Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades més de 1.100 persones que pateixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries : Desconfiança i inseguretat entre al·lèrgics i intolerants alimentaris

Un de cada quatre pensa que els productes no s'etiqueten adequadament i més de la meitat creu que els establiments hostalers no prenen les precaucions necessàries

/imgs/20130501/tema1.jpg
Menjar és un acte plaent. En canvi, per a algunes persones pot arribar a convertir-se en un acte desagradable i fins i tot perillós. Són els al·lèrgics i els intolerants als aliments. Encara que és difícil concretar el nombre exacte de persones que pateixen aquestes malalties, els experts asseguren que en els últims 15 anys els casos s’han duplicat.

De fet, avui dia es reconeix que les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries són una qüestió fonamental en la seguretat i la indústria alimentària. Per aquest motiu, EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer quines són les dificultats que troba aquest col·lectiu en la seva rutina diària a l’hora de fer la compra i quan surten a menjar fora de casa. Per dur-ho a terme, la revista va entrevistar entre el final de març i la primeria d’abril més de 1.100 persones que tenien una de les dues malalties o que tenien al seu càrrec familiars que les patien. Tots procedien de 17 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Illes Balears, La Rioja, Múrcia, Navarra i País Basc. Un 88% d’ells patia alguna al.lèrgia o intolerància alimentària (o les dues), mentre que la resta tenia alguna persona al seu càrrec amb alguna de les dues malalties.

Retrat d’una malaltia

Tres de cada quatre persones entrevistades eren dones i tenien una edat mitjana de 36 anys. Per grups d’edat, la proporció més gran d’enquestats tenia entre 40 i 49 anys (un 27%), 30 i 39 anys (un 25%), i 50 anys o més (un 20%). Només un 11% eren menors de 10 anys, un 5% tenia entre 10 i 19 anys i un altre 12%, de 20 a 29 anys. La meitat dels enquestats eren intolerants a algun aliment (al.·ludeixen especialment a la lactosa, al gluten o a la fructosa), el 31% hi eren al·lèrgics (generalment esmenten la llet i els seus derivats, les fruites fresques o seques o bé l’ou) i la resta compartien les dues malalties.

Es va comprovar que les al·lèrgies i les intoleràncies afecten de forma diferent segons l’edat. Un 68% dels menors de 10 anys es declaraven al·lèrgics, igual que el 47% dels entrevistats amb edats compreses entre els 10 i els 19 anys. Aquesta proporció disminueix amb l’edat, a diferència de les intoleràncies, que augmenten: un 62% de les persones enquestades de 20 a 29 anys eren intolerants a algun aliment, així com més de la meitat dels majors de 30 anys entrevistats.

Desconfiança i inseguretat

En l’enquesta queda clara la desconfiança i la inseguretat dels participants a l’hora de comprar i sortir a menjar fora de casa.

En primer lloc, un de cada cinc entrevistats sent que habitualment no pot fer la compra amb total seguretat en qualsevol establiment, i un 37% només de vegades. Encara més, un de cada quatre pensa que els productes no s’etiqueten mai de forma adequada. Comprar resulta tediós i difícil i reclamen una informació tan detallada i llegible com sigui possible.

Així mateix, per a tres de cada cinc enquestats sortir a menjar a fora suposa un risc per a la seva salut. I és que quan demanen el menú, més de la meitat dels enquestats opina que en hostaleria mai es prenen les precaucions necessàries: avisar sobre la possible presència d’al·lergògens en els plats, detallar al màxim els ingredients en les cartes i els menús, evitar la contaminació encreuada en l’emmagatzemament i la manipulació dels productes, i disposar d’estris de treball exclusius per als menús infantils. Per aquest motiu exigeixen més formació en l’àmbit de l’hostaleria en matèria d’al.lèrgies i intoleràncies alimentàries.

Bones pràctiques

/imgs/20130501/tema3.jpg
La Fundació Basca per a la Seguretat Agroalimentària (Elika) proporciona recomanacions per fer més fàcil el dia a dia d’un al·lèrgic o intolerant alimentari:

 • En la compra…

  • Cal llegir l’etiqueta, tenint a prop la llista d’aliments als quals s’és al·lèrgic o intolerant.
  • En cas de dubte, s’ha d’evitar la compra del producte.
  • Si és celíac, cal buscar aquells aliments en l’etiqueta dels quals figuri la llegenda “sense gluten” o “apte per a celíacs”.
 • Durant la cocció i la manipulació d’aliments…

  • S’ha de cuinar abans el menjar de l’al.lèrgic/intolerant per evitar contaminacions encreuades.
  • Cal manipular amb cura els estris i millor si són exclusius per a l’al.lèrgic o intolerant.
  • No s’ha de fer servir oli usat per fregir altres aliments que puguin contenir l’aliment o ingredient al qual s’és al.lèrgic o intolerant.
  • Cal higienitzar totes les superfícies de treball.
  • Cal emmagatzemar hermèticament els aliments especials a la nevera i als armaris.
 • Fora de casa…

  • S’ha d’eliminar totalment l’aliment de la dieta, tant l’aliment en si com els diferents productes que el puguin portar com a ingredient.
  • No es pot prendre l’aliment si no es coneix amb certesa si inclou l’al·lergogen o l’ingredient que provoca la intolerància.
  • Alerta amb els aliments elaborats (masses, beixamel, brous per a sopes, pa ratllat, etc.), que poden contenir el que produeix al.lèrgies i intoleràncies.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions