menors de 3 anys s’aplica fins als 6 anys, i és de 250 euros per fill. La deducció per ascendent s’aplicarà a més quan visqui en una residència i el contribuent col·labori en el pagament. Les quantitats que es poden deduir són 200 euros per a majors de 65 anys i 400 per a majors de 75 anys.
 • La deducció per lloguer se simplifica: 25% amb el límit de 1.500 euros anuals per a menors de 35 anys i famílies nombroses i 20% amb el límit de 1.200 euros anuals per a majors de 35 anys.
 • El compte habitatge s’amplia a 6 anys, encara que els diners del compte es poden retirar si es reposen abans del 31 de desembre.

A Navarra:

 • S’incrementa el mínim per descendent a partir del tercer fill. Amb menors de 3 anys, la reducció és de 1.200 euros.
 • La deducció per comprar un habitatge habitual és del 18% per a famílies amb dos fills i del 30% per a famílies nombroses.
 • Es crea una nova deducció de fins a 900 euros per als qui perceben pensions de viduïtat inferiors a 2.700 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

 •  No hi ha cap pàgina anterior
 • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions