Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Funeràries : Fins i tot els funerals més econòmics surten cars

Enormes diferències de preus entre les diverses ciutats i fins i tot entre les funeràries d'una mateixa ciutat

/imgs/20031101/tema01.jpg
Les hores i els dies que segueixen una defunció resulten particularment difícils i emotius per a l’entorn més pròxim a la persona morta. L’eficiència i la rapidesa amb què les funeràries efectuen totes les gestions relacionades amb la defunció permeten a la família concentrar-se a suportar amb enteresa el dol, adoptar les decisions pràctiques relacionades amb aquesta mort i atendre els parents i amics. Però hi ha un aspecte, l’econòmic que, fins i tot en aquests moments tan dolorosos no pot ser deixat de banda. Organitzar uns funerals, o el que és el mateix, contractar els serveis d’una funerària, representa una despesa important que pot desequilibrar l’economia domèstica de moltes famílies. CONSUMER ha estudiat i ha comparat les tarifes d’un centenar de funeràries de 13 ciutats i les províncies respectives en tot el país, i ho ha fet -atès que el servei que es presta és, en general, més que digne- establint un supòsit: el sepeli més econòmic en cada funerària, que inclou el fèretre més barat, el condicionament sanitari del cadàver, el seu trasllat amb cotxe fúnebre, el servei religiós més comú, una corona de flors modesta, les despeses de gestió i tramitació de l’expedient, el certificat de defunció, l’esquela més habitual en el diari de major difusió de la província i la taxa d’inhumació.

Quasi 1.500 euros de mitjana, un 54% més que fa cinc anys

La primera conclusió és que fins i tot uns funerals modestos representa una despesa abundant: els del supòsit de CONSUMER arriben, a Espanya, a una mitjana de 1.449 euros. Aquesta xifra voluminosa representa, a més, un encariment del 54% en els últims cinc anys, ja que al novembre de 1998 un informe d’aquesta revista amb un supòsit quasi idèntic (si bé algunes de les ciutats estudiades eren diferents) concloïa que el cost mitjà d’un sepeli modest en el nostre país era de 156.000 pessetes, és a dir, 940 euros. Si tenim en compte que el IPC s’ha apujat en aquests cinc anys el 17,1%, es comprova que les tarifes dels serveis funeraris s’han apujat més del triple que el cost mitjà de la vida.

També cal destacar que les diferències en el desembossament que comporten uns funerals són enormes, i ho són tant si es comparen les tarifes mitjanes de cada ciutat i província (en el nostre país, dues de cada tres funeràries es troben instal·lades fora de les capitals) com si la comparació s’estableix entre les funeràries d’una mateixa ciutat o província. La província més cara -sempre parlant dels funerals més econòmics- és Madrid, on aquest sepeli costa de mitjana 1.808 euros, mentre que la més barata és Barcelona (cap funerària de la capital es va avenir a donar informació a aquesta revista, per la qual cosa aquesta dada només representa les que estan situades fora de la ciutat comtal), amb 880 euros de mitjana. Les províncies següents amb funerals més cars són Múrcia (1.672 euros), Alacant(1.664 euros), Àlaba (1.615 euros) i València (1.610 euros). Entre les més barates, a més de Barcelona, figuren Cantàbria (978 euros), Navarra (1.127 euros) i Màlaga (1.199 euros).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions