Estalvi 2.0

Diverses aplicacions per al mòbil ajuden a controlar les factures domèstiques, comparar preus i estalviar en gasolina
1 Maig de 2013
Img internet listado 803

Estalvi 2.0

/imgs/20130501/internet1.jpg
La greu crisi econòmica que travessem ens empobreix a marxes forçades i obliga les famílies a reduir els pressupostos domèstics i a replantejar les estratègies de consum. Cada vegada és més habitual aplicar retallades i prescindir de serveis i objectes que no són necessaris. Malgrat això, en la gestió de l’economia domèstica també hi ha “grisos”. Una alternativa no tan dràstica per a usuaris de mòbil pot ser descarregar-se algunes aplicacions que racionalitzen la despesa. Tot seguit analitzem diverses aplicacions dissenyades per portar els comptes domèstics d’una manera ajustada, comparar preus i estalviar en el consum de gasolina.

Aplicacions per a portar els comptes domèstics

S’han creat aplicacions semblants a aquelles que controlen la despesa des de l’ordinador, encara que estan pensades de manera específica per a les dimensions i la portabilitat del mòbil, de manera que el procés d’anotació de les despeses, fixes i variables, o dels ingressos és més intuïtiu i gràfic. Hi ha aplicacions tant per a Android com per a iOS 6.

  • Mi presupuesto. Aquest programa permet anotar cada despesa o cada cobrament de manera simple. L’objectiu és aprendre de les entrades i sortides periòdiques de diners, per assessorar així l’usuari sobre els punts febles de la seva estratègia econòmica. Com a funcions interessants, ofereix un calendari per a anotar les despeses de cada dia i veure quines són les jornades crítiques, i també gràfics de períodes determinats, resums, estadístiques descarregables, etc. És una eina útil per als treballadors autònoms. Disponible només per a Android. Costa 1,99 euros.
  • Money. És molt semblant a Mi presupuesto, però està dissenyada per als dispositius d’Apple, és a dir, iPhone i iPad. El seu avantatge és que se sincronitza entre tots els aparells de l’usuari. Té un preu de 4,49 euros.
  • PocketMoney . Aquesta aplicació gratuïta serveix tant per a Android com per a iOS i les seves funcions són molt similars a les de les aplicacions anteriors.

Aplicacions per a comparar preus

/imgs/20130501/internet2.jpg
Una altra estratègia per no sortir-se d’un pressupost i complir amb l’objectiu de dèficit fixat pels membres de la família és utilitzar comparadors de preus dels diferents productes segons el local o distribuïdor on es venen. A Internet aquests serveis existeixen gairebé des de l’inici, però la realitat és que quan ens trobem in situ a la merceria o a la botiga de roba interior és quan més els necessitem. I llavors l’eina més propera amb accés a la xarxa és el mòbil. D’aquí ve la importància de tenir a l’abast bones aplicacions.

  • Supertruper. Aquesta aplicació mòbil 100% espanyola està aconseguint gran notorietat entre els qui volen saber, a peu de botiga, si hi ha algun competidor que els ofereixi millor preu pel mateix producte. Per fer-ho utilitza la càmera del mòbil amb la finalitat de llegir el codi de barres del producte, enviar el senyal al “núvol” i buscar-hi el que ofereixen altres venedors. El resultat s’envia a la pantalla del terminal per enriquir la decisió de compra. Supertruper s’actualitza cada dia amb els imports de les principals cadenes de comerç. Està disponible tant per a Android com per a iOS.
  • Kayak. Aquest programa resulta útil per a comparar preus de vols i hotels en pocs tocs de pantalla. Orienta sobre la conveniència d’un determinat horari de vol o d’un establiment per poder descansar del viatge, i així aprofitar les millors ofertes. Es troba a la botiga Google Play d’Android, però també per a iPhone i Kindle Fire.
  • Skyscanner. Específic per a vols, és un comparador de viatges per al mòbil que ajuda a reservar el trajecte més econòmic amb totes les companyies de baix cost i les tradicionals. Es troba disponible per a la majoria dels sistemes operatius.

Aplicacions per a estalviar en el consum de gasolina

Són diversos els programes disponibles a les botigues dels principals sistemes operatius que ajuden a estalviar en el consum i el pagament de combustible. La majoria estableixen una comparativa entre el preu del carburant en les diferents gasolineres de la ruta de l’usuari, però algunes incideixen a optimitzar el trajecte.

  • Amovens i CarPooling. Les dues aplicacions per a iPhone i Android, respectivament, posen en contacte els viatgers que cobreixen una mateixa ruta. Aquests usuaris poden decidir de fer el trajecte en un mateix cotxe i compartir despeses.
  • Gasolineras Baratas. Aquesta aplicació permet conèixer quina gasolinera de la ruta té els diferents tipus de combustible al millor preu. L’aplicació ordena els establiments per diversos paràmetres, com ara proximitat a la posició de l’usuari, import del carburant, serveis addicionals, etc. També accepta les actualitzacions de costs que donin els usuaris.
  • Waze. Aquest programa de mapes ofereix la ruta més idònia en temps real quan es marca la destinació i el punt de partida. Per fer-ho es basa en la informació sobre el trànsit, el clima i l’estat de les carreteres que obté d’Internet. També es poden introduir alertes de trànsit que s’enviaran a altres conductors que es trobin prop de l’usuari. D’aquesta manera, dóna rutes alternatives per a estalviar temps i gastar menys combustible. Aquestes dades es comparteixen de manera automàtica, segons la velocitat i la ruta del cotxe, o bé de manera manual. Amb les dades, Waze calcula en temps real el camí més apropiat per a arribar a una destinació. Està disponible tant per a iOS com per a Android.